Leder

Formel anerkendelse af transpersoner bør føre til mere værdig behandling

17. februar 2017

Siden årsskiftet har Danmark, som det eneste land i verden, fjernet transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme. Det er en historisk beslutning, der bidrager markant til at afstigmatisere en misforstået og diskrimineret befolkningsgruppe, både herhjemme og internationalt.

Vi skal glæde os, når Danmark lever op til sit progressive verdensry. Det er beundringsværdigt, at en borgerlig dansk regering tager initiativ til at sone en historisk uretfærdighed og anerkende transkønnethed som en kønsidentitet, der skal forstås og accepteres, ikke en sygdom, der skal diagnosticeres og helbredes.

Transkønnede er de senere år blevet mere synlige i medier og populærkultur end nogensinde før. Nu går Danmark enegang i verden og fjerner transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme. ’Det kan vi bestemt godt tillade os at være stolte af,’ lyder det fra sundhedsministeren
Læs også

Men den nye definition af transkønnethed bør også føre til en grundlæggende ændring af den måde, transpersoner mødes af sundhedssystemet. Når transpersoner i dag henvender sig om at modtage hormonbehandling eller kønsmodificerende kirurgi, er det første de møder en psykiater. Både før og efter man er ophørt med at betragte transkønnethed som en diagnose, skal transpersoner nemlig gennemgå en psykiatrisk udredning, før de kan få ordineret behandling. Deri ligger et åbenlyst paradoks.

Når transpersoner rækker hånden ud for at få hjælp til behandling, bør den første repræsentant for sundhedssystemet ikke være en psykiater, der skal udrede deres mentale helbred. Det er umyndiggørende og uværdigt. Det sender et signal til transpersoner om, at systemet stadig fungerer ud fra en antagelse om, at de er psykisk syge. Udgangspunktet for systemets møde med transpersoner bør tværtimod være, at det er det enkelte menneske selv, ikke en psykiater, der bedst kan forstå og definere sin kønsidentitet.

I det meste af sit liv har Eila Neergaard forsøgt at leve som mand, men følt sig som en kvinde. Efter afslag på afslag fra de danske myndigheder rejste hun som 71-årig til Thailand og fik foretaget en kønsskifteoperation.
Læs også

Det er derfor positivt, at sundhedsministeren nu lægger op til en mere respektfuld behandling af transpersoner. I arbejdet med de nye retningslinjer bør man dog se kritisk på, hvilken rolle psykiatrien skal spille fremover. Psykiatriske perspektiver bør fortsat inddrages, da mange transpersoner har psykiske problemer, der blandt andet bunder i, at de oplever at blive stigmatiseret i samfundet. Man bør ikke, som Amnesty foreslår, kategorisk udelukke et bestemt lægefagligt perspektiv på en medicinsk behandling. Men det sender et voldsomt og forkert signal, at transpersoners første møde med systemet er en psykiatrisk udredning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu