Leder

Et ungdomsoprør mod medieeliten

Debat
25. februar 2017

Er PewDiePie – kongen af YouTube med 53 millioner primært unge følgere – virkelig nazist? Det spørgsmål har de seneste uger trukket en skarp linje op mellem yngre og ældre generationer – og særligt mellem nye og gamle medier.

Den amerikanske avis Wall Street Journal har taget en af de yngre generationers store helte – PewDiePie, en 27-årig svensk fyr med det borgerlige navn Felix Kjellberg – og undersøgt hans mange YouTube-videoer fra det sidste halve år.

Herefter har avisen ’afsløret’, at der i ni af videoerne er en eller anden form for reference til Hitler, jødehad eller lignende. Den mest omdiskuterede video er den, hvor PewDiePie har betalt et par unge mænd fra den tredje verden for at danse rundt med et skilt, hvorpå der står ’Death to all jews’.

’Nazist!’ har mange i den voksne generation siden råbt, mens unge over hele verden har himlet med øjnene og sagt ’så slap dog af’.

Og man fristes altså til at være på de unges side her. I hvert fald når det kommer til analysen af, hvad PewDiePies egentlige intentioner har været med videoerne. Det, Wall Street Journal nemlig glemmer at nævne i deres oprindelige artikel om PewDiePie, er, at YouTube’eren for det første ser chokeret ud, da han ser de unge mænd danse med skiltet.

For det andet har han betalt dem for at lave skiltet for at demonstrere en pointe om, hvor ekstreme ting, man kan få fattige mennesker til at gøre for penge.

Vi ved selvfølgelig ikke, hvad der foregår inde i Felix Kjellbergs hoved. Men det virker rimelig sandsynligt, at hans tanker ikke kredser om jødeudryddelse.

Ét er dog intentionerne bag PewDiePies videoer. Noget andet er konsekvenserne af dem.

Diskussionen om PewDiePie viser om noget, hvordan YouTube-stjerner som ham er ved at gå fra at blive betragtet som et ungdomsfænomen, der kun foregår på skærmen inde på teenageværelset, til en magtfaktor på linje med traditionelle medier.

Med sine 53 millioner følgere er der ingen aviser i verden, der når op på siden af ham i læsertal.

Derfor er det ikke bare forventeligt, men også nødvendigt at tage diskussionen om, hvordan YouTube-stjernerne, der ikke er underlagt nogen former for formelle kontrolinstanser såsom pressenævn eller lignende, taler med deres målgrupper. Selvfølgelig skal PewDiePie og andre YouTube’ere stå til ansvar for, hvad de siger, ligesom alle andre, og en diskussion af grænserne for satire er tydeligvis relevant for alle generationer.

Det gælder især, når underholdning for unge i manges tilfælde også er der, hvor de får deres holdninger fra – se bare satiriske programmer med et politisk twist såsom Den Korte Radioavis og det hedengangne Monte Carlo på P3 herhjemme.

Lægger vi det faktum oven i, at vi lever i en æra, hvor hadefuld retorik trives og belønnes med høje embeder, er det ikke irrelevant at diskutere, hvor grænsen mellem grove jokes og hatespeech skal trækkes, og om grovkornet underholdning kan være med til at legitimere hadske ytringer.

Det, PewDiePie til gengæld ikke skal drages til ansvar for, er, at han er blevet en kultfigur blandt det ekstreme højre – især i USA, hvor store alt-right medier som Daily Stormer har udnævnt sig selv som støtter og fans af YouTube-kongen. Det minder lidt om dengang, sangeren Marilyn Manson blev lagt for had, fordi en, der stod bag en skolemassakre i USA, havde hørt kunstnerens musik, lige inden han gik ud og dræbte sine klassekammerater og skolelærere.

Og som 13-årige William Larsen, der i dag fortæller om sit forhold til PewDiePie, siger her i avisen: Bare fordi jeg ser den samme film som en nazist, bliver jeg ikke til én.

Sådan en ansvarspålæggelse sammen med de traditionelle mediers greb med at tage PewDiePies såkaldte nazivideo ud af kontekst får ikke bare medierne til at fremstå sensationssøgende og som nogle, der lugter blod.

Det skubber også de unge, der i forvejen er skeptiske over for medierne, væk og cementerer den opfattelse, som mange unge har: De voksnes medier er ikke for dem. De voksnes medier forstår dem ikke.

Det minder unægtelig om det politiske oprør, vi er vidne til i hele verden, og som i bagklogskabens skarpe lys har fået den politiske elite til at spekulere over, om den skulle have gjort et forsøg på at forstå de andre noget tidligere. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er så meget de voksne ikke forstår, haha.

Her er Pewdiepie geniale svar på den misforståede shitstorm.

https://www.youtube.com/watch?v=L9SFQTrfUwc