Leder

Vi burde have budt tyrkerne velkommen i forsamlingshuset

Tyrkiet, som for få år siden var et forbillede for en langsom overgang fra militærdikatur til en form for demokratisk retsstat, er blevet et skræmmebillede på den modsatte udvikling

Cem Genco

Debat
15. marts 2017

Den tyrkiske præsident Erdogan provokerer europæiske ledere til konfrontation. Og når han får den, beskylder han dem for fascisme og nazisme. Han påkalder sig historiske uretfærdigheder, som tyrkerne genkender, men formålet med hans kampagne er enkelt: Han vil have mere magt til sig selv og udfase dem, som kan begrænse ham.

Tyrkiet, som for få år siden var et forbillede for en langsom overgang fra militærdikatur til en form for demokratisk retsstat, er blevet et skræmmebillede på den modsatte udvikling.

Nu har Erdogan udskrevet en folkeafstemning om en forfatningsændring, som vil styrke præsidentembedet. Tyrkerne skal stemme om udviklingen mod et langt mere autoritært regime. Og fordi der bor op imod tre millioner stemmeberettigede tyrkere uden for landet, har Erdogan annonceret valgmøder i lande som Tyskland, Frankrig, Holland og Østrig. Og Danmark.

Det skaber et dilemma for europæiske demokratier mellem forsamlingsfrihed og tyrkiske vælgeres ret til at høre begrundelser for forfatningsændringer, hensynet til den sociale orden, modstanden mod den autoritære udvikling og Erdogans demagogi.

Under opstandelse forbød den hollandske regering ligesom Tyskland, Østrig og Schweiz i weekenden møderne. Hvilket fik Erdogan til at eskalere konflikten til et absurd niveau. Hans påkaldelse af de frihedsrettigheder i udlandet, som han krænker derhjemme, udstiller sig selv. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har udskudt Erdogans statsbesøg og forbudt vælgermøde med henvisning til »den politiske udvikling i Tyrkiet«, Erdogans demagogi og solidaritet med de andre europæiske lande. Andre har anført oppositionens manglende mulighed for at komme til orde under vælgermøder i Danmark. 

Men franskmændene tillod tyrkerne at afholde vælgermøde i Metz søndag. Uden så voldsom opstandelse som forbuddene skabte. Så der er ikke én europæisk linje, men to forskellige. Og den resterende opposition, som ikke er kriminaliseret, støtter valgmøderne uden for Tyrkiet og fordømmer forbuddet. Og anfører, at forbuddene strategisk styrker Erdogan. 

Den danske regerings afvisning er forståelig. Men strategisk fungerer den ikke, og principielt kunne vi have fulgt Frankrig og udnyttet, at opposition ikke er forbudt i Danmark, at modsigelse er tilladt, og at det farlige ved en autoritær leder er alt andet end det frie ord.

Statsministeren kunne have sagt det til den tyrkiske regering, som han nu siger om den.  

Vi burde have budt demagogerne velkommen i forsamlingshuset.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Lars Løkke kan da bare ringe til Erdogan, og give ham en sviner!
Tror ikke de tager den i forsamlindshuset, heller! Hvor naivt!

Skal vi have plakater med Erdogan i lygtepælene? NOT!!!

Valghandlinger der vedrører andre landes forhold må og skal foregå igennem de dertil indrettede diplomatiske kanaler - og det er så også DET.

Klart at Erdogan udnytter "krisen" indenrigspolitisk, men giv ham fuckfingeren, istedet for at invitere til samarbejde.
Strategi min bare.........
Populisterne i Vesten udnytter jo tilsvarende, situationen for egen vindings skyld!

God dag der ude

Hans Aagaard, Jesper Nielsen og Jesper Nielsen anbefalede denne kommentar

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har udskudt 'Erdogans statsbesøg' ... - var det ikke premierministerens besøg? - selvom det nok er ét fedt ...

Poul Sørensen

Putin, Erdogan, præstestyret i Iran, Xi Jinping og Trump ønsker ikke at være et midtersøgende Vesteuropas venner.... men højrefløjen i Vesteuropa vil gerne være venner med nogen af disse nationalister og de håber på en fremtidig konfrontation med andre af dem.

Flemming S. Andersen

Der er nu tilfælde, hvor det at der er grænser (også for galskaben), er en rigtig god ting.

Når indsigtsfulde mennesker som Rune Lykkeberg er på banen i naiv fortale for totalitære og magtfikserede Erdogan som om en statschef krænkes ved at nægtes adgang til diverse frie europæiske lande til ensidig promovering af interne tyrkiske anliggender har manden, trods eller på grund af, sin intellektuelle skoling ikke fattet grundlæggende forskel på ret og pligt..
Ondskab trives kun sålænge ordentlige mennesker kigger væk.
Hvis Lykkeberg drev sit journalistiske virke i Erdogan's selvskabte paranoia land ville han selv mærke konsekvenserne af sine tolerante holdninger. Talrige kloge og indsigtsfulde kolleger sidder allerede bag tremmer, selskabet ville være sikkert være fint.. Avisen die Welt har f eks en udsendt spærret inde på ubestemt tid. Meget internationalt..
Erdogan har fuld talefrihed i sit hjemland! Det er der ingen der indskrænker.
Hvis nogen interesserer sig for hans politik er det frit at drage til Tyrkiet. Eller stemme på nærmeste diplomatiske repræsentation.
Om indehavere af dobbelt statsborgerskab siger det rette, eller endnu ikke er blevet angivet til tyrkisk sikkerhedstjeneste, er der også chance for at komme tilbage til deres behageligere hverdag i vestlige velfungerende demokratiske samfund..
Franco, Honecker, Mussolini og Hitler havde også veluddannede fortalere før, under og sågar efter deres hærgen.
Lukker Lykkeberg også rockere eller mafia typer ind i sit hjem og dyrker sine frihedsidealer i godt selskab?
Når privilegerede tror deres forhold er ens for alle, har man mistet realitetssansen

Hans Aagaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Jesper Nielsen, Flemming Berger, Trond Meiring og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Ole Arne Sejersen

Kort sagt, Lykkeberg foreslår her at

Ole Arne Sejersen

Danmark efterligner Glistrups telefonsvarer: Vi overgiver os!

Lad os ikke glemme at Tyrkiet er en af vores nærmeste allierede og at Danmark vil blive nødt til at sende menneskeliv for at forsvare Tyrkiet, skulle behovet opstå.

Spørgsmålet må derfor være, om det kun er Tyrkiet der er totalitær? Eller er det den intellektuelle skolingen der gør at man helt stopper med at have en realistisk og objektiv forståelse af universet??

Charlotte Svensgaard

@Arash Shahr. Hvis tyrkere stemmer Ergodan ind som godt og vel, enevældig magt haver - oprigtig talt - Ja. Så lad os glemme det.

Ole Arne Sejersen

Jeg går ikke ind for, hverken at smide Tyrkiet ud af NATO eller at opsige flygtningesalget (sic!), som vi allerede har betalt milliarder af Euro for, men jeg går imod at lade den tyrkiske sultan in spe exportere sin kamp for at etablere et moderne osmannisk rige til Danmark!

Flemming S. Andersen

Jamen lad os da endelig slippe for Tyrkiet i NATO og lad os rode med vore flygtningeproblemer selv, fremfor at lade os afpresse ved enhver given lejlighed af den Tyrkiske bandit.

Bjarne Bisgaard Jensen, Jesper Nielsen, Flemming Berger og Charlotte Svensgaard anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Hvor farligt er et tyrkisk statsbesøg? Man kan jo lave en fælles dagsorden for diskussionerne. Vi kunne sige, at vi gerne ville diskutere, hvor langt de er kommet med opbygning af demokratiske institutioner i Tyrkiet, og her ville kritiske tyrkere af regimet få taletid. Det drejer sig ikke om besøg eller ikke, men om betingelserne for besøg (i forsamlingshuset).

Charlotte Svensgaard

Hvor farligt er et tyrkisk statsbesøg? Man kan jo lave en fælles dagsorden for diskussionerne. Vi kunne sige, at vi gerne ville diskutere, hvor langt de er kommet med opbygning af demokratiske institutioner i Tyrkiet, og her ville kritiske tyrkere af regimet få taletid. Det drejer sig ikke om besøg eller ikke, men om betingelserne for besøg (i forsamlingshuset).

Det tror jeg de færreste har i mod. Efter valget - Det har jo intet med valg propaganda at gøre.

Jesper Nielsen

Rune Lykkeberg, det er en ægte Chamberlain med dobbelt salto og fuld skrue du har kastet dig ud i her...