Leder

Tabet af Ungdomshuset er et tab af en dansk kulturinstitution

’Magtvej’ står der med fede typer på en af de mure, der indtil 1. marts 2007 dannede ramme om Ungdomshuset. Men måske var Afmagtsvej 69 et mere dækkende navn?

Jacob Ehrbahn

Debat
2. marts 2017

’Magtvej’ står der med fede typer på en af de mure, der indtil 1. marts 2007 dannede ramme om Ungdomshuset. Men måske var Afmagtsvej 69 et mere dækkende navn?

For når vi i disse dage i anledning af 10 året for rydningen af Jagtvej 69 ser tilbage på det forløb, der gik forud for den endelige politiaktion, er det svært at pege på, at der var én magtudøver, der havde sat sig et mål for øje og opnåede det.

Som beskrevet i Information tegner der sig derimod et (stadig sløret) billede af en række tilfældige hændelser kombineret med usmidige kerneaktører, politisk ansvarsfralæggelse, et uigennemskuelige juridisk spil samt en enkelt forestillet stemme fra Gud. Det var det miskmask, der endte i et resultat, som få ønskede.

Naturligvis var der helt sikkert en håndfuld politikere på Københavns Rådhus, der fra første færd gerne så Ungdomshuset og dets brugere ad helvede til. Men det var altså ikke dem, der ad vanlig parlamentarisk vej fik det til at ske.

For havde rydningen ’bare’ været resultatet af en politisk proces, hvor et flertal simpelthen ikke ønskede, at Ungdomshuset skulle eksistere og havde solide argumenter derfor, ville den være nemmere at acceptere. Sådan er demokratiet jo.

Men Ungdomshuset endte som murbrokker, fordi de involverede parter ikke evnede at etablere det rum, hvor kompromiser kunne indgås. Alle tabte, fordi ingen mobiliserede den fornødne politiske smidighed, da situationen krævede det.

Og så blev et politisk problem i sidste ende smidt over på politiet, der skulle håndtere en flok unge, der tyede til vold i en historisk hidtil uset grad. Og en hel masse københavnere måtte leve med konsekvenserne.

10 år efter står vi med en tomt med rotteproblemer som monument over en tragedie.

Konkret for brugerne af huset i 2007, som mistede det sted, som de – og mange af os før dem – havde valgt som vigtig ramme for deres ungdomsliv. 

Men Ungdomshuset tilhørte altså ikke den gruppe unge, der tilfældigvis havde det afgørende ord ved mandagsmødet i de måneder. Det tilhørte København.

Som et fristed for de af fremtidens unge, der ville finde frihed deri. Som et sted, hvor venstrefløjshistorie udspillede sig, fra etableringen af Folkets Hus i 1897 som ramme for den spirende arbejderbevægelses med bla. stiftelsen af Kvindeligt Arbejderforbund i 1910 til etableringen af et Ungdomshus i 1982.

Som en kulturinstitution i Danmark og et monument over den rummelighed, som er en værdi i et samfund. Det er et konkret og kulturhistorisk tab. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Emil Eiberg-Jensen

Ideen med et hus hvor unge kunne mødes og samles om fælles aktiviteter var god.

Men huset på Jagtvej blev til sidst et berygtet samlings punkt for forvirrede unge, hvis politiske venstrefløjs forældre bildte dem ind, at de var selvstændige når de brugte de fældefærdige hus/skur, som et slumstormer hus og hovedkvarter for planlægning af aggressiv politisk adfærd i det Københavnske bybillede.

Siden stedet blev revet ned har Nørrebro været dejlig fri for øl og hash berusede unge, der uniformerede sig i sorte laser, fordi forældre, dårlige punk musikere og pædagoger havde bildt dem ind, at de var dele af en anarkistisk/socialistisk besættelses bevægelse der skulle revolutionere verden.

