Leder

Hvor længe kan bankerne blive ved med at være ’chokerede’ over deres egne ulovligheder?

Tirsdag kunne Berlingske oplyse, at mere end syv milliarder kroner, der ifølge flere landes myndigheder stammer fra forbryderisk virksomhed, er blevet kanaliseret gennem Nordea og Danske Bank til selskaber i skattely.

Tirsdag kunne Berlingske oplyse, at mere end syv milliarder kroner, der ifølge flere landes myndigheder stammer fra forbryderisk virksomhed, er blevet kanaliseret gennem Nordea og Danske Bank til selskaber i skattely.

Jens Dresling

Debat
22. marts 2017

Igen, igen: Det er afsløret, at danske banker deltager i international økonomisk kriminalitet. Tirsdag kunne Berlingske oplyse, at mere end syv milliarder kroner, der ifølge flere landes myndigheder stammer fra forbryderisk virksomhed, i årene 2011-14 er blevet kanaliseret via konti i Danske Bank og Nordea til lyssky selskaber i skattely.

Det viser data, som Berlingske har fået adgang til i samarbejde med journalistorganisationen Organized Crime & Corruption Reporting Project og det russiske dagblad Novaja Gazeta.

Afsløringerne kommer i fortsættelse af andre lækager omkring internationale bankers – også danske – medvirken til svindel og fusk. I 2013 var der de såkaldte ’off-shore leaks’ om bortstuvning af penge i fjerne skatteskjul.

I 2014 kom lækagerne fra Luxembourg og røbede miniputstatens rolle som edderkop i globale skattespind. Og i 2015 var det ’Panama-papirerne’, der afdækkede, hvordan banker – også Nordea – med stor opfindsomhed rådgiver kunder om skatteunddragelse.

Hver skandalerunde får nogenlunde samme kommentarer fra de ansvarlige. De kører efter skalaen: ’Vi er oprevet …’ ’Vi er skuffede …’ ’Vi beklager …’ De følelsesmæssige udsving mellem kommentarerne står i direkte forhold til deres afstand til de ansvarlige banker.

Sceneriet kan vække mindelser om scenen i filmen Casablanca, hvor politikaptajn Renault efter ordre fra Gestapo lukker Rick’s Café og bruger påskuddet: »Jeg er chokeret, chokeret over at finde ud af, at der foregår hasardspil her.« Hvorpå en ansat dukker op og overrækker Renault et bundt pengesedler med ordene: »Deres gevinst, herr.«

Helt alvorligt, hvor oprevne, skuffede og beklagende kan de ansvarlige være? Bankernes medvirken til ulovligheder fortsætter tilsyneladende uanfægtet efter hver afsløring, måske lidt bedre pakket bort.

Når politikere og offentlighed overhovedet kan få anledning til at forarges, skyldes det lækager. Bankerne giver ikke frivilligt oplysninger om, hvilke misliebigheder de bliver bekendt med inden for deres egen virksomhed. Skjoldet »fortrolighed i bank-kunde forholdet« bliver afværgende holdt op – som om det svarer til præsters tavshedspligt.

Politisk hykleri blomstrer omkring bankernes svigt. Til DR erklærer den ansvarlige bankminister, erhvervsminister Brian Mikkelsen, efter tirsdagens afsløringer: »Det er en meget alvorlig sag.« Og: »Bankernes ledelse har ikke haft tilstrækkelig fokus på hvidvaskreglerne.« Og: »Der har været et historisk ledelsessvigt i nogle af de danske banker.«

Selvsamme Brian Mikkelsen udbasunerede, da han i oktober tiltrådte sit ansvarlige ministerium: »Nu skal mobningen af bankerne stoppe.« Mikkelsen lovede, at han vil »gøre livet lettere for bankerne med deregulering«.

