Leder

Kan godt børnefjernsyn være åbenlyst moraliserende?

22. marts 2017

Børn mellem 7 0g 12 år er typisk sværere at nå for de traditionelle medier end andre aldersgrupper. I medieforskningen fremstår generationen som en gruppe, fjernsynet mere eller mindre har tabt til YouTube.

Det kan et public service-medie som DR jo ikke finde sig i. Kanalen DR Ultra står derfor til tjeneste for de ikke længere helt små børn, som er vokset fra DR Ramasjangs farverige cirkus af et persongalleri.

Med serien Klassen om en 6. klasse og de problemer, dens elever oplever i deres hverdag, er det endelig lykkedes kanalen at få hul igennem til målgruppen, hvoraf 60 pct. har set mindst et afsnit.

Det mest bemærkelsesværdige ved Klassens succes er, at serien slipper afsted med noget, man ikke skulle tro, dens målgruppe gad at have: Den moraliserer. Konsekvent og uden undtagelse viser de ti minutter lange afsnit, hvordan man kan og bør løse de problemer, der opstår i et børneliv.

Måske er man moden nok til en ældre kæreste, men ikke interesseret i at ryge med ham og hans venner. Måske er man genert eller usikker på, om man både kan være cool og med i skolens musical. Måske er der problemer derhjemme.

Uanset problemets art viser Klassen, at det er godt at dele sine problemer med andre. Karaktererne forklarer endda i interviewlignende scener, hvorfor de reagerer, som de gør.

Serien er blottet for urimelige autoriteter og voksne, der i al deres selvhøjtidelighed fremstår fjollede. På den måde adskiller den sig markant fra hovedsporet i dansk børnefjernsyn. Ironi og sarkasme er der heller ikke noget af. Når en karakter engang i mellem opfører sig komisk, viser klassekammeraterne med al ønskelig tydelighed, at det ikke er det samme som at være latterlig.

Kan godt børnefjernsyn være så åbenlyst moraliserende? Børn mellem 7 og 12 år er vel kvikke nok til at forholde sig til historier, hvor folk opfører sig på andre måder end fuldstændigt eksemplarisk forstående og hensynsfuldt. Hvorfor skal de undvære al den fis og kompleksitet, som ironi og sarkasme kan føre med sig?

Måske er det – som med så meget andet af det, der kendetegner Klassen – ret enkelt: Klassen toner rent flag med sine budskaber og henvender sig til sin målgruppe som en dramatiseret brevkasse fuld af problemer og løsninger i et mediebillede, der byder på så meget andet end netop det.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer