Leder

Vi har brug for fri forskning

Frem for forskning, der kan bruges kritisk imod den, får regeringen nu mere forskning, som kan bruges til at legitimere den førte politik

Jens Dresling

Debat
12. januar 2017

Regeringen er ingen ven af den frie forskning. Tidligere har den beskåret Det Frie Forskningsråds budgetter markant.

Og som beskrevet i onsdagens Information lægger et lovudkast fra Økonomi- og indenrigsministeriet nu op til, at Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) ikke længere skal bedrive grundforskning, når centret senere i år lægges sammen med Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA). 

Det nye forskningscenter skal således ikke »udføre forskning, som alene er motiveret af ny erkendelse«, men skal i stedet fokusere på »analyse- og forskningsresultater, som er praksisnære og anvendelsesorienterede, og som kan indgå direkte i den offentlige sektors beslutningsprocesser«.

Målretningen af SFI’s forskning ligger i forlængelse af regeringsgrundlaget, hvor regeringen sætter som et mål, at »forskningsbaseret viden bliver omsat til innovation i virksomhederne og i den offentlige sektor«.

Det er også rimeligt at stille krav om, at skatteborgernes penge i vidt omfang går til forskning, der kan komme dem til gode. Men de vigtigste, mest banebrydende erkendelser udspringer typisk af den frie forskning. Og guderne skal vide, at der er behov for ny viden på det sociale område i disse år, hvor skiftende regeringer fører en politik, der øger uligheden og marginaliseringen og svækker den sociale mobilitet.

Som en SFI-forsker sagde i onsdagens avis, har SFI frembragt vigtig ny viden om netop ulighed, marginalisering og mobilitet. Det er vanskeligt at løsrive sig fra mistanken om, at regeringen ikke betragter det som et stort tab, at den slags forskning lukkes ned. Frem for forskning, der kan bruges kritisk imod den, får den nu mere forskning, som kan bruges til at legitimere den førte politik.

Til alt held ser det dog ud til, at Dansk Folkeparti vil stritte imod. Partiet var i forbindelse med finansloven med til at aftale sammenlægningen af SFI og KORA, men havde ikke forstået regeringen sådan, at det skulle føre til en svækkelse af den frie forskning.

Det minder lidt om forløbet omkring sidste års finanslov, hvor det gik op for DF, at de havde indgået en aftale, som ifølge regeringen indebar en nedsættelse af boligstøtten til pensionister. Dengang gennemtvang partiet en ændring af regeringens planer. Lad os håbe, det lykkes igen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Kun fri forskning kommer reelt "skatteborgerne" til gode, for det er jo reelt af grundlæggende betydning, at erkendelsesprocesserne i samfundet - med den forsinkelse, der er - baserer sig på ny viden.

Eva Bertram, Hanne Koplev og Bruger 242137 anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Det er typisk for Venstre - og i endnu højere grad for Liberal Alliance - at den eneste målestok, man har, er økonomisk. Derfor går man hele tiden efter kortsigtede gevinster. Et skrækeksempel er SKATs gavebod til udenlandske svindlere. Det er ubegribeligt, hvad de konservative vil på den galej.

Christian Lucas

Det er jo ikke blot uacceptabelt, men noget nær vanvid. Den frie forskning er ekstremt vigtig .

Først gjorde de os fattige.
Nu vil de også gøre os dumme.
Set før i danmarkshistorien.

Vibeke Hansen, Anne Eriksen, Torben Skov, Torben K L Jensen, Eva Bertram, Mads Berg, Torben Bruhn Andersen, Jan Kønig og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Det burde være velkendt, at de, der betaler musikken, bestemmer, hvad der spilles.

""

Det er muligt, men forskning, der betales af staten, er netop ikke fri. Det essentielle problem er ikke regeringens påståede modvilje mod fri forskning men den forudsætning, at forskning skal betales af staten.

"Som en SFI-forsker sagde i onsdagens avis, har SFI frembragt vigtig ny viden om netop ulighed, marginalisering og mobilitet. "

Den forskning kan sandsynligvis ikke bruges til noget som helst. I Danmark udføres forskning primært af bl.a. professorer og lektorer, som intet har imod ulighed, når de selv er priviligerede, og har lavet flere rapporter, som dokumenterer, at de heller ikke er gode til sikring af social mobilitet. Marginalisering diskuteres også kun på et akademisk niveau med foragt for de, der marginaliseres. Nu kan jeg så forstå, det er et alvorligt problem for den fri forskning, at en regering kræver, den skal kunne bruges. Det er åbenbart meget vigtigt for danske forskere at holde sig forskning på et niveau, hvor den kun rettes mod andre forskere. Min holdning er, at forskerne må lave den slags forskning på egen regning i sin frihed. Det kan ikke være statens opgave at betale for forskeres fritidsinteresser, efter staten har givet dem en langvarig uddannelse efterfulgt af vellønnede jobs.

Sjovt nok har de partier, der er bekymrede for øget ulighed, intet problem med høje lønninger til mennesker med høje uddannelser, så længe de høje lønninger modsvares af høje skatter. Det falder dem ikke ind, at socialt udstødte også betaler skat og ikke har glæde af øget regulering af deres liv, fordi nogle højtuddannede mennesker har ondt af dem og mangler projekter for at holde sit eget liv ud.

Karl Aage Thomsen

Aldrig har jeg hørt magen til pladder,som Hr Rabeckh fyrer af om, at de der betaler musikken også bestemmer, hvad der spilles. Har nuværende regering nogensinde betalt noget som helst, ikke en gang for eget tøj eller rygerum. Så det osv.
Fhv, journalist. Katho

Christian De Thurah

En del af problemet er nok den lidt upræcise betegnelse "fri forskning", for ingen forskning (der ikke betales af forskerne selv), er fri. I stedet burde man tale om "grundforskning", dvs. forskning, der skal producere ny viden uden nogen specifik nyttevirkning her og nu. Den slags forskning burde den danske stat satse massivt på, for den skal nok vise sig at give pote - også økonomisk - i den sidste ende. Private firmaer laver meget god forskning, men man kan ikke forlange af dem, at de skal finansiere forskning, de ikke selv får umiddelbar fordel af. Derfor må staten stå for grundforskningen til glæde og nytte for alle.