Leder

Det kræver politisk mod at skabe lighed mellem Stockholm og de fremmedgjorte forstader

Demonstration mod vold i Stockholm-forstaden Rinkeby.

Demonstration mod vold i Stockholm-forstaden Rinkeby.

Stefan Mattsson

13. marts 2017

Vivalla, 300 kilometer fra Stockholm, er stedet, hvor den elskede svenske tv-komedie Svensson, Svensson fandt sted i 1990’erne og 00’erne. Serien skildrede livet i et idyllisk villakvarter, hvor folk hentede deres post og så hamrende svenske ud.

Nu har segregation, arbejdsløshed og kriminalitet placeret Vivalla i øverst på listen over særligt udsatte områder ifølge politiets opgørelse fra 2015. Antallet af såkaldte utanförskapsområder er steget, og de svenske magthavere har ikke gjort nok for at forhindre den skarpe socioøkonomiske opdeling mellem bycentre i vækst og forstæder i problemer.

Sverige er længe blevet beskyldt for at vende det blinde øje til udfordringerne med integration og mangel på social sammenhængskraft. Nu er debatten blæst op med skudmord, bilbrande og overskrifter om ’lovløst land’ og tab af politikontrol i Sveriges mest segregerede områder. Fokus er ofte på Rosengården i Malmö og Stockholm-forstaden Rinkeby, som er blevet symboler på svensk integrationspolitik.  

Samtidig pågår en fortolkningskamp om de bagvedliggende årsager til problemerne, hvor Sverige af kritikere bliver set som et eksempel på mislykket integration.

Det eskalerede, da USA’s præsident, Donald Trump, i en tale i februar talte om problemerne i Sverige:

»Se bare, hvad der sker i går aftes i Sverige. Sverige, hvem ville have troet det? De tog imod et stort antal. De har problemer i et omfang, de aldrig ville have troet, de skulle få,« sagde USA’s præsident.

Donald Trump blev straks latterliggjort af svenskerne med hashtagget #LastNightInSweden, hvor der den pågældende aften altså ikke var sket det store. Det fik også Sveriges udenrigsministerium til at afkræve svar fra USA og oprette en engelsksproget side med ’fakta om migration og kriminalitet i Sverige’ som modsvar. 

To dage efter brød optøjer ud med bilbrande og indbrud, da svensk politi blev mødt med stenkast fra en flok rasende, maskerede unge, da de kom for at anholde en lokal helt og rapper. En svensk fotograf blev slået og sparket under optøjerne, og Rinkeby blev med ét verdensberømt som en slags bevis på Trumps forudsigelseskraft.

Ifølge Trump henviste han til den stærkt manipulerede dokumentar Stockholm Syndrom, som blev sendt på Fox News aftenen før. Trump begik i øvrigt den fejl at koble de nytilkomne flygtninge til problemerne. Problemområderne er nemlig befolket af indvandrere og andengenerationsindvandrere, ikke flygtninge. Det er den langsigtede integration, den er gal med.

Medier fra hele verden er siden valfartet til Rinkeby. Her er det afgørende, at de politiske ledere ikke overlader definitionsmagten til enkelte medier i de enkelte forstæder. Politikerne bør i stedet bruge debatten til at udvikle en mere ambitiøs strategi for at løfte områderne og deres beboere.

Ikke mindst fordi de svenske politikere selv har et ansvar for, at uligheden mellem byernes centrum og forstæderne viser sig tydeligt i statistikkerne. Det kræver politisk mod og vilje at lave en anvisningspolitik for nytilkomne og tvinge rige kommuner og bydele til at bidrage.

Det er ikke sket i tilstrækkelig grad, og i en forstad som Rinkeby vokser børn og unge op med markant dårligere muligheder, i overfyldte lejligheder og med større risiko for fattigdom, dårlig tandpleje, mangelfuld uddannelse og arbejdsløshed. 

De ser aldrig etniske svenskere i området, og når de gør, kalder de dem ’turister’. Ansatte i politiet kunne ikke drømme om selv at bo i området, og de unge oplever en stærk stigmatisering fra både omverden og medier, der øger den mistillid til myndighederne, de i forvejen er vokset op med. Kriminalitet og narkohandel bliver en levevej for alt for mange unge, der hænger på gader og torve adskilt fra resten af Sverige. 

Ved ikke at modvirke den skarpe opdeling i form af politiske aftaler om omfordeling har Sverige svigtet de unge, der skal forsøge at passe ind og få en fremtid, mens de samtidig bliver dømt ude som gruppe på grund af kriminelle fraktioners handlinger.

Flere svenske politikere har nu åbnet for en seriøs debat om nærdemokrati, øgede indsatser og fokus på politiets rolle i de mest udsatte områder. Det er tiltrængt og nødvendigt. Både for at vise omverdenen og beboerne i de udsatte områder, at Sverige kan takle problemerne og ikke mindst for at undgå flere områder i ’udenforskab’.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Flemming Berger
Flemming Berger anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Tine Toft

Tror du på, at det bliver bedre, når de nytilkomne flygtninge har været igennem integrationsprocessen - eller vil problemerne blive mangedoblet.

