Leder

Mistillid til Tyrkiet

28. januar 2017

Tyrkiets justitsministerium har for anden gang krævet, at de græske myndigheder udleverer otte tyrkiske soldater, der flygtede til Grækenland i en kapret helikoper natten efter det militære kupforsøg mod præsident Erdogan og hans regering.

Det sker, efter at den græske højesteret onsdag afviste Tyrkiets første begæring umiddelbart efter kupforsøget. De tre dommere har ikke tillid til, at de otte ville få »en retfærdig rettergang i Tyrkiet, og at beskyttelse af menneskerettighederne havde prioritet«.

Det tyrkiske udenrigsministerium ser dommen som »endnu et eksempel på grækernes tøven i kampen mod terrororganisationer som PKK«. Så er tonen ligesom slået an.

Tyrkiet siger, at de otte soldater – fem officerer og tre sergenter – deltog i kupforsøget. Det afviser de, og har forklaret, at en overordnet på kupnatten beordrede dem til det centrale Istanbul på en redningsmission for sårede.

Undervejs retur til basen blev deres helikopter beskudt fra jorden, og da de telefonisk kontaktede den overordnede, gik det op for dem, at kupforsøget var i gang. Af frygt for deres sikkerhed fløj de til den græske by, Alexandroupolis, hvor de søgte asyl. Det er indtil videre afvist.

Tyrkiet har insisteret på, at de otte soldater skal udleveres, da de er sigtet for medlemskab af FETÖ, Gülen-bevægelsens terrororganisation, som de tyrkiske myndigheder siger, at den i USA eksilerede prædikant, Fetullah Gülen er chef for. Hans tilhængere anholdes fortløbende i titusindvis. Således er de otte soldaters overordnede officer på kupnatten i fængsel.

Når den græske højesteret afviser at udlevere de otte til retsforfølgelse i Tyrkiet – trods terror-anklagerne og en tidligere underretskendelse, der sagde, at tre af de otte skulle udleveres – siger det mere om synet på præsident Erdogans republik end om græsk retspleje.

Terrorisme er blevet en daglig risiko i EU, og var der belæg for, at sigtelsen mod de otte soldater kunne bevises, var de blevet sendt retur – hvilket premierminister Alexis Tsipras, angiveligt lovede Erdogan lige efter kupforsøget, måske med frygt for flygtningeaftalen i baghovedet.

Men de græske dommere stoler ikke på tyrkisk justits. Arbitrære arrestationer, Erdogans tale om at »lytte til folkets krav om dødsstraf« og fængsling af kurdiske politikere har nedsat EU-kandidaten Tyrkiets i forvejen flossede omdømme som retsstat. Det vil blive værre. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer