Leder

Elle-belle-bolle-bøger uden begær

Debat
13. marts 2017

Er det her der bliver bollet? lyder spørgsmålet i titlen på Maise Njors seksualoplysende børnebog fra 2008. Spørgsmålet får faren i historien til at spilde kødsovsen af forskrækkelse. Rent faktisk er svaret: ’Nej’.

For hverken i Maise Njors bog eller i andre seksualoplysende bøger til børn bliver der bollet mere end højst nødvendigt. Sex, lyst og begær fylder nærmest ingenting. Bøgerne fokuserer på, hvordan børn bliver til. Reproduktion overtrumfer sex.

Det blev klart under foredraget ’Når mor og far boller’ ved Århundredets Festival som netop er afholdt i Aarhus, hvor to forskere og en børnebogsforfatter tog temperaturen på bollebøger til børn før og nu.

I 1970’erne provokerede bøger som Elle-belle-bolle bogen af Bent H. Claësson og Per Holm Knudsens Sådan får man et barn med direkte henvendelse til børnene, ord som ’pik’ og ’kusse’ og behårede kønsorganer i closeup. Men selv i det frigjorte årti var seksualiteten underordnet historien om reproduktion. Og det har ikke rykket sig siden.

Trods et mere righoldigt udbud handler det stadig om at forklare, hvor børnene kommer fra. I dag udvidet med alternative fortællinger om fertilitetsbehandling og adoption. Faktisk er bøgerne i dag endnu mere bornerte i sprog og billeder end i 1970’erne. Der står intet om, at mennesker rører ved hinanden, fordi de har lyst, og at det kan ende med en eksplosion.

»Seksualiteten er til stede ved sit fravær,« som ph.d.-stipendiat Line Roien fra DPU påpegede under foredraget. Nypuritanisme kan ikke alene forklare fraværet af begær. Det handler måske også om en misforstået brug af børnebogen som medie.

Den stærkeste børnelitteratur har fortællingen i centrum. Er bogens sigte som udgangspunkt pædagogisk, risikerer man undervejs at miste det, som bærer god børnelitteratur: at hovedpersonerne har karakter. Og herunder også eksempelvis en lyst.

Under foredraget blev en enkelt undtagelse fra strømmen nævnt. I bogen Til de nysgerrige af Marie D. Christiansen får børnene at vide, at nogle mennesker har lyst til sex rigtig tit. Det er illustreret af et par, der knalder løs i alle mulige stillinger.

Titlen peger i retning af en sans, som man må håbe, der bliver mere plads til i fremtidens bollebøger til børn. Nemlig nysgerrigheden efter hvem vi er som hele mennesker. Med begær efter mere og andet end børneproduktion.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Børnene behøver ikke at vide så meget om det, før de bliver kønsmodne.

Nanna Wulff M.

Undskyld, men de tegninger er meget grimme. Det ligner et forsøg på at fremmedgøre kroppen.

Sådan ser kroppen jo ikke ud. Man kysser heller ikke med munden milevidt fra det andet menneske.

Grimt!

Michael Kongstad Nielsen

Tror du ikke de skal ligne børnetegninger, Nanna. Dem finder vi jo strålende, selv om de ikke ligner.