Leder

Det er vanskeligt at løsrive sig fra mistanken om, at danske politikere modtager støtte, som ikke tåler dagens lys

2. februar 2017

Det er en skandale, at der er tæt på total lukkethed om større pengegaver til de politiske partier i Danmark. Og det er en lige så stor skandale, at et flertal bestående af regeringen og Socialdemokratiet nu har besluttet at opretholde lukketheden.

Man skulle tro, det er noget, som finder sted i et land med knap så rodfæstede demokratiske traditioner som Danmark, men her er, hvordan det danske system fungerer: Hvis et parti modtager en donation fra eksempelvis en dansk virksomhed, skal det oplyse, om donationen er på over 20.000 kr.

Men om den er på 25.000 kr. eller 2,5 mio. kr., får offentligheden ikke indsigt i. Og desuden kan donorer give penge til partierne gennem såkaldte erhvervsklubber og på den måde helt undgå at få deres navne frem.

Dermed understøtter det danske system en hemmeligholdelse af den økonomiske magts indflydelse på den politiske magt. Virksomheder, fagforeninger og andre med direkte interesser i bestemte politiske dagsordener kan fremme deres sag i ly af mørket.

’Det er jo – som i skatte- og reformpolitikken – i åbenhedspolitikken sådan, at Liberal Alliance er en maratonløber,’ lyder det fra Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll om ændringer i partistøtteregler. For Enhedslistens Pernille Skipper handler aftalen om, at ’Simon Emil Ammitzbøll hellere vil sidde i en ministerbil end at deltage i løbet’.
Læs også

Gang på gang har Danmark fået den hårdeste kategori af kritik fra Europarådets antikorruptionsenhed for manglende åbenhed om partistøtte. Kun fem andre ud af de i alt 49 lande i rådet er i samme kategori.

Det er pinligt. Alligevel har et folketingsflertal altså besluttet at nøjes med kosmetiske forbedringer af reglerne. Blandt andet skal lokalpolitikere således også underlægges reglen om at indberette pengegaver på over 20.000 kr., men der ændres ikke ved hemmeligholdelsen af størrelsen på beløbene.

Flere af de partier, som stod bag offentlighedsloven, er nu med i aftalen om partistøtteregler. Og princippet er det samme: Magthavere vedtager at lukke ned for indsigt i, hvad de foretager sig.

Det nye regeringsparti Liberal Alliance, som ikke bakkede op om offentlighedsloven, er dog også med i aftalen om partistøttereglerne. Efter tidligere at have erklæret, at der er behov for en afskaffelse af offentlig støtte til partierne og mere åbenhed om privat partistøtte, gik Liberal Alliance før jul med i en aftale om at øge den offentlige partistøtte til partierne med 40 procent, og nu har partiet så sikret flertallet bag den nye aftale om partistøtten.

Hvad der har fået Liberal Alliance og de øvrige partier bag aftalen til at gå sammen om at bevare de åbenlyst skandaløse regler, forbliver spekulation. Men det er vanskeligt at løsrive sig fra mistanken om, at de modtager støtte, som ikke tåler dagens lys.

Staten forhandler i øjeblikket en ny aftale omkring skatteforholdene i Nordsøen med A.P. Møller- Mærsk, som har truet med at lukke det store gasfelt Tyra, med mindre Mærsk får ændrede »rammevilkår« – det vil sige en lempeligere beskatning
Læs også

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Bertram
 • Kurt Nielsen
 • Anders Graae
 • Torben K L Jensen
 • Per Klüver
 • Lars Bo Jensen
 • Holger Madsen
 • Christian De Thurah
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Steen Sohn
 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Hans Kvisgaard
 • Slettet Bruger
 • Carsten Mortensen
 • Margit Tang
 • Søren Roepstorff
 • Estermarie Mandelquist
 • Kurt Loftkjær
 • jørgen djørup
 • Anne Eriksen
 • Erik Feenstra
 • Bjarne Andersen
 • Philip B. Johnsen
 • David Zennaro
 • Oluf Husted
 • Poul Anker Sørensen
 • Olaf Tehrani
 • Søren Andersen
 • Per Jongberg
 • Flemming Berger
 • Hanne Ribens
 • Niels Duus Nielsen
 • Ib Christensen
 • Torben Skov
 • Hans Larsen
 • Rasmus Knus
 • Lise Lotte Rahbek
Eva Bertram, Kurt Nielsen, Anders Graae, Torben K L Jensen, Per Klüver, Lars Bo Jensen, Holger Madsen, Christian De Thurah, Maj-Britt Kent Hansen, Steen Sohn, Anne-Marie Krogsbøll, Hans Kvisgaard, Slettet Bruger, Carsten Mortensen, Margit Tang, Søren Roepstorff, Estermarie Mandelquist, Kurt Loftkjær, jørgen djørup, Anne Eriksen, Erik Feenstra, Bjarne Andersen, Philip B. Johnsen, David Zennaro, Oluf Husted, Poul Anker Sørensen, Olaf Tehrani, Søren Andersen, Per Jongberg, Flemming Berger, Hanne Ribens, Niels Duus Nielsen, Ib Christensen, Torben Skov, Hans Larsen, Rasmus Knus og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian Lucas

Ja. Det er det. Min far var i mange år aktiv i konservativ lokalpolitik. En af de absolut mest vedvarende stridspunkter var at K ikke lægger det hele på bordet. Det var en fejl dengang, det er en fejl nu. Det er en af grundende til at han forlod politik.

Per Klüver, Anne-Marie Krogsbøll, Elisabeth Andersen, kjeld jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Det konservative ædedolkeparti modtager langt flere penge pr. aktiv end noget andet parti (Vælgertilslutning fra 16% -> 3% med uændret ødselhed fra deres rige støtter). Det er derfor festerne er så overdådige, og formændene holder så kort tid.

Arne Lund, Anne-Marie Krogsbøll, kjeld jensen, Torben Skov og Mikael Nielsen anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Jeg synes jeg genkender en del af deltagerne fra "Mørkelægningsloven".

Bodil Udsen:
"Hva’ i helved’ går de rundt og gør i banken efter tre
Sker der mon en masse ting, som ikke burde ske
klunser de om kassen eller danser de lanciers
Hva’ i helved’ går de rundt og gør i banken efter tre"

Torben Morten Lund

I takt med partiernes svindende medlemstal og valgenes medieafgørelser er demokratiet truet for pengene bestemmer hvem der vinder.

Anne-Marie Krogsbøll, Slettet Bruger, Einar Carstensen, Carsten Mortensen, Lise Lotte Rahbek, Elisabeth Andersen, kjeld jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, lars søgaard-jensen, Jens Erik Starup, Ib Christensen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@torben morten lund
Men så kom Trump, og nu er pengene i fare, for garantien er røget. :)

- - -

Ang. om de har noget at skjule. Så har de jo selv fortalt os at de har, med deres "Det er kun dem der har noget at skjule, der har noget imod overvågning".
Så hvis ikke de ved det, hvem gør så.

Henrik Leffers, Egon Stich, Max Hansen, Hans Kvisgaard, Søren Roepstorff, Lise Lotte Rahbek, Peter Jensen, jørgen djørup, Anne Eriksen, Bjarne Andersen, Flemming Berger, lars søgaard-jensen, Niels Duus Nielsen, Flemming S. Andersen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Et langt større spørgsmål er, hvorfor de folkevalgte politikere ikke har noget bedre at lave.
En langt større skandale er, at Folketinget mest beskæftiger sig med emner, pressen leverer.

Arne Lund, Torben Bruhn Andersen, Holger Madsen og Per Jongberg anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Danmark er et af Verdens mindst korrupte lande. I Danmark kalder vi det nemlig noget andet.

Eva Bertram, Randi Christiansen, P.G. Olsen, Holger Madsen, Per Torbensen, Henrik Leffers, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Fam. Tejsner, Egon Stich, Max Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, Hans Kvisgaard, Janus Agerbo, Carsten Mortensen, Søren Roepstorff, Lise Lotte Rahbek, Peter Jensen, jørgen djørup, Anne Eriksen, Erik Feenstra, Torben Bruhn Andersen, Olav Bo Hessellund, Christian Mondrup, Thomas Petersen, kjeld jensen, Per Jongberg, Flemming Berger, Flemming S. Andersen, Rasmus Knus og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Svindlerne på christiansborg er ikke bedre end de grupper de haster større straffe igennem til.

Tyveknægte er for mildt et ord for det tag selv bord de har etableret til sig selv, det er meget svært at se lovligheden af at de ikke oplyser, ned til mindste detalje, hvem som giver dem penge til deres kriminelle foreninger.

Ligesom det er skingrende vanvid at de kan bevilge sig selv mere løn og formidable pensioner for ikke at tale om partistøtten som er det rene tyveri af borgernes penge.

Det er tyve knægte, svindlere og nogen korrupte røvhuller, ikke et hak bedre end venstre nogen af dem, sammenspiste banditter hele bundtet.

Hvor er retsstaten når den slags kriminalitet foregår lige op i alles ansigt.

Føj for den.

Egon Stich, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Søren Roepstorff, Anne Eriksen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

Only in Denmark.

Hvorfor fanden bliver politikerne ved med at lave så gennemført lovsjusk og dermed mere grobund for politikerlede/udhuling af demokratiet osv?