Dermed udtrykte Brian Mikkelsen samme tilbøjelighed, som Trump-regeringen viser i USA: ’Den bankregulering, der blev gennemført efter den store finanskrise i 2008 og følgende år, er skadelig.’ En påstand på trods af den kendsgerning, at finanskrisen viste, at banker kan være nærmest dødeligt samfundsskadelige, hvis ikke de er under en stram regulering.

Tværtimod kan man mene, at den nuværende regulering langt fra er stram nok. At der nationalt, på EU plan og globalt er brug for en langt strammere styring af bankerne.

Argumentet om, at de skal have frihed til at stå for den nødvendige økonomiske smøring af erhvervsmekanismerne, dækker ikke over, hvad virkeligheden har åbenbaret.

Nemlig, at bankerne ofte synes mest optaget af at smøre sig selv: deres ledelser med skamløse aflønninger, deres aktionærer med kortsigtede udbytteudbetalinger og deres kundeforhold med en blanding af bondefangeri og paniklukning af lån.

Det britiske medie The Guardian har mandag afsløret, at den danske andel af bankskandalen er en del af et meget større mønster. Flere hundrede vestlige banker har mæsket sig med at hvidvaske svimlende sorte milliardbeløb, der vælter ud af præsident Putins korrupte Rusland, ofte fra regeringskredse.

At få bugt med det globale bankuvæsen kræver en indsats, der ikke lader sig benove af bankers smiskende tale om en samfundsgavnlig virksomhed, der formår at holde selvjustits.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Nielsen

De bliver ved præcis lige så længe det kan betale sig.
Først når tvangsopløsning eller nationalisering truer, makker de ret.

Niels-Simon Larsen, Peter Larsen, Jesper Nielsen, Ole Christiansen, Tino Rozzo, Søren Haastrup, Elwin Cornelis Johannes Janssen, Erik Nissen, Henrik Petersen, Pascal Horanyi, Egon Stich, Finn Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, John S. Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Erik Feenstra, Einar Carstensen, Torben Arendal, Carsten Mortensen, René Petersen, Søren Kristensen, Peter Jensen, Holger Madsen, Torben Skov, Hans Larsen, Søren Fosberg, Anne-Marie Krogsbøll, Janus Agerbo, Sup Aya Laya, Henrik L Nielsen, Flemming Berger, Per Meinertsen, David Zennaro, Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek, Gustav Alexander, Ole Brauer, Mikael Nielsen, kjeld jensen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Nordea opnåede et ordinært resultat for 2016 på 4,4 milliarder euro. Det svarer til godt 32 milliarder danske kroner. Det er ni procent mindre end året før.
http://www.fyens.dk/erhverv/Nordeas-overskud-skrumpede-en-smule-i-turbul...

"Landets største bank, Danske Bank, kom ud af 2016 med et samlet overskud på 19,9 mia. kr. Det er en stigning på 12 pct. i forhold til 2015, hvor resultatet før nedskrivninger på goodwill udgjorde 17,7 mia. kr."
http://www.business.dk/finans/danske-bank-scorer-overskud-paa-20-milliar...

De kloge snører de mindre kloge..

Pascal Horanyi, Finn Hansen, Trond Meiring, Henrik L Nielsen, Carsten Wienholtz, Jan Guldager og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

Hvis politikerne ønskede at stoppe denne for kriminalitet, så kunne det fx ske vha. de allerede eksisterende SWIFT oprerating centers i hhv. USA og Europa. Disse centre overvåger pengetransaktioner(elektronisk) for at eliminere terrorfinansiering, og kunne vel også opgraderes til at overvåge generel hvidvaskning/skatteunddragelse.

https://www.swift.com/about-us/legal/compliance/tftp

Men de senere års fodslæben tyder ikke ligefrem på politisk vilje til at løse problemet.
Men det har vel ikke noget med de store pengedonationer fra finanssektoren til de politiske partier at gøre?

