Leder

Det danske samfund bliver ikke mere produktivt af at udrydde blå mandag, men det bliver mere kedeligt

Flere skoler har ifølge Kristeligt Dagblad afskaffet blå mandag som fridag. Og flere politikere støtter opgøret med blå mandag. Enhedslistens undervisningsordfører benytter lejligheden til at tale for en adskillelse af religion og skole, og Venstres undervisningsordfører »kan godt se fornuften i det«, og »synes faktisk, det er helt okay«

Flere skoler har ifølge Kristeligt Dagblad afskaffet blå mandag som fridag. Og flere politikere støtter opgøret med blå mandag. Enhedslistens undervisningsordfører benytter lejligheden til at tale for en adskillelse af religion og skole, og Venstres undervisningsordfører »kan godt se fornuften i det«, og »synes faktisk, det er helt okay«

Joachim Adrian

27. april 2017

Det effektive Danmark har fået nok: De vil have blå mandag afskaffet. Det er den første mandag efter skoleelevers nonfirmation eller konfirmation, hvor de får fri. Og de bruger ikke dagen til virksomhedspraktik, institutionsbesøg, tilegnelse af nye færdigheder eller andre produktive aktiviteter. Nej, skoleeleverne bruger den dag … til shopping, sjov og fest.

Men nu har flere skoler ifølge Kristeligt Dagblad onsdag afskaffet denne fridag. Det er jo fravær, hedder det. En spildt dag:

»Nogle kommuner arbejder med en strategisk plan for at få nedbragt sygefraværet i folkeskolen,« forklarer formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal.

»Og her er en mulighed for at sige, at eleverne skal komme dagen efter konfirmationen.«

Nu er man jo ikke syg i virkeligheden, fordi man holder Blå Mandag, men det tæller åbenbart statistisk som sygdom.

Flere politikere støtter ligeledes ifølge Kristeligt Dagblad opgøret med blå mandag. Enhedslistens undervisningsordfører benytter lejligheden til at tale for en adskillelse af religion og skole, og Venstres undervisningsordfører »kan godt se fornuften i det«, og »synes faktisk, det er helt okay«.

Det produktive Danmark foretrækker så klart, at eleverne er i skole, når det nu er mandag, og de har svært ved at se meningen med en rituel fridag.

Logikken er lige så rigtig, som den er pervers: Blå mandag er en slags moderne forsøg på at udvikle en overgangsrite. I andre samfund bliver et barn sendt ud af stammen med et våben og vender tilbage som voksen, når det har dræbt et dyr. Barnet sætter sig selv på spil i kampen og kommer tilbage som et voksent menneske. I de danske folkeviser er det den farlige tur over broen, som markerer, at nu er man blevet voksen.

Blå mandag er en uskyldig forbrugskapitalistisk variant af dette ritual: De unge mennesker sendes alene hjemmefra bevæbnet med vores samfunds våben, deres gavepenge, de drikker sig fulde og mister således kontrollen over sig selv, inden de vender hjem som lidt større mennesker, der har været alene på opdagelse.

Det er ikke noget spektakulært ritual, man laver folkeviser eller legender ud af. Men det er en dag, man ser frem til, og som minder eleverne om, at der findes andet i livet end det produktive Danmarks målrettede pædagogik.

Det er én dag i en skoleelevs liv, som er blå mandag. Intet samfund bliver mere produktivt af at udrydde en enkelt rituel fridag, men det bliver mere kedeligt. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Zennaro
 • Espen Bøgh
 • Flemming Berger
 • Per Klüver
 • Anders Sørensen
 • Niels Duus Nielsen
 • Ejvind Larsen
 • Torben K L Jensen
 • Jørgen Wassmann
 • Martin Madsen
 • Vivi Rindom
 • Carsten Mortensen
 • Per Meinertsen
David Zennaro, Espen Bøgh, Flemming Berger, Per Klüver, Anders Sørensen, Niels Duus Nielsen, Ejvind Larsen, Torben K L Jensen, Jørgen Wassmann, Martin Madsen, Vivi Rindom, Carsten Mortensen og Per Meinertsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Håndværkere har alle dage holdt en "Kit-dag" uden nogen begrundelse men noget der der bare kommer uden forvarsel - måske bare en "Tycho Brahe"-dag hvor man siger "Skråt op - la´os få nogle bajere" Arbejdsgiverne-på den anden side har altid accepteret det som en tabt dag der kan indhentes.
Sådan var det i gamle dage men sådanne traditioner er for længst ofret på effektivitetens alter.
Jeg tror at folk har godt af det lille oprør - selv om de selv skal betale for det korte sociale samvær.

