Leder

Trumps budget styrker militarisering af udenrigspolitik

18. marts 2017

I præsident Donald Trumps America First-æra skal USA igen dominere luftrummet og verdenshavene med sin uovertrufne militære overhøjhed, grænsebommene skal ned, ordensmagten skal styrkes og soldaterveteraner behandles bedre.

Landets mest velagtede institutioner, militæret og politiet, vil blive hyldet af præsidenten, mens han skruer ned for multilateralt samarbejde, civil og militær bistand til allierede og udviklingslande og nedprioriterer det diplomatiske korps’ arbejde.

Nogenlunde sådan tegner sig de udenrigspolitiske konturer af det foreløbige budgetforslag på 53 sider, som Trumps budgetdirektør Mick Mulvaney offentliggjorde torsdag. I maj vil et detaljeret finanslovforslag på flere tusinde sider blive sendt til Kongressen.

Opprioriteringen af militæret og ordensmagten er ikke overraskende. Det var to vigtige prioriteter, Trump ofte nævnte i valgkampen. Det bekræfter også et billede, der dannede sig sidste år af en protofascistisk politiker, der elsker at spille med musklerne, omgive sig med officerer og politimestre og pakke sig ind i Stars and Stripes og nationalistiske paroler.

Præsidentens løfter om flere og bedre betalte job til arbejderklassen, sygesikring til alle amerikanere og bistand til fattige landdistrikter og byghettoer er til gengæld blevet nedprioriteret eller dømt ude i hans budgetforslag.

Samtidig holder han fast i et andet valgløfte: at beskytte pensionsfonden Social Security og Medicare for alle amerikanere over 65 mod nedskæringer. Sammen med Medicaid til fattige amerikanere samt afdrag og renter på statsgælden udgør pension og sygesikring for ældre i alt 40 procent af budgettet.

Uden nævneværdige besparelser på disse fire poster vil budgetunderskuddet og gælden fortsætte med at vokse. Stigningstakten vil accelerere yderligere, hvis Trump senere på året kan overtale Kongressen til at yde store skattelettelser til velhavende amerikanere og – i mindre omfang – til middelklassen.

Det er præsidentens plan. Den er politisk urealistisk, fordi de konservative Republikanere aldrig vil acceptere skattelettelser uden at privatisere Social Security og Medicare.

Og hvis de kan overbevise Trump om at sætte sin underskrift på en privatisering, taber partiet med sikkerhed midtvejsvalgene til Kongressen i 2018.

Herefter vil Trump i sine sidste to år af den første mulige embedsperiode være uden et flertal i Kongressen. Det er tidspunktet, hvor han for alvor vil gøre brug af præsidentielle dekreter.

Det er værd at nævne, at Trump formentlig har nok støtte i Kongressen til at øge forsvarsudgifterne, dog ikke med 54 mia. dollar, som han lægger op til. Hans forslag om at beskære udenrigsministeriet, miljøagenturet, EPA, landbrugssubsidier, grundforskning, sundhedsforskning og helt sløjfe økonomisk bistand til underudviklede regioner og storbykvarterer vil derimod blive afvist.

Afskaffelse af al støtte til kunstverdenen, National Public Radio og klimaforskning har derimod en chance for at blive vedtaget af Republikanerne.

Der er også en reel mulighed for, at præsidentens parti vælger at ignorere hans budgetforslag og vedtager sit eget. Det kan Trump så vælge at underskrive eller nedlægge veto imod. Det scenarie er uden fortilfælde og vil givetvis svække præsidentens indflydelse.

Det mest foruroligende træk ved budgetforslaget er opprioteringen af militær og politi. En militarisering af USA’s regeringsapparat har været undervejs siden Den Anden Verdenskrig.

I 1947 underskrev præsident Harry Truman National Security Act, som placerede sikkerhedspolitiske beslutninger i Det Hvide Hus og derved stækkede udenrigsministeriet indflydelse. Under Den Kolde Krig voksede forsvarsministeriets budgetter voldsomt, mens CIA – der var tænkt som en modvægt til det nationale sikkerhedsråd – startede sin egen udenrigspolitik i form af hemmelige operationer rettet mod fjendtlige regeringer, jævnfør kuppet i Iran i 1953 og Guatemala i 1954.

I en afskedstale i 1961 fandt tidligere general, præsident Dwight Eisenhower, udviklingen så foruroligende, at han advarede mod det militær-industrielle kompleks’ tiltagende indflydelse.

Alt tyder på, at Trump ønsker at optrappe denne historiske militarisering af USA’s sikkerheds- og udenrigspolitik. Reaktionen fra andre stormagter udebliver næppe. Der er således en overhængende risiko for et nyt våbenkapløb og heraf følgende international politisk ustabilitet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vibeke Rasmussen

Med vanlig skarp satire spidder Alexandra Petri hykleriet og giver eksempler på, hvordan det fremlagte budget, der prioriterer våben over humanisme og medmenneskelighed, kan ses fra en "positiv"(!) vinkel. Samtidig understreger hendes indlæg, hvordan de varslede beskæringer hovedsageligt vil komme til at ramme de svageste i samfundet, som fx:

"We are decreasing funding to the National Institutes of Health because in the future we will cure disease by punching it, or, if that fails, sending drones after it. Also, we will buy more planes and guns to shoot airborne viruses out of the sky.

Affordable housing is a luxury and we are going to get rid of it. Donald Trump does not live in affordable housing and neither should you.

[…]

National Endowment for the Humanities: The NEH will be replaced with half a fighter jet and a bunch of drones. This is the only art America needs.

[…]

All schoolchildren will be taught by an F-35 wearing a Make America Great Again hat. They will also have new school choice options including the choice not to afford any school at all, because at school you are taught things like grammar and pronouns and spelling and history, and these are all potentially inimical to the future we are trying to build. We will also be cutting Meals on Wheels, as well as after-school programs to feed children, because they are not improving performance as we would like. Feed children just to feed them? What are we, SOFT? No. No we are not."

LINK: Trump’s budget makes perfect sense and will fix America, and I will tell you why.