Leder

Nej tak til Pytlicks graviditetsdebat

Debat
17. marts 2017

Tidligere landstræner og nuværende cheftræner i Odense Håndbold, Jan Pytlick, er faldet i unåde.

Han har modtaget hård kritik fra Håndbold Spiller Foreningen, fordi han angiveligt skulle have sagt til sine spillere, at det ikke er acceptablet, at de bliver gravide i løbet af deres kontraktperiode. Pytlick afviser at skulle have sagt sådan, men medgiver, at det er rigtigt, at han har sagt, at han er irriteret over, at tre spillere er blevet gravide i løbet af denne sæson.

Det er klart, at det er omkostningsfuldt for en lille klub, når tre spillere bliver gravide og ikke kan gå på banen. Og set fra cheftrænerens synspunkt, er det ærgerligt for sporten, at tre gode spillere pludselig må sidde over, og at der ikke er penge til at hyre nye ind i stedet. Ikke desto mindre har Pytlick kvajet sig.

Sagen udstiller kvinder som nogen, der spekulerer i, hvornår de vil være gravide. Selvfølgelig gør vi det. Det er ét af de privilegier, årtiers kvindekamp for faglige og reproduktive rettigheder har givet os. I dag kan vi selv vælge, hvornår vi vil have børn. Det giver derfor god mening, at der er babyboom blandt professionelle håndboldspillere. De har alderen, økonomien og sikkerheden til det.

Pytlick efterlyser en debat om rimeligheden i dette. Han synes, det ville være bedre, hvis man inden kontrakten blev underskrevet frit kunne tale med spillerne om, hvornår de planlægger at få børn. Udover at det er ulovligt, er det også en tåbelig idé, og de kvindelige håndboldspillere kan kun blive taberne i den debat.

For på den ene side siger Pytlick, at klubben nok skal klare det, hvis en spiller bliver gravid. På den anden siger han, at klubben ikke har råd til, at de ansatte får børn. Selvfølgelig vil det derfor have betydning for, om man får en kontrakt eller ej, hvis man til en samtale siger, at man gerne snart vil have børn.

For Pytlick handler sagen om økonomi og om at please klubbens sponsorer. Men for håndboldspillerne – og kvinder i al almindelighed – er der langt mere på spil.

Så længe kvinder er det eneste køn, der er udstyret med en livmoder, er der grund til at holde fast i de regler, som ligestiller kvinder og mænd på arbejdsmarkedet. Og hvis Pytlick fortsat har et problem med det, skulle han tage at blive chef for et herrehåndboldhold. Her kan mændene gå på banen helt op til terminen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her