Leder

Globaliseringen i lille Danmark

28. januar 2017

Det lyder som en ubetinget succeshistorie om, hvad globaliseringen kan gøre for lille Danmark. To af de helt store it-giganter kommer til landet. Facebook til Odense og Apple til Viborg.

Og selv om der trods alt kun er tale om datacentre, en slags digitale lagerhaller, som næppe vil bringe det store, kreative it-miljø med sig, så er det da vidunderligt, når folk begynder at tale om Silicon Viborg.

Men historien om placeringen af de store datacentre i Danmark er også en historie om omkostningerne ved globaliseringen for et lille land, der risikerer at skulle gå langt, og måske for langt, for at imødekomme de store, internationale spillere.

For mens vi kan glæde os over multinationale virksomheders interesse for Danmark, så er omkostningerne betydelige for både klimaet og skatteyderne i tilfældet med datacentrene.

Den primære udgift ved at drive datacentre knytter sig til deres enorme energiforbrug. Som DR tidligere har beskrevet, lokkede den daværende SR-regering tilsyneladende i 2014 Apple med en nedsættelse af PSO-afgiften for virksomheder, der bruger meget el. Og før Facebook valgte at bygge et datacenter uden for Odense, sløjfede et flertal i Folketinget helt afgiften, der sikrede en fast mindstepris til vindkraft og anden grøn energi.

Læs også

Som beskrevet i onsdagens Information havde »flere udenlandske virksomheder« forinden »udtalt, at de ikke vurderer det hensigtsmæssigt at placere et datacenter i Danmark, medmindre der sker lempelser eller fjernelse af PSO-afgiften«.

Det skrev Udenrigsministeriet i et oplæg til tre andre ministerier forud for et møde om mulighederne for at tiltrække flere udenlandske virksomheders it-investeringer, fremgår det af en aktindsigt.

De udenlandske virksomheder fik det, som de ville have det; PSO-afgiften blev afskaffet. Venstreregeringen forklarede, at den var hæmmende for erhvervslivet, men det bærende argument imod afgiften var, at den ganske enkelt var erklæret »ulovlig fra EU-systemets side«, som finansordfører Jacob Jensen (V) sagde. Og derfor var det med statsminister Lars Løkke Rasmussens ord »simpelthen« en »bunden opgave, at vi skal finde noget, der erstatter PSO«.

Det var imidlertid forkert. Som DR-programmet Detektor har afdækket, havde EU-Kommissionen aldrig erklæret PSO-afgiften ulovlig, men alene rejst tvivl om finansieringsmetoden. Danmark kunne have rettet ind ved at foretage en mindre justering, men i stedet blev afgiften altså afskaffet med det argument, at den var ulovlig. Og kort efter afskaffelsen annoncerede Facebook, at virksomheden ville bygge et datacenter i landet.

I de første mange år vil der blive udledt mere CO2 med Facebooks datacenter i Odense, lyder det fra Klimarådet.
Læs også

For Danmarks klimaambitioner er datacentrenes ankomst dårligt nyt. Energinet.dk forventer, at de vil stå for en tredjedel af det øgede energiforbrug i landet frem mod 2040. Som Information har beskrevet, vil det øge CO2-udledningen, da kun en del af energiforsyningen er grøn. Og eftersom EU’s kvotesystem reelt ikke fungerer, vil den øgede danske udledning ikke modsvares af lavere udledning i andre EU-lande.

For skatteyderne bliver datacentrene også en belastning. Efter afskaffelsen af PSO-afgiften vil Danmark reelt forsyne de udenlandske virksomheder med energi til en pris, der er lavere, end hvad det koster at producere den. Og forskellen kommer danskerne til at betale over skatten.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) har ganske vist i Information hævdet, at »alle får flere penge mellem hænderne i sidste ende«, fordi husstandene ikke længere skal betale PSO-afgift. Men hans spin er blevet skudt ned af Peter Birch Sørensen, økonomiprofessor og formand for regeringens uafhængige rådgivningsorgan, Klimarådet.

Som professoren har påpeget, bygger påstanden fra ministeren på den formodning, at virksomhederne skulle vælge at udbetale højere lønninger, når de ikke længere skal betale PSO-afgift.

Samtidig med at Danmark rykker ned på listen over den grønne energis frontløbere, udleder vi en masse CO2, som de officielle statistikker ikke taler om
Læs også

Det er et mildest talt meget hypotetisk scenarie, mens det til gengæld står klart, at afskaffelsen af afgiften er finansieret af højere indkomstskat og en lavere grøn check – hvorfor det med Peter Birch Sørensens diplomatiske formulering »er lidt svært at se, at forbrugerne umiddelbart skulle få flere penge mellem hænderne«.

Det ville klæde regeringen at erkende, at det har omkostninger at trække virksomheder som Apple og Facebook til landet. For sandheden om datacentrene er, at de bliver en belastning for skatteyderne, ligesom de gør for klimaet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Kurt Nielsen
  • Randi Christiansen
  • Christian De Thurah
  • Estermarie Mandelquist
  • Carsten Mortensen
  • jørgen djørup
  • Niels Duus Nielsen
David Zennaro, Kurt Nielsen, Randi Christiansen, Christian De Thurah, Estermarie Mandelquist, Carsten Mortensen, jørgen djørup og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Anton Geist

Kan vi ikke være enige om, at klodens energiforbrug er helt uafhængigt af, om datacentrene er placeret inden Danmarks grænser eller udenfor? Ergo kan argumenter omkring Kongeriget Danmarks energiambitioner holder udenfor regnestykket.

Jeg er selv så dødtræt af alle Svend Aukens grønne afgifter, som alle efterfølgende regeringer har ladet stå, at jeg tillader mig at glædes over afskaffelsen af PSO afgiften - også selvom jeg selv får lov til at betale for det ifølge Birch Sørensen.

I henseende til energiforbrug og CO2-udledning er det naturligvis ligegyldigt om serverparkerne står i Danmark et andet sted.

Men jeg fatter ikke, at der ikke er nogle af de "grønne" miljøfetishister, der påpeger det miljømæssigt uforsvarlige i, at man fyrer så meget energi af og udleder så meget CO2 for at holde gang i noget så inderligt ligegyldigt og unødvendigt som Facebook!

Kurt Nielsen, kjeld jensen, Randi Christiansen, jørgen djørup, Torben Arendal og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Det ville mere klæde pressen at bruge færre ressourcer på Slotsholmen og prøve at finde ud af, hvad Facebook og Apple opnår ved placering af datacentre i Danmark. En vigtig faktor kunne være de danske regler for afskrivninger og fradrag for omkostninger. Datacentre er dyre i drift, men giver ikke i sig selv mange indtægter.

Der er efterhånden mange eksempler på, dansk presse mest formidler de budskaber, som Folketingets partier ønsker formidlet, og afholder sig fra spørgsmål, ingen af Folketingets partier ønsker. Skatteregler for datacentre kunne være et emne, som pressen ikke tager op, fordi alle Folketingets partier er enige om national stolthed.

David Zennaro, Kurt Nielsen, kjeld jensen, Jette M. Abildgaard, Kim Houmøller, Randi Christiansen, Christian Larsen, Jesper Frimann Ljungberg, Estermarie Mandelquist, Kristian Rikard og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Børge Rahbech Jensen
Spot on, det er bla. de danske afskrivnings regler der lokker. Men Danmark er også et et Internet Knudepunkt, vi er et stabilt land, og der er velkvalificeret arbejdskraft.

Som du også påpeger så er datacentre dyre i drift men giver ikke mange indtægter, derfor vil det jo være relevant for netop den her gruppe af 'De Nye IT-firmaer' også at lægge andre indtægtsgivende aktiviteter i Danmark.

Men det kræver jo så bare vi også kan levere. Og det tvivler jeg på at vi kan. Især ikke med den regering vi har nu.

Hvis man ønsker at tiltrække mere end bare datacenter delen.. så skal

1) IT folk.
Vi uddanner simpelt hen ikke nok IT-folk, hverken dem med en primær IT-uddannelse eller dem med en Kombinations uddannelse f.eks. IT advokater m.m.

2) Internationalt IT miljø.
Der er en begrænset mængde af 'rigtig dygtige' folk, inde for de fleste fag. Derfor skal man kunne tiltrække 'tip of the spear' folk internationalt. Der er vi bare ikke. Især pga af vores intolerance politik over for folk uden halm i træskoene.

3) IT forskning.
Yeeeeeahh.. right....

Og endelig er der, mere grøn energi, jaaaa.. måske med en anden regering.

// Jesper

Runa Lystlund

PSO afgiften vil blive flyttet over på skatteyderne i Danmark. Dvs. vore personskatter stiger på grund af dette. Danmarks energiproduktion er kun delvist grøn. Derfor kan disse firmaer i virkeligheden kun kalde deres energiforbrug ca. 1/3 grønt. Desuden vil Dammark tabe på klimatabellernes CO2 regnskab.

Det står klart. Det er de samme principper som i Island, hvor der er store aluminiumsfabrikker og fabrikker, der udfører legeringer af metal. Elprisen er lavere for disse virksomheder, end prisen, som borgerne i landet betaler. Selvfølgelig er der nogle få ansatte på disse fabrikker, men det retfærdiggør ikke produktionen, som sjældent eller ikke betaler skat i landet. Som alle store virksomheder har de nærmest altid tab i landet. Det eneste der kommer ud af det er, at metallerne er fremstillet af vandfaldsenergi/grøn energi hedder det sig og befolkningen betaler. Politikerne håber på, at der kommer øget beskæftigelse i forbindelse med produktionen, men det er minimalt. Således bliver det også for Facbook og Appel. Pengene siver ud af landene. Disse store firmaer udnytter politisk vilje til at få billig energi og kan kalde sig grønne. Forurenende storkapialisme kan man desværre kun kalde disse firmaer. De giver ikke de tager.

Grønlænderne er helt vild med Kina for tiden. De skal passe på, at neopotisme og privat pengelyst ikke sætter Grønland i problemer og at de ikke bare bliver udnyttede af Kina. Se bare Kinas ageren i Afrika, hvor de sikrer sig sjældne metaller til IT b.andet.

Tingene skal sættes i større perspektiv.

Randi Christiansen

Som carlo indleder med, så er det egentlig ret ubegribeligt at skiftende regeringer fra højre til venstre er så ELENDIGE forretningsfolk, når det drejer sig om at forvalte forretningen danmark, dvs for alle danskere, på en miljø-og socioøkonomisk bæredygtig måde. Og mht til facebooks og apples datacentre er det jo en ren foræring.

Hvad får danmark ud af at stille sig til rådighed for disse virksomheder? Et spørgsmål, som kræver svar.