Jesper Nielsen, Hans Aagaard, Søren Ferling og Casper Hansen anbefalede denne kommentar
Kim Øllgaard

Sverige - et samfund i opløsning.

Anders Barfod, Lars Riber , Jesper Nielsen, Henning Krog, Hans Aagaard og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Casper Hansen

"Trump begik i øvrigt den fejl at koble de nytilkomne flygtninge til problemerne. Problemområderne er nemlig befolket af indvandrere og andengenerationsindvandrere, ikke flygtninge. Det er den langsigtede integration, den er gal med."

Dette er lidt som at antage kræft i forstadierne som harmløs. Det er en logisk tankegang der er mig umådeligt svær at acceptere. Disse flygtinge bliver vel med tiden også andengenerations? sygdomme skal ikke først behandles når de står i fuld flora, men skal som ukrudt plukkes med roden når de endnu kun er skud.

Jesper Nielsen, Henning Krog, Finn Thøgersen, Hans Aagaard og Søren Ferling anbefalede denne kommentar

I Sverige har de den tvivlsomme fordel, det er, at være en hurtig to-er, de kan blot se ud over Østersøen mod syd og tage bestik af de seneste tyve-tredive års udvikling i f.eks. Berlin, for bare at finde ud af, at der ikke er meget at gøre – løbet er kørt – politisk mod eller ej …

Jesper Nielsen, Henning Krog og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Sverige er endt som en dysfunktionel stat.
Skyhøj kriminalitet, rekordlav opklaringsprocent.
På trods af at Sverige har dobbelt så mange politifolk som Danmark, per capita.
Er Svenskerne blevet ekstremt voldelige i løbet af de sidste 20 år.
Ja, det siger statistikken at de er, men hvorfor?
Har nogen hældt "noget" i drikke vandet som har fået dem til at gå amok?
Bruger CIA Sverige som forsøgskanin med den næste generations nervegift som gør folk sindssyge?
Noget er åbenbart kikset for svenskerne, men hvad?
Nogle svenske kvinder mener at det skyldes mænds indflydelse (bl.a. skulle Albert Einstein med sin relativitets teori have været sexistisk fordi at han gjorde lysets hastighed som det maksimale til et maskulint dominerende dogme.. hvis man er "kønsforsker").
Det er i øvrigt de samme som mener at der ikke kræves viden om fysik for at forstå fysik. Videnskab er ikke "objektivt", det er subjektivt.
Men hvad er så grunden til at svenskerne angiveligt er gået amok i et orgie af vold?
Jeg sidder bare her og undres.. Indtil for få år siden var Sverige et forgangs billede for alle der hyldede multikultur og tolerance.
I dag.. er der ingen af dem der nævner Sverige, eller Skandinaviens mest multikulturelle by, Malmø

Henning Kjær

Alt det der her skrives om Stockholm vil andre gerne skrive om København og ghettoerne i Danmark, Ghettoerne i Bruxelles, ghettoerne i Paris, ghettoerne i UK. Det er i ghettoerne at alle slags tilflyttere lettest kan finde boliger, og vi andre gerne presser dem sammen. Det er ikke alle der kan finaciere ejerbolig, eller skrives på venteliste til lejebolig ved fødslen.

@ Henning Kjær
Der er ingen bosætningstvang i Danmark, heller ikke indirekte.. Tværtimod taler objektiv anskuelse for nytilkomne at bosætte sig uden for større grupper af samme tro eller etnicitet..
Der er talrige veldokumenterede årsager såsom øget kriminalitet, social kontrol, lavere chancer for beskæftigelse samt især helt unges negative adfærd..
Der er desuden bosætningsmuligheder og ordentlig uddannelse tilgængelig overalt i Danmark.
Samme mønster gælder i øvrigt for Europa som helhed..
På min tusind kilometer lange rejse gennem hele Central Europa mødte jeg kun Asiatisk mindretal. Ingen fra Mellemøsten..
Så "do your math" i forhold til dine tanker om tvungen bosætning..
Cui bono ?

Niels Duus Nielsen

Carsten Hansen: "Disse flygtinge ... skal som ukrudt plukkes med roden..."

Interessant retorik, hvad er det nu lige den formulering minder mig om...?

Shariapolitiet må rykke ud og stille bemeldte misdæder for en shariadomstol – vi har længe haft manden med retorikken i kikkerten for ikke at ville melde sig ind i Islamisk Fagforening … ;-)

Niels Duus Nielsen

Meget klogt bemærket, mekaniker Nik, sagde professor Kapok altid, når Nik igen havde sagt noget vrøvl.