Leder

Støjbergs forslag om oplysning er fornuftigt

Debat
10. marts 2017

Vi taler ikke så meget om det længere, men tusinder af flygtninge og migranter drukner stadig i Middelhavet. Og en stor del af de mennesker, der har held til at krydse det farlige farvand, vil ikke kunne få lovligt ophold i et europæisk land, når de endelig kommer frem.

Det er tragisk, og det er derfor glimrende, at integrationsminister Inger Støjberg netop har været i Italien for at »tage bestik af situationen«, som Berlingske kunne fortælle torsdag.

Særligt mennesker fra Afrika forsøger i stigende grad at nå frem til de europæiske kyster, og en stor del af dem ankommer med menneskesmugleres både til Italien. Ofte har folk fra enkelte afrikanske lande som Eritrea og Somalia også gode grunde til at søge beskyttelse fra forfølgelse. Men langt de fleste fra lande som Marokko, Senegal, Algeriet og Mali har kun sjældent ret til asyl og må betegnes som migranter.

Som Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm, pointerer i Berlingske, er det afgørende at få oprettet »bæredygtige tilbagesendelsesprogrammer« for dem, der ikke er flygtninge. Men Inger Støjberg foreslår desuden, at vi skal »have informeret dem om, hvad det egentlig indebærer at komme til Europa, og at de jo aldrig nogensinde vil få lov til at opholde sig her«.

Formuleringen er skarpvinklet. Men forslaget har noget for sig. For som den danske minister siger, er der meget »misinformation«, og mange migranter tror måske, »at de kan få lov til at opholde sig i Europa«.

Nu har Støjberg jo før været ude i en oplysningskampagne, der gik galt. Det var, da hun indrykkede annoncer i mellemøstlige aviser. Her kunne syriske flygtninge læse om de vanskelige forhold for asylansøgere i Danmark.

Ombudsmanden kritiserede hende efterfølgende kraftigt for, at annoncerne kunne give syrerne »en fejlagtig opfattelse af, hvad deres situation ville være i Danmark«. Eksempelvis blev det fremhævet, at afviste asylansøgere bliver sendt hurtigt hjem. Men næsten ingen syriske asylansøgere bliver i realiteten afvist, og de bliver derfor heller ikke sendt hjem.

Målgruppen for Støjbergs annoncer var den forkerte. Men hvis hendes ministerium kan medvirke til sagligt og nøgternt at oplyse migranter fra afrikanske lande om de faktiske forhold for dem i lande som Danmark, er det fornuftigt. For ingen kan være uenig i, at der er behov for at forsøge at modgå den menneskesmuglerindustri, som sender folk ud på livsfarlige rejser ud fra falske forudsætninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Krogsgård

Nogle flygter fra krig, andre flygter fra fattigdom. Fattigdommen er i de senere år blevet forstærket af de klimaforandringer, som det primært er de rige lande, der er ansvarlige for. Det problem løser man ikke med en informationskampagne; man udstiller bare, at man ikke vil tage ansvar for de problemer, som man selv har været med til at skabe. Så fornuften i Støjbergs forslag er svær at få øje på.