Finn Thøgersen, Jesper Nielsen, Søren Knudsen, Peter Bækgaard og Christian Larsen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Emil Elberg-Jensen

Undskyld mig. Men man blev så absolut ikke fri for disse elementer, det ved man hvis man har boet nær 'det fri gymnasium'. Og der er stadig masser af hash.
Og mht. disse unges familieforhold, så er det især 'det bedre borgerskabs' forsømte unger vi snakker om her. Din karakteristik af, at det er den politiske venstrefløjs 'børn' er helt forfejlet. Det er ISÆR overklassens og den bedre middelklasses utilpassede børn, du fandt/finder i det miljø. Og disse forældre er især medlem af højrefløjen.

Der er stor forskel på den gruppe her og så fortidens slumstormere.

// Jesper

David Zennaro, Elwin Cornelis Johannes Janssen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Kulturinstitution er nok så meget sagt. Såvidt jeg husker, var huset i en miserabel stand, inden besætterne blev smidt ud.

Kulturinstitution er vel på flere måder en passende term; idag kan den politiske elite og den selvsmagende danske middelklasse til gengæld sige at nu har 'de unge' et fint ungdomshus på Dortheavej 61 - hvor der er 'pænt' og man lige har fået et bibliotek og andre middelklassegoder.

Så det beskidte er væk, nu ser det hele pænere ud; de borgerlige er ikke så bange mere - og de uacceptable unge fik på pulden som fortjent. Danmark kan sove lettet og ånde ud.

Jesper Frimann Ljungberg

@Peter Jensen
Du har åbenbart ikke boet i området... Meget kan man sige om folk på Nørre Bro, men du kan være helt sikker på, at det nok er første gang i kvarteres historie at et stort flertal faktisk holdt med politiet.

Jeg boede i området for 10 år siden, og da 'autonome' ville smadre vores gård trække cykler, barnevogne, bænke m.m. ud og sætte ild til det sammen med folks biler. Fik folk nok og tog sagen i egen hånd, så de taget deres bukser af og de blev så smidt på det bål de havde nået at lave.
Det hysteriske morsomme ved det var at de 'autonome' prøvede at ringe til politiet.

Jeg har mange gange da jeg boede i området, prøvet at blive råbt efter, fået fingeren og endda et par enkelte gange fået kastet en flaske efter mig. Hvorfor ? Fordi jeg havde et arbejde på det tidspunkt, hvor jeg gik med skjorte og slips og desuden så havde kort hår.

Så som så mange andre.. der har deres rødder på Nørre Bronx, så gir' vi ikke en skid for de her hovedsagelig utilpassede overklasse unger.

// Jesper

// Jesper

Mihail Larsen, Jesper Nielsen, Flemming S. Andersen, Søren Knudsen, Peter Bækgaard, Per Torbensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

@Jesper Frimann - Overklasseunger alle til hobe. Kørte bus dengang, og det var påfaldende så mange uromagere der kom fra Hellerup med linje 1A og tog 18 det sidste stykke til Jagtvej 69.

Per Torbensen, Jesper Nielsen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
charlie white

Ballademagere ryk ud med fascist politiet og tæv dem......det jo vejen frem for denne junta.

Jesper Frimann, jeg forstår udmærket din og andres harme over disse hændelser - men det ændrer jo ikke ved dét, jeg skrev tidligere idag. Og det er ikke korrekt at aktivisterne som sloges for at beholde Ungdomshuset på Jagtvej 69 udelukkende var frustrerede overklassebørn - men uanset, så repræsenterede de en meget lidt forfængelig, antiautoritær energi, uden at de havde ret mange projekter på andres vegne. Et perspektiv, som vi har alt for lidt bevægelse i ... hvis du spørger mig. Og dét gjorde du jo på en måde. Jeg har iøvrigt i perioder boet på Nørrebro; min salig fader boede der et halvt liv, til hans død for 4 år siden. Og jeg har oplevet gener fra unge, der relaterede til Ungdomshuset; dette ændrer imidlertid ikke på min indstilling til tingene - men jeg vil også hellere have en flaske efter mig og blive svinet pga. pænt tøj, end jeg vil have finanskapitalen over mig.

