Leder

Så længe de holder frihedskamp i familien

Debat
27. december 2016

Kina har igen i år strammet grebet om borgere og organisationer, der udfordrer kommunistpartiet. Tolv advokater og menneskerrettighedsforkæmpere sidder stadig tilbageholdt efter en omfattende aktion i sommeren 2015, hvor 248 personer blev anholdt.

Kunst- og musikscenen har fået sværere kår med flere lukninger af spillesteder, alternative filmfestivaler og kunstprojekter. Overvågning og registrering af folks adfærd på internettet er blevet yderligere intensiveret og godt af forbedrede digitale tjenester, der kræver, at man opgiver person- og telefonnummer.

Og fra næste år bliver kontrollen med udenlandske ngo’er øget, når en ny lov om registrering træder i kraft. Alt sammen er det med til at indskrænke kinesiske borgeres politiske frihed.

Anderledes lyst ser det ud for den personlige frihed, i forbindelse med hvilken der synes at blive bedre plads til at udfordre strukturerne.

For mens staten uomtvisteligt har en bekymrende tendens til at føre større kontrol med borgerne, foregår der på det individuelle plan et begyndende opgør med den traditionelle familie og et brud med idealerne for den gode, ærbødige søn eller datter. Det er her frihedskampen i de kinesiske hjem står i dag.

Staten ønsker at holde fast i den traditionelle kernefamilie, der har en vigtig funktion som socialt sikkerhedsnet.

I Kina er det fortsat familien og ikke staten, der træder til, når man mister sit job, bliver syg eller på anden måde har behov for pleje. I mangel på velfungerende velfærdsinstitutioner forpligter den kinesiske stat ved lov sønner og døtre til at tage sig af deres ældre familiemedlemmer og besøge dem ofte.

Men med den generation af enebørn, der er født efter 1980, er den traditionelle kinesiske familie udfordret. Det er praktisk umuligt for et ægtepar at tage sig af to sæt bedsteforældre plus deres eget barn ved siden af to fuldtidsjob. Men flere ønsker også selv at definere, hvordan de vil leve deres liv.

Især blandt unge kvinder er der et spirende opgør med det traditionelle familiemønster, hvor kvinden indordner sig under mandens familie og sætter sig selv til side. For flere veluddannede yngre kvinder er det ikke længere tilfredsstillende kun at være en ærbar hustru og en god mor, xianqi liangmu, som traditionen foreskriver. I stedet stiller de krav til deres mænd om at deltage aktivt med madlavning, og opdragelse og pasning af barnet.

De er få, men de er der. Unge kinesiske feminister har i de seneste år tiltrukket sig opmærksomhed med kreative kampagner for at sætte fokus på emner som ligestilling, sexchikane eller vold i hjemmet.

Der er også kvinder, der helt vælger den traditionelle kernefamilie fra og i stedet får et barn alene. Et valg, der er i strid med Kinas officielle familiepolitik, som fortsat foreskriver, at moderskabet hører til inden for kernefamilien.

Det officielle familiesyn blev igen slået fast, da Kina tidligere i år ændrede dele af sin knap fire årtier gamle familieplanlægningspolitik og nu tillader alle ægtepar at få to børn, mens der stadig gives bødestraf til ugifte kvinder, som vælger at få barn alene.

Men statens familiepolitik ændrer ikke på, at unge kinesere i højere grad end tidligere søger frihed til selv at bestemme rammerne for deres familieliv.

Det er ikke er en selvfølge at bo tre generationer under samme tag. Det er heller ikke givet, at unge forældre overlader opdragelsen af barnet til bedsteforældrene. Ligesom der også er en begyndende tendens til at lade professionelle tage sig af familiens ældre, når de ikke længere selv kan gøre det.

Det er alt sammen tegn på, at kinesiske unge kæmper for at opnå personlig frihed til at definere det liv, de gerne vil leve. For nogle er det en trist udvikling, der afvikler families centrale positionen i samfundet, og dermed nogle af de traditionelle værdier.

Men for andre betyder det, at det i højere grad bliver acceptabelt at dyrke egne interesser, rejse ud med rygsæk og opleve noget frem for at hænge ud med sine forældre.

Men vigtigere er det, at deres kamp for større personlig frihed faktisk bliver tolereret af staten. Så længe den holdes inden for familien og ikke er organiseret i interessefælleskaber, der udfordrer partiet eller er koblet til politiske krav om frihedsrettigheder.

Serie

Lys i mørket

2016 har været et fortvivlende år, men Information leder i denne serie efter det, der giver håb for det nye år.

Seneste artikler

 • Vi vil have den, den kultur

  3. januar 2017
  På trods af at det til tider føles som en vanvittig verden, vi lever i, og på trods af det hårdt prøvede år, vi netop har taget afsked med, så fortæller vores nysgerrige, opsøgende og engagerede forhold til en bred vifte af kultur, når alt kommer til alt, noget om vores lyst til at forholde os til og forstå os selv og hinanden
 • Modstand!

  31. december 2016
  I stedet for hændervridende og resigneret at beklage landets sørgelige politiske tilstand og male fanden på væggen er millioner af amerikanere rede til at trække i kampuniform og yde modstand
 • En ny begyndelse

  30. december 2016
  Der skete noget godt i 2016. Den transatlantiske handels- og investeringsaftale TTIP grundstødte. Det samme gjorde aftalen mellem USA og 11 andre stillehavsnationer, TPP
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

R ikke SL
Jeg har desværre et eksempel på en ung genetisk kinesisk kvinde. Sidste år blev min niece student med bravour, det blev hendes kinesiske veninde også. Denne unge kinesiske kvinde er tvangsflyttet væk fra sine kinesisk fødte forældre og venner til England, for at studere det hendes forældre har tvunget hende til. Hun ønskede selv en anden studieretning og ønskede at studere i det land, som hun er vokset op i, blandt sine få venner, som forældrene også har styret valget af. Det er nok svært, at være ung kineser.