Karsten Aaen, Poul Erik Pedersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Niels Duus Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jesper Jørgensen

Fra min familie ved jeg at Blå Mandag ikke længere er den spontane tur for konfirmander, hvor de får fyret nogle af pengene af. Det er nu forældreplanlagt, forældrekoordineret og med forældre følgeskab undervejs i forløbet. Forud ligger måneders forberedelse og diskussioner på forældreintra med gråd, vrede og skuffelse.
Traditionen var nok bedst i den tid hvor man passede sin skole hver dag og ikke i den moderne skole hvor man kommer lidt efter lyst, eller når det iøvrigt passer i curlingfamiliens planer.

Helene Brochmann, Mette Poulsen, Jonathan Larsen, Ole Frank, Arne Lund og Hans Jensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Claus Hjortdal burde gå foran med et godt eksempel og afgive en ferieuge eller to.
Nu har han muligheden.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Jørn Andersen, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Nej, fritid og underholdning må skæres ned, butikkerne skal igen lukke kl. 18:00 - det er absolut spild af energi og penge og hindrer den daglige aktivitet på arbejdsmarkedet, og...

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det er betryggende, at vi ikke har store problemer i Danmark .. jeg menat saa vi har tid til at tage os af de smaa.

Niels Duus Nielsen, Jørgen Wassmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Tonny Helleskov

Bemærk venligst, at det er Blå Mandag OG konfirmationsforberedelse. Kirken og den kommercielle verden skal ud af Folkeskolen. Endelig !

Nike Forsander Lorentsen, Thomas Holm og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg ved ikke, hvor alle disse ateister får fra, at de kan diktere samfundets indretning. De er et mindretal, også i antal døbte og konfirmerede pr. årgang.
Folkekirken er i grundloven fastlagt som det åndelige fundament, vores samfund hviler på og det går ikke væk, fordi nogle andre vil have andre trossamfund ind i stedet for.
Bestemmesygen har altid ligget til ateismen - den går jo, når alt kommer til, ud på at støde Gud fra tronen, så man kan indtage den selv.

Karsten Aaen, Mette Poulsen, Ole Frank og Henrik L Nielsen anbefalede denne kommentar

Der er sq godt med hype i lederen. Forbruget er det der giver luvet fest og kulør. Sikkert også en dansk værdi - hur?
Se blot hvad der skrives, og så i Inf.: "Barnet sætter sig selv på spil i kampen og kommer tilbage som et voksent menneske. I de danske folkeviser er det den farlige tur over broen, som markerer, at nu er man blevet voksen". Ja, voksen til at få lov til at bruge endnu flere penge, og sætte sig i endnu mere gæld. Ja, den får ikke for lidt - til forsvar for en omgang bevidstløs forbrugsfest, hvor de unge kan blære sig med hvem der fik flest penge.
Det er muligt, at nogle af dem synes det er sjovt, at bidrage til jordens yderligere forfald. Forbrug - men lad være med at tænk dig om, er devisen. Nu med support fra Inf's chefredaktør.
Bæredygtighed? Åh må vi ikke være fri - send den ad Rana Plaza til.

Man mærker igen den liberale konkurrencestats klamme hånd og ånde i nakken, livsglæde er her et irrelevant og uproduktivt begreb.

Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Anne Eriksen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Hvorfor kalde en blå mandag for "forbrugskapitalistisk" ?

Meningen med et demokratisk samfund (socialistisk/kapitalistisk o s v) er vel at menneskene har det rart og behageligt med god plads til at more sig og dyrke deres fritidsinteresser (vinsmagning, fodbold , disko-besøg, sport o s v ) - det skal ikke bare være hårdt arbejde og pietistisk sortsyn med moalske tømmermænd over , at man har det godt ?

