Leder

Selvfølgelig gælder det romaer

Debat
31. december 2016

Hvad hjertet er fuldt af, løber munden over med, hedder en gammel talemåde i Det Ny Testamente.

Og det var vist netop dét, der skete for Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, da han i fredagens Information udtalte, at regeringens forslag om udvidede magtbeføjelser til politiet efter hans opfattelse var »ikke blevet skabt til brug for andet end romalejrlignende tilstande«.

Men hov, den går jo ikke, sådan kan man da ikke udtale sig. Enhver – og især en retsordfører – ved jo, at forskelsbehandling på baggrund af etnicitet er diskrimination og derfor strengt forbudt.

Alligevel er der ingen tvivl om, at den ændring af ordensbekendtgørelsen, som nu er sendt i høring, sigter mod at besværliggøre det velkendte gadebillede, hvor romaer tigger foran supermarkeder og ved togstationer.

Ordet romaer optræder ikke i ændringsforslaget. I Danmark diskriminerer man ikke i forhold til etnicitet. I hvert fald ikke officielt.

Som Henriksens partifælle, integrationsminister Inger Støjberg, har svaret Folketinget på spørgsmålet, hvordan hun vil bremse indvandringen fra romaer, så er de udvidede politibeføjelser »generelle tiltag i den forstand, at der i forhold til spørgsmålet om indrejse og ophold i Danmark ikke sondres på baggrund af etnisk oprindelse«.

Til gengæld overlades det til politiet at tilrettelægge den indsats, som alle ved – men ingen, bortset altså fra Henriksen, siger – skal rette sig mod romaer.

Ikke mindst set på den baggrund er det særdeles beklageligt, at justitsministeren har valgt at gå uden om Folketinget og indføre de udvidede beføjelser administrativt.

Det betyder, at politiet, når de skal omsætte den ændrede ordensbekendtgørelse i praktisk politiarbejde, ikke har noget som helst at støtte sig til. Det ville politiet – og dernæst anklagemyndigheden og domstolene – derimod have haft, hvis ordensbekendtgørelsen, som det oftest et sket, var blevet ændret med et lovforslag.

Så havde der ud over høringsprocessen også været et kommenteret høringsnotat, lovbemærkninger, spørgsmål og svar i Folketinget, betænkning samt tre folketingsbehandlinger, hvor partierne havde mulighed for at afstemme deres synspunkter.

At Søren Pape Poulsen har valgt at ændre ordensbekendtgørelsen administrativt, lover ikke godt for hans kommende ministervirke. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Respekt for lov og demokrati er ikke danske politikeres stærke side

David Zennaro, Egon Stich, Elisabeth Andersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Strategien synes at være: medfører dette demonstrationer på slotspladsen, nå ikke - jamen så kører vi videre.
Det er så ynkeligt i et land som ikke lader nogen mulighed for at bryste sig om demokrati og retsstat gå upåagtet hen