Leder

Til sidste oliedråbe

Tyra-feltet i Nordsøen. (Arkivfoto)

Tyra-feltet i Nordsøen. (Arkivfoto)

Finn Frandsen

24. marts 2017

»Det er beklageligt og udtryk for kortsigtet tankegang, at regeringen og et solidt flertal med en hjælpepakke til Mærsk nu bidrager til at forlænge levetiden for olie og gas, i stedet for at investere mere i den grønne omstilling af Danmark.«

–Greenpeace Danmark

Samtlige Folketingets partier undtagen Enhedslisten og Alternativet indgik onsdag en aftale om den danske del af Nordsøen, der betyder, at selskaber som Mærsk får mere gunstige skatteforhold. Til gengæld vil de private olieselskaber investere i blandt andet det nedslidte Tyra-felt, så det igen bliver rentabelt at hente olie og gas op af Nordsøen.

Og det er der flere gode argumenter for at gøre, lyder det fra partierne bag den nye Nordsø-aftale.

For med aftalen vil der frem til 2042 blive pumpet, hvad der svarer til 129 mio. tønder olie og gas op, hvilket vil sikre statskassen indtægter for 26 mia. kroner. Og for et sådan beløb kan der købes en del velfærd, som SF-formand Pia Olsen Dyhr forsøger sig med i en argumentation for, at partiet vælger at stå bag Nordsø-forliget, der trods alt må gøre ondt på partiets grønne identitet.

Med den nye aftale sikres det, at Tyra-feltet, der behandler 90 procent af al dansk gas fra Nordsøen, bliver totalrenoveret
Læs også

Eller man kan argumentere for – og det gør Martin Lidegaard, skatteordfører for det De Radikale – at der nu bliver råd til grønne initiativer, som er en del af aftalen. Tja.

I det store perspektiv er det også rigtigt, at forbruget af olie og gas fortsat er enormt, og hvis ikke det er dansk olie og gas, der brændes af, er det bare andre, der vil producere og tjene på olie og gas. Og de andre gør det måske på en klimamæssigt værre måde end det, der foregår i den danske del af Nordsøen.

Men alt det er argumenter, der i sidste ende kan anvendes af enhver olie-, gas- eller kulnation, indtil tragedien er fuldbyrdet, og den sidste rest af fossile brændsler er futtet af. Derfor er det en forkert konklusion.

Op mod fire femtedele af alle kendte forekomster af olie, gas og kul må nødvendigvis forblive i undergrunden, for at klodens temperaturstigning holdes til maksimum to grader, som videnskaben anbefaler, og som alle lande støtter op om. Derfor bør Danmark ikke fastholde, at den danske olie bare skal pumpes op til sidste dråbe. Undskyld klichéen: Men det er da logik for burhøns.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Anker Sørensen
  • Morten Lind
  • Niels Duus Nielsen
  • David Zennaro
  • Olaf Tehrani
  • Carsten Munk
Poul Anker Sørensen, Morten Lind, Niels Duus Nielsen, David Zennaro, Olaf Tehrani og Carsten Munk anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu