Leder

Trump vil have 11 mio. sendt hjem – også uskyldige børn vokset op i USA

Trump-regeringen meddelte tirsdag, at lovene fra nu af vil blive tolket bogstaveligt. Hvis man har krydset grænsen uden gyldige papirer, eller man er blevet i USA, efter at ens visum er udløbet, er der ingen formildende omstændigheder: Du kan blive blive sendt tilbage, hvorfra du kom

Evan Vucci

Debat
23. februar 2017

Flere end 11 mio. mænd, kvinder og børn, der bor og arbejder i USA uden gyldige papirer, vågnede tirsdag op til en ny og brutal virkelighed.

Trump-regeringen meddelte i to skrivelser udstedt af sikkerhedsminister John Kelly, at lovene fra nu af vil blive tolket bogstaveligt. Hvis man har krydset grænsen uden gyldige papirer, eller man er blevet i USA, efter at ens visum er udløbet, er der ingen formildende omstændigheder: Du kan blive blive sendt tilbage, hvorfra du kom.

Det gælder også børn, der er blevet smuglet ind USA af deres forældre, og som nu er voksne. Børn, der måske kun var nogle få måneder gamle, og som er vokset op i USA og føler sig lige så amerikanske som alle andre. I Donald Trumps USA vises ingen bamhjertighed. Også børnene skal ud.

Præsident Trump har accepteret en enkelt undtagelse. Den gælder for børn, der blev smuglet ind i USA inden juni 2007, og før de fyldte 16. I henhold til en forordning udstedt af præsident Barack Obama i juni 2012 kan disse dreamers, af hvilke der antages at være 750.000, hvert andet år søge om at blive midlertidigt i USA.

»Jeg har et stort hjerte,« sagde Trump under sin pressekonference i sidste uge med henvisning til denne gruppe af papirløse immigranter, der uden forsæt overtrådte loven ved at blive smuglet over grænsen som mindreårige. Men præsidentens hjerte er ikke stort, når det gælder børn, der er blevet bragt papirløst til USA efter 30. juni 2007. De kan når som helst blive deporteret tilbage til et land, de ikke kender, og hvis sprog de måske ikke behersker.

Det er værd at tage en dyb indånding og konstatere, at Trump-regeringens stramning næppe vil ende med massedeportationer her og nu. De to skrivelser bemyndiger grænsevagter og immigrationspoliti til at »arrestere eller pågribe enhver fremmed person, som de vurderer med stor sandsynlighed har overtrådt indvandrerlovene«.

Men det siger sig selv, at Sikkerhedsministeriet ikke råder over nok mandskab og ressourcer til at opsøge og pågribe alle 11 millioner. Derfor vil Trump benytte de begrænsede midler til primært at gå efter papirløse immigranter, der har været på kant med loven.

Under Obama og George W. Bush koncentrerede ministeriet sig om kriminelle. Trump-regeringen udvider denne kategori til at omfatte personer, der er sigtet for kriminel aktivitet og skyldige i f.eks. at have brugt falsk dokumentation til at søge et job, skaffe sig et kørekort eller har foregivet over for en offentlig myndighed at være i USA lovligt.

Ifølge skrivelsen falder hammeren også, hvis politiet vurderer, at den pågældende person »udgør en trussel mod den offentlige sikkerhed«. Sidstnævnte definition er så vag, at borgere uden papirer på sig (mange amerikanere har ikke rejsepas og går ikke rundt med en dåbsattest) risikerer at blive pågrebet, fordi de ’ligner’ en papirløs immigrant. Det lægger op til forskelsbehandling på grundlag af hudfarve og race. Flere immigrantgrupper har da også varslet sagsanlæg, hvis det skulle komme dertil.

Trump-regeringen planlægger at følge lovens bogstav på andre områder. Under et Obama-dekret fik papirløse indvandrere, der blev pågrebet højst 150 kilometer fra den mexicanske grænse og inden for de første 14 dage i landet, marchordre. Alle andre fik lov til at blive i USA, indtil deres sag kunne blive behandlet af en særlig domstol. Den regel ophæves.

I stedet kan immigranter, der har opholdt sig ulovligt i USA op til to år, blive hjemsendt uden krav om at få deres sag for en dommer. Målet er givetvist at aflaste domstolene og forkorte lange ventetider. Konsekvensen kan blive tragisk for f.eks. familier, der søger genforening. Trump-regeringen planlægger endvidere at søge Kongressen om penge til at hyre 5.000 nye grænsevagter og 10.000 immigrationsbetjente samt til at bygge nye interneringslejre og naturligvis en ’mur’, der vil koste 21 mia. dollar.

