Leder

De rigtige danskere

Debat
10. februar 2017

Nej, det var ikke en sproglig fejltagelse, da et spinkelt flertal i Folketinget – 55 stemmer mod 54 – torsdag vedtog folketingsvedtagelse nr. 38, der udtrykkeligt skelner mellem »danskere« og »indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande«.

Efter en forespørgselsdebat rejst af Dansk Folkeparti på grund af bekymring for befolkningssammensætningen i postnummer 2660 Brøndby Strand vedtog VLAK-regeringen og DF følgende: »Folketinget konstaterer med bekymring, at der i dag er områder i Danmark, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande er over 50 pct. Det er Folketingets opfattelse, at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark.«

Derfor opfordrer flertallet regeringen til »at arbejde videre med en politisk målsætning om at reducere antallet af asylansøgere og antallet af familiesammenførte, der kommer til Danmark«.

At det nu er lykkedes at få de øvrige borgerlige partier –herunder Venstre og Liberal Alliance, der i hvert fald i ord erklærer sig liberale – med til sådan en omgang politisk stupiditet, vil DF formentlig kunne notere som en af de større sejre i nyere tid.

Taget for pålydende betyder den vedtagne tekst nemlig, at en dansker er noget andet end en dansk statsborger. Uanset om man er født her i landet og måske aldrig har sat foden uden for Brøndby Kommune, så er man ifølge regeringen og flertallet i Folketinget ikke længere en rigtig dansker.

Det kan man åbenbart kun være, hvis ens forfædre i uanede generationer tilbage kommer fra et vestligt land. Som det blev udtrykt under Folketingets debat om forslaget til vedtagelse, så må det betyde, at folketingsmedlemmer som tyrkiskfødte Yildiz Akdogan eller syriskfødte Naser Khader ikke længere af Folketinget regnes blandt de rigtige danskere.

At Naser Khader så selv var at finde blandt forslagsstillerne til folketingsvedtagelse nr. 38, vidner formentlig mere om den konservative smågruppes trængsler i blå blok end om klogskaben bag den nu vedtagne tekst.

Der er god grund til at opholde sig et øjeblik ved folketingsvedtagelse nr. 38. Stemmeafgivningen i går afspejler to forskellige tilgange til et tema, som også i Danmark bliver mere og mere fundamentalt: Hvem er de rigtige borgere i et land?

På den ene side har vi de nationale, blandt hvem det regnes som en særlig kvalitet og et privilegium at være dansk. At få dansk statsborgerskab er således en belønning, man først skal gøre sig fortjent til.

På den anden side har vi dem, der opfatter det at være dansk som et spørgsmål enten om, hvor man er født, eller om man har fået dansk statsborgerskab. Er man født i Danmark, er man dansker, uanset om man er født i Thyborøn, Thorshavn eller Tasiilaq. Har man fået dansk statsborgerskab, er man også dansker, uanset om man selv og ens forældre er født i Mogadishu, Memphis eller Mosul.

Fronterne i forhold til, hvad der skal til for at være en rigtig dansker, går altså mellem en belønningstilgang og en rettighedstilgang. Dét er nok den dybeste kløft i det politiske spektrum, og heldigvis finder vi stadig Danmarks ældste arbejderparti på den menneskelige side af kløften.

I Brøndby Kommune var der ifølge Danmarks Statistik i fjerde kvartal i alt 35.516 borgere, hvoraf 5.208 – svarende til 14,6 procent – ikke var danske statsborgere. Så selv i Brøndby er kun én ud af syv ikke dansk statsborger –uanset hvad de så hedder til efternavn. På landsplan ser tallene en smule anderledes ud: Ud af 5.745.526 borgere var 484.895 – 8,4 procent – ikke danske statsborgere.

Men set over en lidt længere årrække synes der ikke meget tvivl om, hvad vej udviklingen går: I første kvartal 2008 var andelen af den danske befolkning, der ikke var danske statsborgere, således ’nede’ på 5,4 procent.

Der er næppe uenighed om, at det er en udvikling, der stiller store krav til samfundet og kalder på løsninger. Uenigheden går derimod på, hvad der er det kloge at gøre.

I går blev et spinkelt flertal i Folketinget enige om at grave grøfterne endnu dybere mellem, hvad de opfatter som de rigtige danskere, og så alle de, der åbenbart bare lader som om, de er danskere, men som ikke kan være det og åbenbart heller aldrig kan blive det.

Hvis ikke det var så alvorligt, var det en tåbelighed lige til at grine af. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Altså - i Brøndby Kommune går der 93,18 dansker for hver gang der er 6,82 såkaldte "udlændinge" i kommunen. - Og hvad så egentlig?

Men ud over den stupiditet blandt folketingets tilstedeværende flertal, som dette klart dokumenterer, viser det også, at 38% af folketingets ganske velbetalte politikere faktisk ikke var til stede ved denne helt ligegyldige afstamning.

Til gengæld kan Dansk Folkeparti nu igen læne sig tilbage og slappe af med at forsøge at forgribe sig på skatteborgernes midler i bl.a. EU. Det er jo tydeligt, det er den eneste politik, som dette parti indtil nu har fremvist. Og det er jo snart sommer, så man igen kan sejle rundt i havnene i stedet for at hænge over rejemaden og øllerne i Grøften i Tivoli.

Kim Øverup, Nike Forsander Lorentsen, Frederikke Nielsen, Anne Eriksen, John Hansen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det helt centrale spørgsmål må være hvad der menes med 'danskere'? Taler vi etnicitet, i betydningen genetisk arv, kulturelle eller religiøse værdier, adfærd eller noget helt fjerde? Det må være et krav til folketingsvedtagelser, at man betjener sig af en sprogbrug, der er entydig og klar - og at definitionerne er helt på plads. Ellers er der i bedste fald tale om volapyk og i værste om skjulte motiver og hensigter.

Anders Jensen, Thomas Holm, Frederikke Nielsen, Ole Andersen, Britt Kristensen, Sine Jacobsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
David Henriksen

I dag er det vidst mere rigtigt at være en "forkert dansker" end en rigtig.

Ib Christensen, Janus Agerbo og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Racistisk Folkeparti vil gerne have indført mere racisme i landet, og andre racister ser det gerne ske. Undskyld, men jeg brækker mig over tingenes tilstand i den forbindelse. Tænk at så idiotiske mennesker har så stor indflydelse.

Christel Gruner-Olesen, Jørgen Mathiasen, Kim Øverup, Kirsten Kjellerup og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Også er der vel på tiden at spørge? Hvad, hvem bliver de næste?

Kirsten Kjellerup

Hvad mon DF har lovet regeringen til gengæld for at få dette racistiske nonsens vedtaget?

Er »indvandrere og efterkommere fra vestlige lande« så for danskere at regne, eller skal de have bestået danskertesten?
(Som født og opvokst (!) nordmand, scorede jeg ret godt på den udvidede danskertest. Tror jeg svarede rigtigt på ca. 175 af 200 spørgsmål. Mon der er mange i regeringen og DF der kan slå mig der, hvis ikke de har indlært facitsvarene, i tilfælde nogen skulle spørge dem.)

Midt i forundringen over Trump, bør vi ikke glemme at væmmes hørligt over tilstanden i egen rede. Regeringen Løkke havde allerede min allerdybeste foragt. De rammer konstant nye lavpunkter af ynkelighed og inkompetence!

Egon Stich, Hans Larsen, Inger Nilsson og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Sønderjyde først – dansker så.
De rigtigste danskere er naturligvis de tidligere hertugelige undersåtter i Sønderjylland og deres efterkommere i mindst fem led – ingen er mere kongetro, sprogligt uforståelige og nationale end dem – opdraget som de er af historien – for ikke så længe siden blev man født som prøjsiske, men døde som kongerigske undersåtter … ;-)

Jørgen Mathiasen

Der har mig bekendt ikke været noget folkeoptog, hvor man også kunne skimte høtyve og leer, i anledning af folketingets vedtagelse, og der kommer det nok heller ikke. Det store flertal i kongerigets befolkning har end ikke løftet nathuen, efter at et spinkelt flertal har indsat deres målestok, mentalitetskontrol, for hvem de medregner i det nationale (folke-)fællesskab, og hvem der er anden klasses borgere.
Hvor i historien, man skal finde for-eksempler på den slags, er halvdelen af landets befolkning vel klar over, men heller henvisninger til det 20. Århundrede fascisme kan vække nogen.

Det er naturligvis kun et spørgsmål om tid, inden omverdenen opdager, hvad danskerne render og laver, og til den tid, vil man have endnu mere gavn af, at man kan holde statsborgerskabet skjult.

Niels Duus Nielsen, Kim Øverup, Christel Gruner-Olesen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Jeg glemte at hælde et større antal anglicismer ind i sætningerne, og så er man allerede noget tilbagestående i et land, hvor studieværten må bede om hjælp til at finde ud af, hvad det nu er obsessed hedder på dansk.

Niels Duus Nielsen, Egon Stich og Trond Meiring anbefalede denne kommentar