Leder

Israelsk retspleje

11. januar 2017

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, afhøres i disse dage af politiet, ifølge israelsk presse sigtet for magtmisbrug og bestikkelse. Det er ikke usædvanligt. Rækken af israelske toppolitikere, der gennem tiden er blevet dømt for mandatsvig, bestikkelse etc. er imponerende, men viser også, at landets strikse korruptionslovgivning tages alvorligt.

Aktuelt er Netanyahu sigtet i to sager: For siden 2009 at have modtaget en månedlig donation af cigarer og lyserød champagne fra filmmogulen Arnon Milchan, kendt for Pretty Woman og Fight Club. Og for at have forhandlet med sin hidtidige ærkefjende, Arnon Mozes, ejer af Israels største avis, Yedioth Ahronoth, om positiv mediedækning til gengæld for indgreb mod gratisavisen Israel Hayom, der har erobret markedsandele fra Mozes’ avis.

Læs også

Om cigarerne og champagnen siger Netanyahu, at en god vens gaver ikke kan være bestikkelse. Og i sagen om forhandlingen med mediemogulen afviser han, at der er noget at komme efter. Om ejeren af gratisavisen, den amerikanske kasinokonge Sheldon Adelson, er enig, vil vise sig. Han stiftede gratisavisen i 2007 som skjult kampagnestøtte til Netanyahu, hvis billede dagligt pryder forsiden.

Israels øverste anklager vurderer nu politiets materiale med henbilk på enten tiltale eller frafald. I ventetiden bliver Netanyahu på posten som den længst siddende regeringschef siden landsfaderen Daniel Ben-Gurion. Det forarger nogle israeleres retsfølelse.

Yitzhak Rabin gik af, da han blev grebet i at have to bankkonti i strid med valutalovgivningen. Ehud Olmert, der nu afsoner 19 måneder bag tremmer, gik af som partiformand, da det i 2008 kom frem, at han havde modtaget konvolutter med kontanter. Kun en teknikalitet gjorde, at han blev siddende som premierminister frem til et nyvalg.

Også på den strækning markerer Netanyahu et skred i Mellemøstens selverklærede »eneste demokrati«. Mens det er positivt for retsfølelsen, at Netanyahu nu ses efter i sømmene, er det mindre opmuntrende, at anklagemyndigheden gik med til at ændre tiltalen mod en 19-årig soldat fra mord til ’manddrab’ på en såret ubevæbnet palæstinensisk fange.

Læs også

Og at justitsminister Ayelet Shakeds nærmeste rådgiver, der indstiller eller afviser klagesager fra forulempede palæstinensere, er rekrutteret i bosætter-ngo’en Regavim. Og sådan kunne vi blive ved. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Nielsen
Niels Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nu er det kun de sidste af en lang række anklager om korruption gennem tiden. At han er sluppet helskindet ud af dem, trods de nogle af dem involvere åbenlys snyd, viser ikke at koruptionslovgivningen tages alvorligt, men mere at vejen ud af sådanne anklager er mulig hvis man har de rette forbindelser.
Aktuelt er afsløringen, som først bliver rigtigt udfoldet over de næste uger, hvor Al Jazeera afslører at israelsk embasadefolk aktivt forsøger at fjerne parlementsmedlemmer som ytrer sig kritisk om Israels ulovlige bosættelser. Israel skynder sig at undskylde for 'mandens' udtalelser, og så er den lukket, siger flere britiske MP sammenstemmende. De er medlemmerne af en israelsk venskabsforening som gennemsyrer hele det britiske parlement.
Korruption? Det vil jeg mene. Følg med fra i morgen hvor vi vil blive klogere på Israels forsøg på at påvirke den engelske regering, aggressivt, vedholdende og faktisk lige siden Balfour deklarationen, hvor et land, gav et andet folks land til et tredje folk. Opskriften på ballade. http://www.aljazeera.com/news/2017/01/uk-mp-urges-probe-alleged-israeli-...

Torben Arendal, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Nielsen, Thomas Toft, Torben K L Jensen, Dorte Sørensen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar