Leder

Lad diplomaterne om diplomatiet

Lars Løkkes forslag om, at regeringen fremover skal kunne udpege forhenværende politikere som ambassadører, indebærer en devaluering af diplomatiet
Statsminister Lars Løkke (V) har foreslået, at regeringen fremover skal kunne udpege forhenværende politikere som ambassadører.

Statsminister Lars Løkke (V) har foreslået, at regeringen fremover skal kunne udpege forhenværende politikere som ambassadører.

Jens Dresling

17. januar 2017

Europa-Parlamentet har længe tjent som en mellemstation, hvor forhenværende partiformænd, ministre og folketingsmedlemmer så småt kan påbegynde deres otium, før de går rigtigt på pension. Men det er tilsyneladende ikke længere tilstrækkeligt.

Statsminister Lars Løkke (V) har således ifølge Berlingske foreslået, at regeringen fremover skal kunne udpege forhenværende politikere som ambassadører. Forslaget har fået bred opbakning i Folketinget, og det er måske ikke så overraskende, eftersom det jo netop er folketingsmedlemmer, der kan se frem til de eftertragtede ambassadørposter.

Argumentet er, at mange fremtrædende politikere »med den rigtige politiske ballast vil kunne åbne døre – ikke mindst uden for Norden«, som Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, har sagt – for selv har Lars Løkke Rasmussen ikke uddybet forslaget, siden han kortfattet præsenterede det. Men spørgsmålet er, om omkostningerne vejer tungere end fordelene ved den kendiseffekt, som Venstre angiveligt regner med.

Politik og diplomati er tæt forbundet, men det er også to væsensforskellige discipliner. Politik er en kamp om idealer – og stemmer – og er derfor præget af konflikt.

Diplomati derimod er den løsningsorienterede pragmatiks kunst, og diplomati er baseret på kutyme og et fælles sprog, som diplomaterne er trænede igennem deres karriere i udenrigstjenesten.

Umiddelbart ligner det en selvovervurdering fra politikernes side, at de selv mener, at de da sagtens kan varetage den opgave.

Lars Løkkes forslag indebærer en devaluering af diplomatiet. Skrækscenariet er, at kompetente diplomater vil blive vraget til fordel for politikere, som nogen skylder en tjeneste for lang og tro tjeneste eller for deres støtte i vigtige sager. I så fald vil ambassadørposterne, som Radikale Venstres udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard har advaret om, blive »brikker i et politisk spil«.

At Lars Løkke Rasmussen fremkom med ideen i forbindelse med sit mislykkede forsøg på at gøre Bertel Haarder til generalkonsul i Flensborg som kompensation for en tabt ministerpost, vidner om, at det hurtigt kan gå så galt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Torben K L Jensen
  • jørgen djørup
  • Robert Kroll
  • Per Klüver
  • Dorte Sørensen
  • Steen Sohn
  • Rasmus Knus
  • Jørgen Wassmann
  • Einar Carstensen
Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, jørgen djørup, Robert Kroll, Per Klüver, Dorte Sørensen, Steen Sohn, Rasmus Knus, Jørgen Wassmann og Einar Carstensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

hæ - ja man ser det for sig. Fx. en diplomatisk amatør som Fogh, der som superambassadør kunne begynde at køre sin egen parallelle udenrigspolitik............ NOT!
Og hvem skulle i øvrigt vurdere om en ex. politiker er kompetent ?

Peter Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen og jørgen djørup anbefalede denne kommentar

Posterne vil givet blive brugt som "politisk betaling/skulderklap" til vennerne og til politikere, som man synes, "man skylder noget"..

Måske håber Løkke og andre politikere på at kunne få en fin ambassadørpost i Washington, Paris , London o l
- politikerne vil næppe tage til takke med ambassadørposter på ubehagelige steder som Irak, Syrien, Saudi Arabien , Ægypten eller andre "ballade-lande", hvor man risikerer at blive forulempet og hvor det iøvrigt er surt at være med familien.

D v s, at de ubehagelige og "kedelige" ambassadørpoater går til embedsmændene i udenrigsministrériet , og at alle de pragtfulde og behagelige poster går til politikerne, hvor de så kan hygge sig med familien i mange år uden at lave noget seriøst.

(Det bliver vel som på f eks USA's ambassade i Danmark, hvor ambassadøren typisk ikke er karriere-diplomat, og hvor det så er "næstkommanderende" ( en rigtig diplomat) der styrer "forretningen" i det omfang, den konkrete ambassadør er inkompetent.)

Forslaget bør begraves hurtigst muligt.

Einar Carstensen, Peter Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar