Leder

Venstre har skrevet deres ’Imagine’ for den hårde udlændingepolitik

16. februar 2017

Venstres indfødretsordfører Jan E. Jørgensen har i Berlingske skrevet en kommentar, som burde blive partiets manifest for en af de svære samtaler i Danmark: Udlændingedebatten.

Jørgensen er hverken minister eller leder i partiet, mens hans kommentar kan læses som den såkaldt ’realistiske’ udlændingepolitiks ’Imagine’.

Den er et opgør med udlændingedebatten og et forsvar for udlændingepolitikken. Han skriver imod mistænkeliggørelserne, fordommene og ideologiske stråmænd: »Jeg er træt af den unuancerede integrationsdebat,« hedder indlægget.

Han er »træt af dem, der ser en fjende af Danmark, hver gang de ser en muslimsk pige med tørklæde. Og lige så træt af dem, der ikke kan forstå, at det er lidt svært at undervise en pige i burka«.

Han er ligeledes »træt af dem, der mener, at alle muslimske kvinder er undertrykte. Og lige så træt af dem, der ikke ser noget problem i mænd, der ikke vil give hånd til kvinder«.

Og Jørgensen er træt af dem, der ser en voldtægtsforbryder, når de ser en mørkhudet mand, ligesom han er træt af dem, der benægter, at »Muhammed, Ali og Omar optræder lidt for tit i politirapporter og straffesager«.

Vi skal ifølge Jan E. Jørgensen ikke sætte kvoter på, hvor mange danske statsborgere, vi vil have, som Dansk Folkeparti foreslår: »Vi skal i stedet glæde os over alle dem, der lever op til de skrappe krav.«

Han skelner mellem danskere på papiret, som ikke kan tale eller forstå dansk, og danskere, der med »Grundtvigs ord – føler sig som danskere – har for modersmålet øre – har for fædrelandet ild.« Det andet er ikke forudsætningen for det første, man skal ikke have ild for fædrelandet for at blive statsborger. Men man kan måske forvente af dem, som får det første, vil udvikle det andet.

Man kan påpege modsætningen mellem hans idealer og Venstres udlændingepolitik, Inger Støjbergs retorik og det parlamentatiske grundlag; Dansk Folkeparti.

Man kan anklage manifestet for hykleri. Men  pointen er netop, at Jørgensens manifest sætter nogle idealer, som man kan kritisere ud fra. At han inviterer til en udlændingedebat, hvor vi ikke bliver brutaliserede og barbariske af den politiske konsensus, og hvor man ikke begrunder politik og kritik med rædselsscenarier.

Der er i Danmark stort politisk flertal for en hård udlændingepolitik. Og netop derfor er det afgørende, at dem, som vil have den politik, formulerer nogle principper og idealer, som vi kan holde dem fast på, så ’hård’ ikke betyder, at alt er tilladt. Manifestet gør os ikke enige, men det hæver niveauet for vores uenighed. Og det er i sig selv en politisk præstation.

Jørgensen har formuleret nogle idealer, vi har brug for, til en samtale, vi ikke kan undgå.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Leo Nygaard
Viggo Okholm og Leo Nygaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Den store mediale tavshed – ’Zum ewigen Frieden’ - Jan E. Jørgensen må tilhøre et europæisk mindretal.
Medens forargelserne breder sig på avisredaktionerne, viser det sig, at flertalseuropæernes mening om muslimsk indvandring desværre er aldeles i synk med Mr. Trump af alle – og det kan så vurderes som godt eller skidt, demokratisk eller ej – så hvornår ser vi en avisleder om dette fænomen, dette skisma, som allerede fylder godt op andre steder uden denne tavshedens ’hulahopdans’ om den aktuelle varmeste grød -
http://www.chathamhouse.org/expert/comment/what-do-europeans-think-about...
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4199918/Most-Europeans-want-end-...

En grov fornærmelse af John Lennon. De har nok lært det af Trump, men døde mennesker kan jo ikke tage til modmæle.

Jan E. Jørgensen er den pæne Frederiksberg-advokat, som Venstre sender i byen for at hælde lyserød fernis ud over de svinagtigheder, der er en følge af Støjbergs og Martin Henrikzens forenede anstrengelser. Med bævende, fløjlsblød stemme bagatelliserer Jørgensen de mange stramninger. Men som salig Freud jo lærte os, så skal man bare kradse en smule i overfladen, så viser ulvemanden sig. Således også her.

Karsten Aaen, Viggo Okholm, Thomas Christensen, Hans Larsen, Hans Hüttel og Martin Madsen anbefalede denne kommentar
Henning Nielsen

90 % af alle danskere i landdistrikter har sporadisk eller ingen kontakt med indvandrere og bygger deres holdninger på de erfaringer givet i medierne.
Det må vi tage alvorligt hvis vi ønsker at mindske os-dem tankegangen. Mest af alt må medierne tage deres ansvar alvorligt. Det nærmer sig det ynkelige.