Leder

Kære Donald Trump – husk, hvad du sagde: ’Lock her up!’

Debat
1. april 2017

Det er let at glemme, men vigtigt at erindre den chokerende sætning, demagogen Donald Trump gang på gang æggede sine trofaste tilhængere under præsidentvalgkampen sidste år til taktfast at udskråle på sine valgmøder: ’Lock her up!’.

Gårsdagens nyhed, at præsidentens tidligere sikkerhedsrådgiver, general Michael Flynn, kun vil vidne i Kongressen, hvis han opnår garanti mod retsforfølgelse, vender op og ned på deres krav om at fængsle Hillary Clinton.

Nu er det Flynn, der på Republikanernes partikongres i juli istemte de delegeredes valgmotto ’Lock her up’,  der risikerer at blive ’buret inde’. Det er i sandhed en uventet vending. I går søgte han om immunitet mod retsforfølgelse, hvis han skal vidne i Kongressen.

I valgkampen blev  Clinton i et udbrud af massehysteri åbenlyst dæmoniseret af Trump. Et dystert billede af en angivelig korrupt og kriminel politiker blev komponeret på et yderst spinkelt grundlag. Der var hendes brug af en privat e-mailkonto som udenrigsminister.

Der var Clinton Foundations forbindelser til korrupte politikere og forretningsfolk i udlandet. Beskyldningerne var insinuationer; der manglede konkret dokumentation. Bare rolig, forsikrede Trump, der hævdede at være i besiddelse af en profetisk sjette sans. Det skulle nok komme.

Historien er efterhånden velkendt. Siden slutningen af 2015 havde hackere med adresse i Rusland og Østeuropa søgt at bryde ind i de to partiers og lovgiveres e-mails. Det var lykkedes at få adgang til det Demokratiske partis landudvalg.

Kort efter Republikanernes partikongres i juli begyndte Wikileaks i dryp-dryp-form at frigive ’beviserne’, nemlig e-mails fra demokratiske partifolk og Clinton-rådgivere. Ikke fordi disse bundter af e-mails godtgjorde Trumps og Flynns beskyldninger; det var underordnet. Nu var de kommet i besiddelse af noget gods, så skueprocessen kunne starte.

Indirekte erkendte Trump dog, at materialet fra Wikileaks var lidt tyndt, da han i en ekstraordinær udtalelse for en præsidentkandidat opfordrede Vladimir Putin til at få sine hackere til at finde de 30.000 private e-mails, som Clintons teknikere havde slettet.

I oktober ville Trump i en tv-debat ikke udelukke, at Clinton kunne blive sagsøgt af justitsministeriet, hvis han skulle blive præsident. Lige til valgkampens ende var der ingen tvivl om, at hvis hun vandt, ville republikanerne i Kongressen indlede undersøgelser og holde høringer i håb om at rejse rigsretssag.

Nu et halvt år senere er det Trump og hans medarbejdere, der er blevet genstand for FBI’s politimæssige efterforskning. De to efterretningsudvalg i Kongressen, der ledes af Republikanerne, har i to måneder undersøgt, i hvilket omfang russiske hackere prøvede at påvirke præsidentvalgets udfald, og hvorvidt Putins spioner havde infiltreret Trumps kampagne, og mest foruroligende, om Trump og hans nærmeste rådgivere var klar over det og koordinerede smædekampagnen mod Clinton med russerne.

Sidstnævnte ville selvsagt være landsforræderi og mere end tilstrækkelig grund til, at Kongressen indleder rigsretssag, eller at vicepræsidenten og ministerkabinettet fjerner Trump fra hans embede.

Det scenarie er ikke sandsynligt, så længe Republikanerne har flertal i Kongressen. Men hvis Demokraterne genvinder kontrollen efter midtvejsvalget til Kongressen i november 2018, bliver det forløb mere sandsynligt, ikke mindst fordi Trump fra den første dag i Det Hvide Hus har overtrådt en klausul i forfatningen, der forbyder ham at tage imod gaver og tjenester fra andre stater.