Anne-Marie Krogsbøll, Hans Kvisgaard, Einar Carstensen, Anne Eriksen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Rasmus Knus
Meget relevante spørgsmål. Jeg tror de gør det, dels fordi de slipper afsted med det - slappe vælgere - dels fordi de tror det tjener dem bedst på den korte bane - ingen langsigtede visioner eller ideer på trods af et ulideligt antal pakker om snart det ene og snart det andet, ogog endelig fordi det ikke tjener karrieren at tænke selvstændige tanker og prøve at byde ind med noget nyt, det er meget mere sikkert at brøle i takt og følge partilinien.
Alt sammen klare tegn på, at de groft misrøgter deres demokratiske opgave og dermed deres mandat til at tjene befolkningen og samfundets bedste

Ebbe Overbye, Anne-Marie Krogsbøll, Hans Kvisgaard, Søren Roepstorff, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Torben Bruhn Andersen, Rasmus Knus, Niels Duus Nielsen, Flemming S. Andersen og Per Jongberg anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Hmmmmmm...
Modtagere af offentlige ydelser, som f.eks. sygedagpenge modtager konstant trusselsbreve om fængselsstraf, hvis de modtager "økonomisk støtte" uden at oplyse dette.
Du straffes hvis naboen stikker dig en hund, mens lovgiverne............
Hvornår får vi nok?

Randi Christiansen, Ebbe Overbye, Carsten Mortensen, Søren Roepstorff, Elisabeth Andersen, Ib Christensen, Niels Duus Nielsen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Gennemsigtighed er godt.

Men der er i visse tilfælde nogen, der af gode grunde helst vil gå stille med dørene m h t religion og politik.

Et konkret (og sandt) eksempel er en kendt erhvervsadvokat med borgerlige klienter, som ønsker at skjule, at han/hun giver pæne bidrag til et venstrefløjs-parti. (Klienterne vil næppe kunne "forstå" deres advokats politiske holdning.)

Så sagen er ikke bare sort/hvid.

Man skal afveje hensynet til

-den enkeltes ret til at støtte et parti eller en religion uden at skulle risikere at blive "hængt ud"/chikaneret.
overfor
-hensynet til offentlighedens interessse i at vide, hvem der støtter hvad og hvorfor.

Det er vel et spørgsmål om en balance, der tager behørigt hensyn til hvad , der tjener demokratiet bedst ?

Flemming S. Andersen

Robert Kroll

Der er altid en undskyldning for ikke at gøre det rigtige.

Åbenhed er det rigtige i et demokrati, så kan erhvervsadvokaten jo ikke hænges mere ud end alle de ledige og kontanthjælpsmodtagere der støtter LA.

Lad os gerne få åbne skattelister ved samme lejlighed, så vi kan se om alle de fine honoratiores nu også støtter samfundet så meget som de siger.

Egon Stich, Fam. Tejsner, Max Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, Hans Kvisgaard, Carsten Mortensen, Elisabeth Andersen, Torben Bruhn Andersen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Ja, korruptionen findes, og lever i bedste velgående, både i de fire regerings.partier, og i socialdemokratiet.
At de ikke skammer sig !

Egon Stich, Flemming S. Andersen og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

@Jørgen M. Mollerup - Kunne du ikke uddybe, hvorfor du finder lederen usmagelig og useriøs?

Eva Bertram, Holger Madsen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Peter Ole Kvint, Flemming S. Andersen, Troels Larsen, Niels Duus Nielsen, Søren Roepstorff, Elisabeth Andersen, Lise Lotte Rahbek, lars søgaard-jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Vi vil ikke afgive suverænitet fordi vi er bedre end de andre og vil ikke underkaste os disse barbarers ideer og indflydelse. Nej sådan er det ikke i alle sammenhænge. Vi kan lære meget af andre lande i Europa ligesom vi kan lære dem noget.

Mikkel Kristensen

hvorfor må det egentligt ikke komme frem? er personer og virksomhederne flove? er politikerne? det er da vigtigt for os, at vide om vi stemmer på Gazprom, på Danske Bank eller på Goldman Sachs eller hvad ved jeg - alle de krumspring der fortages i den finansielle sektor og mærkelige miljø lempelser og i det hele taget de argumenter der findes mod ex. tobinskat - vi bør vel have ret som indbyggere, som skattebetalere og som stemmeafgivere, til, at vide om det er rent pølsesnak for snakken og sponsorens skyld eller det er et virkeligt argument. Racerkører har deres pengegivere stående på tøjet - det er selvfølgelig ikke et tema her, men rart om vi kunne vide, at ham der beskytter miljøsynderen modtager sponsorater fra ham der sviner. // hvad kan vi som helt almindelige borgere stille op? for, at komme denne mørklægning til livs - tror ikke, at hvis bare vi stemmer anderledes.. desværre helt er kuren - vi skal på en eller anden måde råbe noget mere op!

P.G. Olsen, Niels Duus Nielsen, Henrik Leffers, Lise Lotte Rahbek og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

Jeg ved at partierne bag DONG-salget har modtaget returkommission. Der er skrevet en bog om det.
Også ved købet af kampflyet F35 er der betalt returkommission. Dette har svenskerne fortalt da de trak sig. Og det er derfor Kineserne ikke vi se statsministeren.
Og dette er kun toppen af isbjerget. Der er meget mere under, og mere på vej.

Egon Stich, Søren Roepstorff, Per Torbensen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Er man logisk tænkende, findes der kun een forklaring på modstand mod glasklare og offentliggjorte regler på området.
Nemlig udbredt korruption.
Alt andet er udenomssnak og røgslør.
Man kan også funderer over, hvorfor de offentlige skattelister blev afskaffet i sin tid.

Søren Roepstorff og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Kære Flemming S. Andersen ( kl 22.52 1.feb)

Du har MÅSKE 100% ret

- og dit forslag om åbne skattelister er måske også en god ting, for så man kan se om naboen er en snydepels.

Men hvis at kende naboens skat er en god ting, så bør vi vel også have åbnet kriminalregistret, så man kan se, om man bor ved siden af en svindler, voldsmand, voldtægtsforbryder, butkstyv, spritbilist mv ? ( De typer er jo mere farlige end en skattesnyder ???)

Åbenhed om folks læge-/hospitalsjournaler er vel også interessante - så kan man jo se, om man bor ved siden af en mentalt forstyrret og dermed måske farlig person m v .

Åbenhed er godt, men ved nærmere eftertanke , så er der måske behov for visse begrænsninger??

Flemming S. Andersen

Robert Kroll

For min skyld ingen årsag, men du sammenligner glad registre for gode samfundsborgere i form af skatteydere, som jo gerne skulle have glæde af den ros og agtelse deres omgivelser viser dem, med registre for mindre agtværdige borgere med fare for at de udsættes for forfølgelse og registre med oplysninger der er strengt faglige og personlige.

Næppe en hensigtsmæssig sammenligning??

Med mindre at det skulle vise sig at de agtværdige skatteborgere, i virkeligheden var snyltere og svindlere, for så holder din sammenligning.

Hvad hjertet er fuld af, løber munden (og pennen) over med.

Kære Flemming S Andersen ( kl 12.32)

",,,,,glæde af den ros og agtelse ..." skriver du befriende lystigt og frejdigt !

Er du nu ikke bare en lille bitte smule "giftig"/"hyklerisk" ?

Hvis dine registres skatteborgere er hæderlige mennesker uden snydepelse, så er registrene vel ligegyldige ???

Og hvis der er snydepelse imellem, så har disse snydepelse vel krav på den beskyttelse, som du iøvrigt frejdigt vil give misliebige mindre agtværdige medborgere m v ? (Og det var vel ikke din hensigt?)

Og Transparancy International er som sædvanlig tavs. De vil ikke røre ved sagen, for så kan det jo koste DK placeringen som ét af verdens mindst korrupte lande.
Jeg mailede engang til TI, og bad om en forklaring på hvorfor de ikke for alvor tog fat på de suspekte partistøtteregler. Til svar fik jeg en alenlang beskrivelse af brøker og ligninger og algebra, der alt sammen mundede ud i, at emnet skam ikke sådan var til at undersøge for der var så mange gråzoner - så derfor afstod TI fra at mene noget.

Randi Christiansen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Robert Kroll

Jeg går da ud fra, at alle disse vort samfunds førende spidser og selvbestaltede moralister har et ønske om at vise for alverden, hvor stor og uundværlig deres indsats er, og derfor ikke har det fjerneste imod åbenhed om deres skattebetalinger.

Derimod, kunne person med lidt lånte fjer og trang til kunstig selvprovovering, snydepelse og andre forbrydere godt trænge til en smule beskyttelse.

så vi kunne jo starte med at lade folk vælge deres egen gruppe??

Jeg vælger den åbne, hvad vælger du??

... et flertal bestående af regeringen og Socialdemokratiet har besluttet at opretholde lukketheden.!

Men det kan vel ikke forhindre de partier, der går ind for åbenhed omkring deres regnskab og økonomiske støtter, sammen at lave deres regler.
Man kan så håbe, at det vil give mindre vælgertilslutning til de lukkede partier.

Randi Christiansen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Uværdig løsning for det danske demokrati

Danske politikere negligerer faren for at øge en tilsyneladende voksende politikerlede. Der er mange eksempler i andre sammenlignelige demokratier på, hvor det kan fører os hen. Og vil vi der hen?

Der er kun én årsag til krampagtig offentlig hemmeligholdelse : egen følelse af pinlighed. Derfor er hemmeligholdelse ikke verdens mest heroiske magt-attitude..