Fredag modtog en håndfuld udlændinge på tålt ophold en længe ventet besked fra Inger Støjbergs embedsmænd i Udlændingestyrelsen: De har ikke længere pligt til at opholde sig i det afsidesliggende tidligere fængsel Kærshovedgaard nær Ikast.
Som forklaring henviste styrelsen i brevet til den dom fra januar, hvor Højesteret fandt, at fortsat daglig opholdspligt for en udlænding, der efter en narkodom på otte års fængsel havde været på tålt ophold i mere end seks år, ville være uproportionalt i forhold til hans ret til bevægelsesfrihed.
Det var så anden gang, at Højesteret har fundet det nødvendigt at trække en streg i sandet i forhold til myndighedernes håndtering af tålt ophold for udlændinge, der ikke kan sendes retur til deres hjemland.
Umiddelbart kunne den nu ophævede opholdspligt tolkes som om, at udlændingeminister Inger Støjberg har accepteret et tilbageskridt i forhold til hendes tidligere ambition om at gøre forholdene for udlændinge på tålt ophold »så utålelige som overhovedet muligt«. Nu bliver det nemlig muligt for de berørte udlændinge at bo sammen med deres ægtefæller og børn uden at gøre noget strafbart.
Men sådan reagerer Støjberg ikke. Tværtimod er det lykkedes ministeren og de fiffige embedsmænd at finde en måde at omgå højesteretsdommen på.
Med henvisning til en bestemt paragraf i udlændingeloven kan myndighederne nemlig bestemme, at hvis de pågældende udlændinge – der i øvrigt ikke må arbejde – fortsat vil modtage penge fra staten til underhold og sundhedsmæssige ydelser, så er kravet, at de skal være indkvarteret på et indkvarteringssted for udlændinge. Af alle de indkvarteringssteder, der kunne være tale om, har myndighederne så valgt – Kærshovedgaard.
Sagt på en anden måde: Med mindre udlændingene vil ernære sig ved f.eks. kriminalitet, er de nødt til at indkvartere sig netop det sted, hvor en opholdspligt ifølge Højesteret vil være en krænkelse af deres menneskerettigheder.
Naturligvis har denne udspekulerede finte vakt protester fra jurister og udlændingeadvokater. Men realiteten er, at Støjberg har magt til at gøre, som hun nu har gjort. Indtil en fornyet retssag, der også kan gå helt til Højesteret, skulle vise, at finten er i strid med menneskerettighederne, er ministeren og Udlændingestyrelsen helt på lovens grund. Men sympatisk er det ikke.
@Ulrik Dahlin
"Men sympatisk er det ikke"
Det er trods alt et vurderingsspørgsmål.
De udviste udlændinge på tålt ophold har ved en dansk domstol fået en udvisningsdom, som så ikke kan eksekveres. De får et magert underhold, logi plus sundhedsydelser på niveau med danske statsborgere. Det er ikke så ringe endda i betragtning af udvisningsdommen.
Torben Lindegaard: "De får et magert underhold, logi plus sundhedsydelser på niveau med danske statsborgere."
Ja, men kun hvis de overholder en opholdspligt, som "ifølge Højesteret vil være en krænkelse af deres menneskerettigheder".
At krænke disse menneskers menneskerettigheder ved at henvise til formalia, det mener du ikke er så ringe endda? Det finder jeg faktisk er en meget usympatisk holdning.