Peter Larsen, Jesper Nielsen, Ole Brauer, Carsten Svendsen, Henrik Petersen, Erik Nissen, Egon Stich, Finn Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Peter Jensen, Søren Fosberg, Sup Aya Laya, Anne-Marie Krogsbøll, Janus Agerbo, Henrik L Nielsen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek, Jan Guldager, kjeld jensen og Kristian Edelbo anbefalede denne kommentar
Henrik holm hansen

Måske nogle havde lært lektien den gang i 0000,erne hvis hr Anders fogh havde haft modet til netop at lade den danske bank gå falit på grund af bla UDUELIG LEDELSE

Jesper Nielsen, Henrik Petersen, Pascal Horanyi, John S. Hansen, Einar Carstensen, Trond Meiring og Jan Guldager anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Der er i den grad brug for opgør med et råddent system hvor kriminalitet, social dumping, mafiapenge og hvidvask er kædet sammen i et netværk med bankerne som aktive aktører. Læs bogen Mafiaen kommer. Italiensk mafia rykker nordpå i et forsvarsløst europa. Reportage af Morten Beiter. Gyldendals Forlag.
Det skræmmende er at hele den sorte økonomi af skatteunddragelse og mafiapenge er blevet en del af bankernes kapitalgrundlag og dermed en integreret del af vores økonomiske system. Ifølge bogens interview med Piemonte Antonio Maria Costa, tidligere leder af FNs agentur for narkotika og kriminalitet. Costa mener, at bankerne i stor stil har slået bagdøren op for sort kapital.

http://arbejderen.dk/anmeldelse/mafiaen-f%C3%A5r-stort-set-ingen-modstan...

Jesper Nielsen, Finn Hansen, Søren Fosberg, Anne-Marie Krogsbøll, Sup Aya Laya, kjeld jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Bankerne har, internationalt og i Danmark, nedprioriteret deres compliance afdelinger og gjort det nemmere for direktionen at ignorere due diligence.
Og de banker der påstår andet lyver.

peter juhl petersen

...ja,-helt utrolig hvor intetanende landets skarpeste hjerner kan være !!

Erik Nissen, Søren Fosberg, Sup Aya Laya, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Meget enig med David Rehling, men jeg mener dog også at pressen har et stort ansvar for ikke at lyde forbavset når bankster'nes ulovligeheder kommer til offentligheden kendskab.

Jeg skrev disse to kommentar i går da Information bragte Ritzaus telegram om sagen:

Vil I kære journalister ikke snart holde op med at beskrive sager som disse, i en tone hvor det fremstår som om I er forbavsede? Vi vidste det jo godt.

Danske Bank blev tilført massive midler med bankpakke I - altså midler betalt af skatteborgerne:
http://kritiskeaktier.dk/2016/03/skatteyderne-reddede-dansk-bank-til-gev...
og i forlængelse af dette er et af bankens forretningsområder hvidvaskning. Hvordan mon de kriminelle kunder er "blevet afviklet"? Har Danske Bank en god forbindelse eller et lille datterselskab? Håber også det bliver undersøgt hvordan rådgivningen om afviklingen er foregået.

Vi har både lokale og globale finans-drenge, og det er dem der sætter dagsordenen, læs: Fritz Schur, Mærsk, Deloitte, McKinsey, PwC. At der er politikere som Henning Dyremose, Corydon og Sass Larsen der gerne vil støtte de parasitiske elementer i erhvervslivet, viser at der ingen grænser er for grådigheden og at den moralske råddenskab i DK er langt mere smitsom end MRSA i denne tid.

Og:
Dét jeg mener er, at det vil være mere oplysende for vælgere der ikke har helt styr på de politiske programmer, at få relateret sager som denne til udøvernes politiske ideologi. For en neoliberal er der sandsynligvis ikke noget galt i den praksis der er afsløret, altså udover det ulovlige ...

kjeld jensen, Torben K L Jensen, Jesper Nielsen, Carsten Svendsen, Erik Nissen, Egon Stich, Finn Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, John S. Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Einar Carstensen, Torben Arendal, Carsten Mortensen, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Peter Jensen, Holger Madsen, Mihail Larsen, Søren Fosberg, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Jeg orker ikke mere pis med de banker.

Jesper Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, René Petersen og Jens Falkenberg anbefalede denne kommentar

Husk at bruge kontanter!
Bankernes og visse ministres våde drøm om det kontantløse samfund, vil stavnsbind os til bankerne.
Hvis vi ikke har andre betalingsmidler end deres plastickort, er vi 100 % i lommen på dem og har ikke meget artilleri mod ublu forhøjelse af gebyrer, negativ rente og hvad de ellers har på grådigheds-menuen.
Ved udelukkende at bruge plasticpengene udlevere vi derudover hele vores historik som forbrugere - der når de bliver solgt videre, kan koste os der kan lide en smøg og et glas cognac en dyrere forsikringspræmie.

kjeld jensen, Kurt Lindy Hansen, Ole Brauer, Carsten Svendsen, Pascal Horanyi, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Erik Feenstra, Torben Arendal, Carsten Mortensen, Trond Meiring, Rolf Andersen, Olav Bo Hessellund, Hans Larsen, Søren Fosberg, Jens Erik Starup og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Hvis politikerne anstrengte sig lige så meget for at fange de tunge drenge som de små fisk, så ville al finansiel fusk snart være en saga.

Jeg bruger kontanter når jeg skal betale mine regninger - og dét er ikke nemt kan jeg hilse og sige. Bankerne har fået held til at bestemme hvor mange kontanter vi må hæve pr. dag - så det skal lige planlægges. På posthuset - der ejes af Danske Bank - må kassemedarbejderne ikke modtage mere end 7-8000 kr. pr. ekspedition, men så får jeg til gengæld også lov at vise mit pæne pas frem, så personalet kan se at navnet på min huslejekvittering stemmer overens med navnet i passet, og at fotoet i passet er mig der står på posthuset. Alt dette for at sikre at den russiske mafia ikke betaler mine regninger ;)
Hvis ikke det var fordi det er tragisk og skriger til himlen, er det jo lige før at det er komisk.
Vi kan se, er de tunge drenge er mere kreative end de politikere der ikke kunne drømme om at sætte ind hvor det batter og savlende løber bagefter i håbet om at få et ben ...

Kurt Lindy Hansen, Ole Brauer, Carsten Svendsen, Egon Stich, John S. Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Torben Arendal, Carsten Mortensen, Niels Duus Nielsen, Tue Romanow, Henning Kjær og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

"De bliver ved præcis lige så længe det kan betale sig."
Selvfølgelig - det er deres pligt. De varetager alene ejernes interesser og kan på ingen måde klandres for at gøre andet. Hvis vi vil have et privat marked må vi også acceptere vilkårene. Løsningen er at regulere aktiviteterne på en måde så det kan betale sig at arbejde i samfundets interesse. Men hvordan? Straf og/eller gulerod?

Finn Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Søren Kristensen, Sup Aya Laya og Søren Nørgaard anbefalede denne kommentar
H.C. (Hans Christian) Ebbe

Når ejerne er færdige med at rydde deres skibe for løse cigaretter og sprut flasker, så kunne de passende kigge lidt på deres andre frit "sejlende" forretninger...

Set fra en anden vinkel, så har kunden også et ansvar. Ligesom det er ulovligt at købe en brugt cykel der er stjålet, så må man vel ikke låne penge der er hvidvasket...eller må man?

Søren Nørgaard

God artikel af Rehling og så er jeg enig med Søren Fosberg ovenfor. Kapitaloptimering udgør delmængde af bankernes DNA og kan alene styres gennem regulering. Men at regulere og sanktionere så hårdt, at kriminelle aktiviteter stoppes kan alene gennemføres i internationalt samarbejde. Ganske ligesom enkelte lande har manglet styrke og følgelig EU har vist sig at være ikke kun nødvendig men også tilstrækkeligt stærk til at gennemtrumfe regulering på tværs af EU - senest med Gazprom aftalen - således må også virkningsfulde initiativer på bankområdet komme fra og efterfølgende sikres overholdt af EU med bøder og strafferetslige sanktioner, der evner at styre fristelsen.
Moralsk indignation gavner kun den indignerede som varmen fra pis i bukserne gavner den frysende.

Mihail Larsen

Bankerne 'undskylder'

- men hvorfor bliver de ikke tvunget til at betale deres fortjenester ved de kriminelle transaktioner plus en bøde? Er det virkelig nok at 'beklage'?

Steen Sohn, Torsten Jacobsen, kjeld jensen, Per Torbensen, Torben Lindegaard, Peter Larsen, Ivan Breinholt Leth, Jesper Nielsen, Ole Brauer, Erik Nissen, Henrik Leffers, Egon Stich, Ole Steensen, Finn Hansen, Carsten Munk, John S. Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Erik Feenstra, Einar Carstensen, Torben Arendal, René Petersen, Jens Falkenberg, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Tue Romanow, Peter Jensen, jørgen djørup, Holger Madsen, Torben Skov, Niels Vest-Hansen, Henrik L Nielsen og odd bjertnes anbefalede denne kommentar

Nu er det jo kunderne der er kriminelle, ikke egentligt bankerne. De bør anskues som ramt af en syndefuld grådigheds-automatpilot blandet med en slags faglig solidaritet. Erhvervsliv er pr. definition 'kriminelt' naturligvis, da det drejer sig om at finde huller i regler. Det gør banker også. Og selv trænger de tydeligvis til at få lappet nogle regler. Man kan hjælpe dem via lovgivning, men med børnene fra LA på bagsmækken larmer det for meget til at man kan tage en alvorlig samtale om det.

Mihail Larsen

"God og dårlig populisme"

Hvis ellers populisme i dag kan have en positiv betydning, så må det vel være i tilfælde som dette, hvis der rejser sig en folkelig opinion mod bankernes forløjede griskhed.

Nu er de (igen) blevet grebet i hæleri>/i>, og de rørstrømske beklagelser flyder i en lind strøm. Men får det nogen konsekvenser? Nej - udover mere udspekulerede modeller. Og når de så afsløres, får vi den samme sang fra de varme lande.

Hvorfor ikke indføre en lovgivning, der gør det muligt at konfiskere hele hæleriets fortjeneste plus en bøde på det dobbelte?

Et andet sted at gribe an er bankernes malkning af realkreditforeningerne. Engang var disse foreninger ejede af lånerne (deraf 'forening', lige som en andelforening), der kun havde interesse i at gøre lånene så billige som mulige og krævede et lille administrationsgebyr for at få det til at fungere. I dag har bankerne med forskellige midler bemægtiget sig disse foreninger og bruger dem nu som investeringsobjekter, der skal give afkast til bankerne. Foruden tårnhøje lønninger til direktører med flercifrede aftrædelsesordninger i millioner og mafiaagtig regulering af gebyrsatserne.

Hvis ikke der er et parti i Folketinget, der vil gøre dette åbenbare, offentlige tyveri (og hæleriet med hvidvaskning af kriminelle formuer) til et valgtema, så var det måske på tide at overveje endnu et parti.

Torsten Jacobsen, Per Torbensen, Ole Brauer, Erik Nissen, Henrik Leffers, Finn Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Einar Carstensen, Torben Arendal, René Petersen, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Holger Madsen og Niels Vest-Hansen anbefalede denne kommentar

@ Søren Nørgaard
Det er jo også tilladt at gå foran og vise vejen.
Jeg er helt med på at det ikke ville batte i det store og hellige globale marked, men man kan jo håbe at ringene spreder sig.

@ Mihail Larsen
Måske dét du leder efter?
http://www.visionspartiet.dk/index.php/politik/politiske-maal/pengeskabe...