Den blå mandag er selvfølgelig IRRATIONEL, UFORNUFTIG, o s v, men det at være menneske er altså også at være irrationel - så lad dem dog beholde den blå mandag.

( Mennesker, der kun har effektivitet og rationalitet "i hovedet", er død-kedelige og uinspirerende.)

Flemming Berger, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Peter Hansen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Man kan ikke administrativt afskaffe et overgangsritual, der er lige så gammelt som menneskeheden selv. Men man kan jo altid prøve.

Hvad bliver det næste? At afskaffe julen? Tænk på al den produktivitet, der her går til spilde, bare fordi vi vil fejre, at dagene nu bliver længere.

Fest er i det hele taget noget uproduktivt lort, som straks bør afskaffes.

Eva Schwanenflügel, Anders Sørensen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Karl Aage Thomsen

Er blå mandag ikke bare gevinst for konfirmaindustrien, når konfirmahæren kommer drønende ud på gader og stræder med alle deres pengegaver. Konfirmaindustrien tjener i forvejen rigeligt på konfirmahærens ofre inden kirken har velsignet dem, og lige derefter på konfirmafesterne. Mon ovennævnte industri har lavet en aftale med Vor Herre og Kirken?

Eva Schwanenflügel

Bliver vi mon større af at opføre os småligt? Jeg spørger bare. .

Per Torbensen, Peter Hansen, Per Klüver og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Karl Aage Thomsen

Nej da, lad bare konfirmaindustrien tjene fedt på konfirmaflokken, det gavner jo i den grad vores overforbrug. E. S.

Det er lidt ligesom julefrokosten, det er lidt trist-pudsigt med opfattelser af at disse fænomener har noget med religion at gøre, men ok, det har den fjollede forbrugskapitalistiske usurpering 'nonfirmation' så også vel ?
OK, al fjollet forbrugskapitalistisk usurpering skal i hvert fald demonteres og kritiseres. Klart.

Hold da op!! Der bliver virkelig heppet på mer-forbruget og mandagsbranderter til konfirmanderne her i spalten.
Det kunne jo være, at skolelederne er røvtrætte af at se på de unges tømmermænd, og ditto bræk og høre om deres bøvede oplevelser om tirsdagen, og om onsdagen og om torsdagen....

Helene Brochmann

Konfirmationen er ikke nogen overgangsrite længere - man bliver ikke voksen som 14-årig i dagens Danmark. Og der er heller ikke noget løssluppent eller selvstændigt over Blå Mandag, der arrangeres af forældrene for nogle børn, der slet ikke er gamle nok til at købe alkohol endnu. (Hvis forældrene køber det til dem, synes jeg det er helt gak - at fejre en religiøs begivenhed med at hælde alkohol på sine mindreårige børn???!) Desuden er der i hver klasse en håndfuld elever, der ikke skal konfirmeres, og for hvem Blå Mandag slet ikke giver mening - og skal de så i skole, når de andre går i Tivoli?? Med andre ord: Blå Mandag har udspillet sin rolle. Hvis ungerne har brug for en ekstra fridag, så kald den noget andet og giv den et sjovere indhold.

Er der virkelig slet ikke nogen, der finder det relevant (eller nogen journalister, der påpeger), at den skoleleder i Espergærde, som vil afskaffe blå mandag, er - som jeg lige husker det - næstformand i Ateistisk Forening/Forbund, eller hvad det nu er, de kalder det? Han er måske ikke helt uvildig i sagen? Man skal passe på ikke at ride sine kæpheste så hårdt, at andre får ondt i røven af det, og måske er det lige præcis dét, han gør her?

Tja, det kan ikke undre mig.
Langt størstedelen af folkeskolelederne består nemlig af lærere, som ikke kunne begå sig fagligt og socialt blandt elever, forældre og kolleger. De var simpelthen dårlige lærere og skabte mistrivsel omkring sig. Det gør de stadigt, selv om de er blevet til ledere, og har fået stor magt i deres små kongeriger, hvor pædagogisk råd ikke længere har nogen indflydelse på skolens virke.

Herligt at høre, at elever og forældre i stort tal har tænkt sig at holde blå mandag.