Illustrativt er det vel også at grunden fortsat er ubrugt, men huset - som mange af de unge i særdeleshed bidrog til at restaurere få år før det blev afhændet til dubiøse private parter - er væk. Ingen skulle hverken umiddelbart eller siden anvende Jagtvej 69 uden ungdomshuset til noget som helst, andet end det politiske 'håndværk'. Kunne man mene.

Jesper Frimann Ljungberg

@Peter Jensen

Jeg brugte ordet ClusterF*** om hele ungdomshuset sagen.
Opførte kommunal politikerne i KBH med sin normale arrogance og magtspil der lugter lidt af vennetjenester og smørelse ? Ja, for kan de andet.
Var det et totalt overkill måden som huset blev ryddet på ? Ja, sådan noget hører ikke hjemme i Danmark.
Opførte de autonome sig, som forkælede møgunger ? Ja.

Tingene er ikke sorte og hvide her.. nej. Det kan godt være at de ser sådan ud når man er ung.. men det er de ikke.

Og jeg tror langt langt de fleste mener, at et ungdomshus.. et fristed.. til de unge er en god ide.
Men IMHO skal det (de hvorfor ikke flere) nok ikke ligge i centrum af København.

// Jesper

Jesper Frimann, hvis tingene ikke er så sort/hvide i din optik, så forstår jeg ikke dine kategoriske svar på spørgsmålene; så vi ikke at etatens magtanvendelse, som den udfoldede sig op til og under rydningen, netop hører hjemme i Danmark? Og nok er rydningen af Jagtvej 69 enestående i sin dimensionering og figur, men principielt er den vel blot endnu et eksempel på dén repressive tolerance, hvormed det moderne (danske) demokrati gerne begår sig? Jeg er enig i at den ikke bør høre hjemme i Danmark, ligesom jeg er enig i at nogle af aktivisterne i og omkring Ungdomshuset i årene op til, under og efter rydningen begik gemen kriminalitet, vold og hærværk, hvilket både er personligt strafbart og generelt udsigtsløst.

Hvilken kultur? - grafittikultur? ... ;-)

Jesper Frimann Ljungberg

@Peter Jensen
Der er mange vinkler på det her. Også når vi ser på historien i det.

Det har været tradition og legitimt for politikerne (i deres egne forskruede øjne), at bruge politimag/militær magt i et omfang, som ikke ville gå i de fleste andre steder i landet. Det er noget der strækker sit helt tilbage til slaget på fællen. Jeg har selv boet på Nørre Bro da Nørre Bro var besat af 'Jyske besættelsestropper', det var så absolut ikke rart, og de opførte sig sku ikke ordentligt. De var i en verden de ikke forstod, og de havde ikke træningen til at begå sig der.
Det var sku ikke sjovt, at have 5 hollænder vogne holdende uden for døren, og hver dag skulle bede en kødrand af unge uligevægtige kampklædte betjente, om man måtte komme forbi fordi de helt med vilje spærrede fortovet.
Og nu kan de konservastive så få lov til at få taletid om lov og orden ... bla bla. bla. så for dem kommer det her jo som en kærkommen ting de kan bruge politisk. Også selv om det er deres vælgeres 'egne uvorne unger' der i høj grad er dem der laver balladen.

IMHO tager du fejl når du siger nogle af aktivisterne. Det var det måske dengang jeg kendte rigtig mange i 'det alternative' miljø. Men mange af dem forlod miljøet netop i protest mod at de 'voldelige elementer' fik gennemtrumfet en voldelig agenda. I dag virker det som om at der er en større kerne af unge. Ellers så ville demo'en jo være opløst af sig selv og aldrig have tilladt, at tingene udviklede sig som det gjorde i går.

"så vi ikke at etatens magtanvendelse, som den udfoldede sig op til og under rydningen, netop hører hjemme i Danmark?"
Nej, det gør den ikke. Og når det så er sagt så er det den vej politikerne har ønsket det skulle gå. Det virker som om, at der politisk i landet er en 'brun' konsensus om, at vi skal gå mere i retning af et totalitært styre. Og det her er bare mere vand på deres mølle. Der sker en centralisering af magten og afstanden i hvilken virkelighed folk befinder sig i er kraftigt stigende når man sammenligner Politikernes verden med befolkningens.