Det er svært at se, hvilket formål denne umenneskelige stramning tjener andet end at opfylde et valgløfte. Der er færre kriminelle immigranter end statsborgere. Immigranter udgør en uundværlig del af arbejdsstyrken. Den utryghed, stramningen skaber blandt immigranter, vil vanskeliggøre politiets arbejde i lokalsamfund. Mange storbyer vil aktivt modarbejde deportationer.

Trumps xenofobiske indvandrerpolitik er ikke ny i USA’s historie. Men portene er altid blevet åbnet igen. Det vil også ske denne gang. Omkostningerne er bare så høje og unødvendige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Hvem stopper mon den oppustede nar?

Karl Aage Thomsen

Desværre er han omgivet af lige så mange oppustede narrer, og de er mere farlige end kasketrumpen. For det er dem der skaber kuglerne. Lige som Hitlers ondskabsfulde sataner.,og så er det folket der skal stoppe dem, for politikerne ovre der er øjensynligt lammet af skræk for tyrranen til at kunne gøre noget ved det problem, decelererende har skabt.
Katho

Karl Aage Thomsen

De selv har skabt. Skulle der stå.
Katho

Poul Sørensen

Jeg har lige læst i en anden artikel i information, at vi på venstrefløjen skal efterligne højrepopulismen....Jeeeeg ved nu ikke, om det er noget for mig....

Niels Johannesen

Hvad sker der med illegale indvandrere i Danmark? Mit bedste gæt er at man forsøger at sende dem hjem - og hvis de har begået en form for kriminalitet kører maskineriet formentlig lidt hurtigere.

Hvis man accepterer at ethvert land har en demokratisk ret til at bestemme hvilke udlændinge der må tage ophold i landet, så virker det ret naturligt at personer som har taget ophold uden at have fået tilladelse hjemsendes.

Helt ærligt synes jeg at det er det liberale USA der har en mærkelig skizofren holdning til indvandring: med den ene hånd laver man lovgivning der skal holde antallet af migranter på et rimeligt niveau og med den anden hånd mener man at de migranter der er kommet uden papirer og således ikke overholder denne lovgivning skal belønnes med uddannelse, sundhedsydelser, fast ophold osv.

Finn Thøgersen, Egon Stich, Charlotte Svensgaard, Hans Aagaard og Anders Hede anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Niels Johannesen - blot en tilføjelse. Samt udgøre en endog meget billig arbejdskraft uden rettigheder.
Ellers enig i at en suveræn stat naturligvis bestemmer hvilke udlændige der har ret til ophold.

Det et emne de har diskuteret i lang tid.

Bill Clinton 1995
https://youtu.be/jS73PYGlUAk

Obama 2005
https://youtu.be/T7LGoHV3aKs

Peter Bækgaard

Clinton sagde nærmest det samme som præsident. Den gamle udtalelse fik slet ikke samme bevågenhed som Trump.
Hvis man er illegal i et land, så er det altså en af konsekvenserne, og det er bare livets hårde facts. Dog bør man jo også holde for øje at illegale indvandrere jo netop er en del af samfundet i USA og måske endda en nødvendighed.
Hvis du opholder dig illegalt i Danmark så skal du jo også sendes hjem.

Hvis nogen ikke har lovligt ophold, så skal de altså ud. Den der underlige måde at have skrappe reglerne og allligevel se igennem fingre med dem duer ikke. Spørgsmålet er hvor stregen skal trækkes. Om man skal give amnesti. Men grundlæggende må der ikke være illegitim indvandring. Problemet er at man har set gennem fingre i årtier. Det forstår jeg god skal slutte.

Henrik Petersen

Der er helt utroligt meget hykleri omkring migration. I USA har det i årtier været "accepteret" at den billige og rettighedsløse arbejdskraft sydfra var "velkommen". Der er tjent mange penge på den arbejdskraftsreserve.

I EU "leger vi med". Vi skaber fri bevægelighed for millioner, selvom vi ved, at der er enorm forskel på levestandart inden for EUs grænser.

Hvis alt andet slår fejl, så kan man da bare sende opgaverne over grænserne.

Der er ikke tale om raceproblemer - heller ikke religionsproblemer. Det er bare mere bekvemt at tale om racisme end om klassekamp fra oven.