Leder

Terroren rammer, hverdagen vinder

Selvom terroristerne kan udnytte vores samfunds nervebaner og vende dem mod os selv, og selvom terroristerne appellerer til destruktive politiske kræfter, kan terroren aldrig blive til et angreb på det liberale demokrati og vores samfundsform.

Ennio Leanza

Debat
21. december 2016

Det blev kaldt et angreb på hele vores samfund, det liberale demokrati og alle vores værdier, da en lastbil mandag aften kørte gennem et julemarked i Berlin.

12 blev dræbt og mange flere såret. Det blev kaldt et angreb på alt, hvad vi står for.
IS har taget ansvaret for attentatet, der traf et ikonisk mål. Julemarkedet ved Gedächtniskirche samler alt det, vores ideologiske fjender skulle være imod: freden, Vesten, kapitalismen, kristendommen og forbrugssamfundets glæder.

Gedächtniskirke er en konserveret ruin over Anden Verdenskrigs rædsler, der står som et minde om det, der ikke må ske igen. Kirken ligger for enden af Kurfürstendamm, der under Den Kolde Krig var Vesttysklands kommercielle facade af vestlig luksus, frit forbrug og kapitalistisk glimmer.

Nu kender vi Berlin som det nye Europas centrum, hvor den mur, som skilte øst og vest, blev opført og revet ned igen. Herfra regeres Europas økonomiske og politiske stormagt. Og den by, det centrum blev mandag aften terroriseret.

Indtil for nylig var Tyskland hævet over den politiske krise, som har gjort populismen til den stærkeste politiske bevægelse og regeringsmagten svag over hele kontinentet. Ingen ville tage over, da Storbritaniens premierminister gik af i sommer, Spanien har længe været i regeringskrise, og den franske præsident har været så upopulær, at han ikke kunne lede sit land.

Men kansler Merkel har været stærk og kunne regere stabilt. Selvom Tyskland har taget flere flygtninge end noget andet europæisk land, var landet indtil for et år siden sluppet for de terrorattentater, som har ramt Frankrig, Spanien, Belgien, England og flere andre.

Men angrebet på julemarkedet i Berlin mandag står som monument over et forfærdeligt år for Tyskland. Alternative für Deutschland har ved delstatsvalg fået op til en fjerdedel af stemmerne, populismen er slået igennem, og Kansler Merkel er blevet svækket. Hun er ikke mere en urørlig leder, som kan sige, at tyskerne skal tage imod en million flygtninge, fordi det klarer de.

Tyskland er i 2016 blevet ramt af adskillige terrorattentater, som kulminerede mandag aften. Tyskerne er ved årets afslutning ikke længere hævet over den europæiske krise og terroren.

Vi kender efterhånden terrorens effekter: Det er blink fra patruljevogne, som transmitteres ud til hele verden og lyser op i ængstelige stuer. Reportager i den nutid, som er angstens tid: Der er ingen fortid at stå på, for vi ved ikke, hvad der er sket. Og der er ingen fremtid, vi kan berolige os med, fordi gerningsmanden stadig ved redaktionens afslutning var på fri fod. Vi ser billeder uden forklaringer, vi hører fortællinger uden forbindelser, og vi får øjenvidneberetninger, som er følelser fra stedet og situationen. Det er usikkerhed, som bredes ud.

Terroren rammer på den måde vores samfundsform, fordi vi vil være frie til at gøre det, vi har lyst til, og vi vil være sikre nok til at ikke at være bange. Og vi vil vide alt, hvad der sker. Frihed, sikkerhed og oplysning. En lastbil forvandlet til et våben, der smadrer et julemarked og dræber tilfældige borgere et vilkårligt sted i verden, rammer således bredt. Vi bliver usikre på det offentlige rum, vi bliver momentant ufrie og vil ikke til Berlin, og fordi vi vil vide, hvad der sker, bliver en specifik begivenhed et specifikt sted i verden globalt nærværende.

Men vi kender efterhånden også terrorens konsekvenser. Vesten er en civilisation, som bygger på hverdagens produktion og mekanismer, den daglige selvrealisering og de hverdagslige fornøjelser.

Det er ikke højtiderne, fasten, undtagelser og ceremonierne, men hverdagen, som er Vestens fundament. Og selvom terroristerne kan udnytte vores samfunds nervebaner og vende dem mod os selv, og selvom terroristerne appellerer til destruktive politiske kræfter, kan terroren aldrig blive til et angreb på det liberale demokrati og vores samfundsform.

Det er ganske enkelt at tilskrive terrorisme for stor politisk magt.

Terroren rammer og slår mennesker ihjel, det er forfærdeligt, og den kan få ødelæggende politiske konsekvenser. Men terroren er ikke Tyskland eller Europas største problem; kapitalismen, Vesten og glæden bliver ikke slået af enkelte attentater.

De sidder for stærkt i den hverdag, som alligevel vil vinde. De er ikke holdt op med at tage undergrunden i London, og de går stadig på café i Paris.

Og der vil også næste år være julemarkeder i Berlin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vi er vant til at leve i frygt. Først 60 år med frygt for atomar udslettelse, siden trusler fra borgerlige politikere om katastrofer og undergang hvis vi ikke følger netop deres politik og nu terror trusler.

...Og det hele er et afkog af den borgerlige suppe af magt begær.

Hvis verden samfundet havde været opbygget efter den danske socialdemokratiske velfærdsmodel ville der ikke være anledning til videre ballade i verden. Og finasieringen? Meget simpel. Der ville stort set ikke være behov for millitære udgifter som hvert år fortære enorme ville fantasi summer.

Verdens samlede millitær udgifter nærmer sig den fattigste halvdel af klodens befolknings samlede indtægter og dermed livsgrundlag. Verdens samlede millitærudgifter kunne således finansiere en borgerløn til halvdelen af klodens befolkning.

...Naivt synes du? Thjaaa det er der vist så meget der efterhånden er.

curt jensen, Kurt Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Herman
Du har ret - men det føles godt at have i baghovedet - noget der er værd at kæmpe for.

Jo, et menneskes død er en tragedie. 100+ er statistik. Jeg underholder under indtryk af det 'snart' de forgangende års terror-aktioner på europæisk jord, at de i virkligheden forveksles med iscenesatte selvmord af unge mænd uden en fremtid. En art Selfie(Selbst-) mord. Go out with a bang. Eller i det mindste fingere den håbløsehed i et miljø som fornægte's en. Hvem erindre ikke den mand som ved et tilfælde sprængte sigselv i stykker i stockholm for år tilbage under jule-indkøbet. Det skulle have været så spektakulært. Men endte så ynkeligt. Ikke ulig den fremdemgjorthed den udsprang af.
Dertil kan spørges hvortil opmærksomheden. Om end blot for en stund rettes. Hvor summen af ofre må i denne sammenhæng være den forurettes krone. Vil vi stadig, fortsat og altid i uforvarende sætte medaljer på idioter.

Touhami Bennour

Hvem vil ikke at demokratiét udvides i verden. Det virker mærkeligt at der finder nu eftersøgte fra Tunesien, det eneste hvor demokratiet er på skinder, Er det et tilfældighed? i hvertfald ikke alle ønsker demokratiet udvides tværtimod. at tro at alle ønsker det, det er at tro på Nikolaus.

Touhami Bennour

Men det siges at de har kontaktet regering i Tunesien, men Tunesien siger at manden er ukendt, han han er ikkre tuneser. Jeg forstår ikke hvorfor han er eftersøgt som tuneser og ikke som Mr. X

Sabine Behrmann

Kan det blive mere overfladisk?

I Frankrig har de stadig væk undtagelsestilstand. Højreslænget i store dele af Europa fisker i rørte vande. Og så kommer hr. Lykkeberg og påstår, at der ingen fare er?

Jeg græmmes over denne mangel på perspektiv!

Sabine Behrmann, der er stor forskel på hvordan den politiske elite reagere for at forhindre kritik og sikre deres genvalg (flere af deres udkommanderinger er jo ren staffage), og så hvordan menig mand reagere.

De færreste tænker nærmere over at de forøger risikoen for at blive myrdet 20 gange ved at rejse til bestemte dele af verden - de stikker fingeren i jorden og tager deres forholdsregler . Folk vil have viden "vi vil vide alt, hvad der sker. Frihed, sikkerhed og oplysning". Vi mennesker er jo ikke paralyserede kvæg - vi kan sagtens selv tage bestik af situationen uden at ændre væsentligt på vores måde at leve på. At magthaverne har en anden dagsorden - flere dagsordener - er lige så ligegyldigt som at terroristerne har en dagsorden.

Touhami Bennour

Den samme fornemmelse tror jeg har Bush jr hvis han rejser til Irak.

Min julequiz til Rune Lykkeberg og Information:

Det er blink fra patruljevogne, som transmitteres ud til hele verden og lyser op i ængstelige stuer.
Rune Lykkeberg, hvor har du det fra, det med de "ængstelige stuer"?

Hvorfor bliver det med angsten hypet op så meget? Hvorfor skulle vi krybe sammen i angst over noget hvor faren at vi bliver ramt af det i virkeligheden er så forsvindende lille at det slet ikke efterlader spor i statistikken?

Chancen for at vi bliver ramt af et meteornedslag i vores julestuer findes også. Den er ganske reel.
Skal vi derfor krybe sammen, bævrende af angst?
Nej, vel?
Fordi chancen for at blive ramt af et meteornedslag i vores julestuer er så forsvindende lille at den realistisk set alligevel ikke eksisterer, selv om den er reell.
Selv om den er en hel del større end chancen at blive ramt af et terroranslag.

Så hvorfor skal vi leve i angst?
Hvor kommer denne besættelse med angst fra?
Faktisk kender jeg godt svaret.

Angsten er skabt af vores medier, godt hjulpet af nogle politikere (og omvendt).
Hvorfor, det kan jeg desværre ikke svare på. Jeg tror ikke på at du, Rune Lykkeberg er en del af en evt. sammensværgelse der mener en befolkning i angst er nemmere at holde styr på. Men du bidrager alligevel til at sprede angsten.

Hvorfor?

Sabine Behrmann,
Men hvorfor har de stadig undtagelsestilstand i Frankrig?

Er det terroristerne der har lovgivet om at fastholde undtagelsestilstanden? Eller er det den politiske elite der er bange for "pøbelen" og bruger terroristerne som undskyldning for at udsætte demokrati og borgerrettigheder på ubestemt tid?

Touhami Bennour

Hvis det skal skæres i pap det der foregik i Berlin, som er noget banalt, kriminelt men alligevel. Italien burde have gjort noget positiv da han var i fengsel, for ex. lære et eller metier(fag) han var kun 17 år da han rejste til Italien. Han voksede faktisk i Italien, fra 17til 23 år , alle ved hvad betyder den tid. ´Det undskylder ikke det han har gjort, men noget positiv skal man gøre i den alder.