Leder

Ned i malstrømmen

Debat
6. december 2016

I en tid, hvor sorte populister og orange demagoger bruger enhver anledning til at rakke ned på internationalt samarbejde, er det værd at bide mærke i historien om selskabsskatten.

Den er nemlig raslet ned over hele den vestlige verden. I 1980’erne betalte virksomheder i OECD-landene i gennemsnit halvdelen af deres overskud i skat. I dag beskattes de med ca. 30 pct.

I sidste uge besluttede Storbritannien så at sænke selskabsskatten fra 20 til 17 pct. I USA vil Trump gå fra 35 til 15 pct. Og herhjemme stod Helle Thorning for den seneste nedjustering, så danske firmaer betaler 22 pct. i skat. I 1990 var det 40 pct.

Stod det til Liberal Alliance, skulle virksomhederne betale endnu mindre (selvfølgelig). Gerne 12,5 pct., for »dermed bliver vi med ét slag et af de billigste lande for selskaber i EU«, som de begejstret skriver på deres hjemmeside.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) brugte samme argumentation, da han i går foreslog at sænke aktieskatten, så Danmark bliver billigere end Sverige.

Hmm, hvad mon de andre EU-lande så gør? Sikkert det samme, som de har gjort i 40 år: Når ét land sænker skatten for at lokke virksomheder til, er alle andre lande nødt til at følge trop – ellers mister de konkurrencekraft. Og således centrifugeres vi ned i malmstrømmen. Indtil vi rammer bunden.

Ræset mod skattebunden viser, hvorfor vi har brug for internationale institutioner.

En harmonisering af skatten kunne nemlig standse ræset, men den slags aftaler kommer kun i hus, hvis vi har stærke overnationale fora, hvor landene mødes jævnligt, og hvor prisen for at bryde en aftale er højere end gevinsten ved at gå solo. Sådan ét har vi heldigvis allerede. Det hedder EU.

Desværre viser historien om selskabsskatten også, at vi indtil nu har brugt vores internationale institutioner forkert. Vi har kæmpet for at lavet politiske kompromisser, der sikrer fri bevægelighed for penge, men vi har ikke lagt de samme kræfter i at sikre regulering og kontrol – hvilket weekendens skandale om Cristiano Ronaldos skatteunddragelse illustrerer.

I denne sammenhæng er intet land en ø – heller ikke Storbritannien. For hvordan vil isolationisterne sikre beskatning og markedskontrol i en globaliseret økonomi? Når de ’tager kontrollen tilbage’, bruger de den sjovt nok til at sætte selskabsskatten ned, og det skal nok virke i et par år.

Men snart har andre lande gjort det samme, og så er vi lige vidt. Så må man give den ét nyk mere. Og ét til. Og ét til. Indtil man rammer bunden. Samme logik gælder for flygtninge, pengepolitik, klima og told.

Derfor er der ingen vej uden om internationalt samarbejde. Og derfor er problemet heller ikke EU som institution. Problemet er, at EU er fuld af blå politikere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Egoisme og selvprofilering generelt at rage til set selv, er naturligt for dagens politikere, det er årsagen til de menneskeskabte klimaforandringer og stigende ulighed.

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

"Problemet er, at EU er fuld af blå politikere."

De satans vælgere - de er bare ikke til at stole på.

Philip B. Johnsen

Torben Lindegaard
Det er ikke en uventet udvikling, at borgerne stemmer usoledaridk og nedad sparkende (blå politik), det er udfaldet af egoisme og selvprofilerings politikere, der ikke forholder sig sandheden, men misinformere og borgerne om vitale problemstillinger, som f.eks. livsfarlig MRSA smitte mellem mennesker og dansk CO2 udledning og udvælger sig prygleofre i befolkningen muslimer med had og hetz politik, som afledning for misinformation.

Skattelettelse og ulighedsskabende politik er varemærke for nymoralisme og afvikling af retsstaten, regeringens og EU's politik i en nøddeskal.

Philip B. Johnsen

Jørgen M. Mollerup
Der er ingen venstrefløj alle er en del af egoisme og selvprofilerings politiken, med en økonomisk vækst politik og misinformation om CO2 udledning og de menneskeskabte klimaforandringer i kølvandet, nogle bruger had og hetz politik mod muslimer, andre østarbejdere og løndumping, til afledning af opmærksomheden fra misinformationen.

Randi Christiansen

Det er den stupiditet, som dette ræs mod bunden er udtryk for, det er så svært at begribe at nogen, der præsenterer sig selv som kompetente ledere for andre, abbonnerer på. Hvordan kan man tage dem alvorligt, og hvad er deres argument mod denne indlysende dynamiske effekt - effekter, som de jo ellers er meget opmærksomme på at anvende i egen favør - der beskrives i artiklen? Hvad hvad hvad - blæser svaret i vinden, eller kan vi snart få noget intelligent hjerneaktivitet på banen, for det er sq da for bedrøveligt at være vidne til, at disse primitive mennesker terroriserer resten med deres stupiditet - samtidig med at de ovenikøbet tillader sig den uhørte frækhed at udnævne mennesker, der søger at forsvare sig mod dette livstruende ræs mod bunden, for terrorister. Der er noget her, som ikke stemmer.

Randi Christiansen

Lønræset mod bunden er vold mod sagesløs

Randi Christiansen

Undskyld, jeg mente selvfølgelig skatteræset mod bunden - som jo hænger nøje sammen med lønræset mod bunden, som er udtryk for samme dynamik og som har samme udspring i manglende lederevner

Niels K. Nielsen

Konkurrence er hverdag i alle virksomheder.
Og det gælder også mellem nationer.
Velfærdsdanmark har bare ikke fattet det, og vil ikke tale om det.
Den danske stat er bare ikke konkurrencedygtig med udgifter på 1.100 mia. finansieret med verdens højeste skatter og forbrugslån på 40 - 60 mia. HVERT ÅR. Og en økonomi, der som følge heraf er gået i stå.
Vi sidder i Luksusfælden - og brokker os over konkurrencen, i stedet for at gøre noget ved det, mens tid er = sænke de off. udgifter de nødvendige 10-15 % nu for at få balance - og så se om det rækker.

Flemming S. Andersen

Hvad fanden skal vi som samfund med selskaber og firmaer der ikke giver indtægt i form af skatter?

Helt overflødig belastning af resourser og arbejdskraft, uden nogen nytteværdi.

Nogen har parkeret forstanden.
Betal bøden og indhent det forsømte.

Jørgen M. Mollerup

Det er interessant at observere, at hver gang, jeg udtaler sig kritisk om enhedslisten og venstrefløjens anstrengte forhold til EU, fjernes kommentaren i danmarks mest censureredende avis Information. Af Philip B. Johnsens kommentar kl 12:05 fremgår det, at jeg har haft en kommentar.

Jørgen M. Mollerup

PS. Ovennævnte kommentar har sikkert også kun kort levetid.

Randi Christiansen

Leo : "Først når penge trækkes ud af selskaberne - afkast, spekulation og løn - skal de beskattes."

For skattetænkere og skattelyeksperter ef forskellen vel nærmest ens

Randi Christiansen

Leo - "Pengene bør blive i selskaberne til placering efter firmaerne beslutning til gavn for aktiviteterne og de ansatte - bedre løn og flere ansatte. Først når penge trækkes ud af selskaberne - afkast, spekulation og løn - skal de beskattes."

Det ville da være super, hvis den model kunne virke til det fælles bedste, men med tanke på skattefiflernes store kreativitet så finder de nok også i den model en måde at undgå beskatning.