@alle
Til dem der ikke kender Ole Bjerg og foreningen Gode Penge vil jeg anbefale jer at stifte bekendtskab med dem:
http://borsen.dk/opinion/blogs/view/17/2761/hvem_skaber_dine_penge_del_2...

Mihail Larsen

Min formulering om behovet for et nyt parti var ment retorisk. Jeg synes ikke, vi skal have flere partier, eller at partier skal dannes på enkeltsager - MEN kunne man få et af partierne på venstrefløjen til at indlemme en offensiv politik over for bankerne i deres valggrundlag, ville jeg hilse det velkomment.

"Der er brug for en pengereform i Danmark, hvor banker ikke længere vil være i stand til at skabe samfundets penge som rentebærende gæld. Et privilegium som de store private banker absolut ikke har vist sig egnede til at administrere, og som de har benyttet til at øge deres indtjening eksplosivt på bekostning af en øget gældsbyrde blandt den arbejdende del af befolkningen. 
  
Lykkedes vi med en grundlæggende reform af pengesystemet, der fratager bankerne deres mulighed for at skabe penge og placerer denne magt inden for demokratiets rækkevidde, vil vi effektivt kunne bekæmpe den stigende ulighed". citat: Tune Revsgaard Nielsen fra foreningen Gode Penge.

Her rækker vist kun høtyvene. De store banker har tydeligvis fuld immunitet.

Kim Houmøller

Hent de ansvarlige kl 4 om morgenen i håndjern og kør dem til afhøring på politigården. Nå nej - sådan gør man ikke med den kriminelle elite!

Egon Stich, Henrik L Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Kim Houmøller
Så store politigårde har vi ikke................

Mihail Larsen 07:10

En hurtig søgning på nettet viser faktisk, at der allerede er et parti, der mener, at skattesvindlere skal behandles en anelse mere hårdhændet. ( Flere rådgivere skal i fængsel).

• Skatteordfører Rune Lund fremsatte i oktober 2016 et beslutningsforslag om at indføre en særskilt bestemmelse i straffeloven, som selvstændigt kriminaliserer rådgivning om grov skatteunddragelse. Enhedslisten appellerer derfor til hurtigst muligt at få vedtaget forslaget – eller alternativt at forslaget bliver en del af de kommende forhandlinger om en skattelypakke.

http://enhedslisten.dk/2017/03/21/enhedslisten-vil-straffe-raadgivning-o...

Steen Sohn, forslaget bygger på det lidt naive præmis, at der 'rådgives om skatteunddragelse'. Det kan finansspekulanter gennemgående fint finde ud af selv - evt autonomt rådgivet hvis de ikke har nok kreativ klasse selv.

odd bjertnes. Mere naivitet fra gårsdagens udtalelse:

- “Både grov skatteunddragelse, såvel som det at tjene penge på at rådgive andre om, hvordan det kan gennemføres, er forargeligt og samfundsskadeligt.

Det er krænkende for retsfølelsen, at almindelige mennesker går og betaler deres skat, mens banker som Danske Bank og Nordea tilsyneladende er dybt involveret i at bidrage til skatteunddragelse”.

jae Steen, men nu kan man jo ikke sætte revolveren i fængsel, og det er også bedre at gøre det med morderen. Revolveren må man håndtere på anden vis.

Kurt Lindy Hansen

En gang i 1950'erne forsøgte min mor i Præstø at sælge et arbejdernes samaritter mærke til en bankdirektør. Han sagde først ja, men da han fandt ud af, det var til støtte for arbejderne, så afslog han med bemærkning om, at arbejdere dem støttede han ikke.

Torben K L Jensen

Verdensrevolutionen mod bankerne kan blive en realitet hvis et lille magtfuldt mindretal går over til Bit-coins og bruger Tor-browseren som bank. Det bedste er at den ikke kan ødelægges uden at nedlægge internettet.