Det er sådan med modstridende grupper at de ofte 'lever af hinanden'. Så politikerne har brug for 'venstreorienterede ballademagere' som smadrer biler og truer almindelige mennesker, de har brug for at Nørre Bro stadig er et 'skræmmebillede', de har brug for grupper de kan dæmonisere. Lige så har de voldelige i det autonome miljø brug for uforsonlige politikere, de har brug for politi de kan slås med, for ellers så forsvinder deres legitimitet i miljøet.

Det er en spiral, som alt for mange destruktive kræfter, drager energi og nytte af. Og den feeder lige ind i den politiske agenda den brune masse på Christiansborg har.
Nu uddanner man jo unge let påvirkelige unge til politikadetter med minimal uddannelse som stadig har maksimal mulighed for magtanvendelse og normale politimæssige beføjelser.

Det er et godt og gammelt velprøvet trick i totalitærere regimer. Det set i sammenhæng med totalkontrol med pressen og medierne.

Det er og bliver en tragisk udvikling vi ser i samfundet....

// Jesper

Niels Duus Nielsen, charlie white og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Det er nok tvivlsomt, om der er et særligt klart skel mellem "den politiske venstrefløjs børn" og "børn af den bedre middel- og overklasse".

Mikkel Lambert

"Siden stedet blev revet ned har Nørrebro været dejlig fri for øl og hash berusede unge". Hvornår har du sidst været på Nørrebro?

Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, David Zennaro og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Helene Hindberg

Jeg har boet på Nørrebro i ca. 30 år af mit 44-årige liv, og jeg morer mig ret meget over disse meget klippefaste meninger om en hel bydel. Jeg har også været bruger af Ungdomshuset. Hvor alle de der overklasseunger fra Hellerup og omegn skulle gemme sig ved jeg ikke. Jeg har aldrig mødt dem.

Hans Larsen, Ebbe Overbye og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Helene,

nej, det har du ikke, for de gad naturligvis ikke nedlade sig til at være del af antiautoritært kollektiv. De dukkede derimod op, når der var ballade i luften.

Jesper Frimann, jeg kan ikke helt se hvilken argumentativ kraft dine observationer af begivenhederne på Nørrebro igår har når det kommer til mine kommentarer; hvis du læser hvad jeg skriver, så er mit fokus på forløbet, som det fandt sted for efterhånden nogle år siden. Mange af deltagerne igår var jo omkring ti år, da Ungdomshuset blev ryddet - og har ingen konkret eller direkte part haft i manøvrerne og rydningen for +10 år siden.

Hvornår hører noget i øvrigt hjemme i Danmark? Hvad skete på fælleden d. 5. maj 1872? Hvad skete med kommunisterne i Danmark under 2. verdenskrig? Hvad skete på Nørrebro i 1993? Som anført er form og figur under løbende og situationel forandring, men både den direkte og den strukturelle vold har hjemme hørt hjemme i borgerskabets dydige og demokratiske Danmark. Og naturligvis er gensidige antagonismer grundlæggende for både udvikling og fastholdelse af konflikt, det er indlysende banalt.

har længe hørt hjemme, skulle der stå.

Daniel Joelsen

Tja, nogle af os er desvære blevet så gamle at vi ikke husker anti-autoriteten. Hermed ikke sagt at vold er acceptabelt, for det er det ikke. Jeg så gerne 69 som et kultursted på de unges præmisser. Politiet har jo også fået en ny skole . . .

charlie white

Alt hvad magten ser som en trussel mod deres orden, anvender de uden skrupler vold imod.

Det her er en flok unge som hvor nogle er der for at lave ballade men de fleste er der for at mindes historien, og det er det sidste som magthavererne sammen med politiet ikke bryder sig om, for de ønsker ikke at der er en anden historie end den de udlægger ..... fascisme.

Christian de Thurah

Mon ikke det først og fremmest er volden, politiet "ikke bryder sig om"?