Trump-koncernen, som han ejer og efter alt at dømme stadig er involveret i gennem sine to sønner, ejer hoteller og golfklubber i USA og udlandet, der nu bookes af diplomater og politikere. De håber at indynde sig hos den nye præsident.

Michael Flynns tilbud blev i går afvist af Senatet, der ikke ønsker at yde ham immunitet, så længe de ikke præcist ved, hvilke lovovertrædelser han kan have gjort sig skyldig i.

Det er muligt, at Flynn ikke har noget at skjule, og at han – som Trump skrev i en tweet – føler sig udsat for en politisk heksejagt og et massehysteri i medierne. Uden immunitet kan han let blive hængt ud for en tvetydig udtalelse.

Men det er en sød ironi for præsidentens modstandere, at Trump og hans folk nu udsættes for den samme behandling, de tildelte Clinton – endda ledsaget af mere overbevisende indicier for noget kriminelt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helle Walther

Jeg er holdt op med at forstå endsige fatte, hvad der foregår i USA og især i Trumps hoved, det virker fuldstændig ude i hampen. Han kender dårligt Løkke Rasmussen, men betegner ham som wonderfull mand og han gør a wonderfull job ???? Løkke klasker sin hånd over Trumps og det fokuseres der på,som noget genialt, er folk ved at miste jordforbindelsen.
De folk der omgiver Trump er hans familie, der får høje stillinger i det hvide hus, og folk der har en speget baggrund. ikke alle. men en del. Man savner Obama og deres stil og medmenneskelighed.
Men Løkke og Trumps kemi svingede, hvad man så kan udlede af det.

Torben Bruhn Andersen, Elmo Vinkel, Robert Ørsted-Jensen, Anne Eriksen, Per Meinertsen, Tue Romanow og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Jeg vil erindre om den politiker(amerikansk), jeg kan ikke huske hvem det var, som sagde at man ikke skulle lægge sig ud med efterretningstjenesterne, de kunne gøre livet virkelig surt for en. Det var efter at Trump havde sagt at han ikke troede på et eller andet de havde sagt.
Vi har ligeså lidt skygge af chance for at vide om det er sådan et scenarie der folder sig ud nu, som vi har for at vide hvor meget Clinton og den demokratiske partitop var med til at sænke Bernie Sanders kandidatur. Jeg kan IKKE lide Trump, men jeg har ikke det mindste lyst til at hovere. Modparten er ligeså røget som han er speget!

Helle Walther

Det klaskende håndtryk bliver der fokuseret enormt på i lille Danmark, jeg har vist ikke nævnt USA her.
Og jeg mener fortsat, at tingene omkring Trump bliver værre og værre. Hver dag sin afsløring. Løkke kom og gik, en blandt mange gennem tiden, han var okay, og om en uge er det besøg glemt.
Jeg tror ikke, DT bliver tiden ud. Hans ødelæggende klimapolitik ,håber jeg bremses. Hans milliardær venner, staben omkring ham, kender nok ikke til den lille mands problemer i andet end ord, det samme gælder Trump. han er et flop, en narrehat. Og han har lovet ting som er umulige at holde.
Om Hillary Clinton havde været bedre, ja det havde hun.

Når Troels Brøgger skiver ovenfor, at vi ikke kan vide, om Clinton og den demokratiske partitop var med til at sænke Bernie Sanders kandidatur, så er det jo ikke sandt. Forkvinden måtte jo trække sig, da det blev afsløret:

- Following the release by Wikileaks of a collection of emails indicating that Schultz and other members of the DNC staff showed bias against the presidential campaign of Senator Bernie Sanders in favor of Hillary Clinton's campaign,[2]

Wasserman Schultz resigned her position as chairperson of the Democratic National Committee after the 2016 Democratic National Convention.

(Wikipedia)