Leder

Alle lyver om Syrien

Debat
10. april 2017

De amerikanske krydsermissiler, der natten til fredag blev affyret mod den syriske Shayrat-luftbase som svar på det kemiske angreb på byen Khan Sheikhoun, havde ingen konkret effekt.

Allerede søndag lettede syriske kampfly fra basen for at tage på nye togter mod såvel ’terrorister’ som terrorister. Forstået som henholdsvis de uundgåelige civile ofre og de al-Qaeda-relaterede militante, der formelt ikke er omfattet af den reelt fiktive våbenhvile, som Iran, Rusland og Tyrkiet indgik som led i oprørernes rømning af Aleppo i december-januar.

Trumps missiler dræbte angiveligt ni civile, heraf fire børn, da de slog ned på basen og i landsbyerne omkring den. Men det syriske militære personel blev formentlig varskoet af deres russiske kolleger på basen.

Alt i alt nådigt sluppet sammenlignet med de over 80 dræbte og flere hundrede sårede, der var resultatet af det kemiske angreb i Khan Sheikhoun.

De 59 missilers politiske effekt er desto større, idet de – som påpeget af terrorforskeren Lars Erslev Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier – har bombet den geopolitiske situation tilbage til før 2013, da Syrien-konflikten var opdelt i sunnistater allieret med Vesten over for shia-stater allieret med Rusland.

Sunni-enklaven var domineret af Tyrkiet og Saudi-Arabien, shia-siden af Iran. Det billede krakelerede, da Barack Obama besluttede ikke at bombe Syrien efter sarinangrebet på Damaskus-forstaden Ghouta i august 2013. Og blev yderligere nytegnet med Ruslands intervention på Bashar al-Assads side i september 2015.

Fra da og frem til forleden morgen havde det syriske regime det militære initiativ og kunne – fredet af USA – kværne oprørernes modstand, kulminerende med Aleppos fald og den deraf følgende tyrkiske kapitulation. Det resulterede i, at Tyrkiet indgik i en art tvangsalliance med Rusland og Iran, som betød, at den ellers storskrydende præsident Erdogan måtte æde russernes krav om, at al-Assad skal forblive i sit embede.

Efter USA’s missilangreb er Tyrkiet tilbage i sunni-folden med Saudi-Arabien, de øvrige Golf-monarkier, Israel og på sigt Egypten og Jordan over for Iran, Irak, Libanon og al-Assad.

Vi kan med Lars Erslev Andersen konstatere, at verden er tilbage i det scenario, George W. Bush etablerede, og som Obama gradvist afviklede med sin atomaftale med Iran og deraf følgende fredning af al-Assad.

Obama koncentrerede i stedet USA’s kræfter om at nedkæmpe Islamisk Stat og de al-Qaeda-relaterede jihad-grupper i Syrien og Irak.

Om dette overordnede scenario er afblæst, er usikkert, eftersom det er umuligt at forudsige Trumps næste træk. Meget tyder på, at den amerikanske præsident ikke træffer beslutninger på et gennemtænkt empirisk grundlag.

De 59 missiler blev affyret på grundlag af antagelsen om, at det kemiske angreb i Idlib skete på ordre af Bashar al-Assad. Men det er gætteri.

Syrernes – og russernes – version er, at syriske kampfly den skæbnetunge tirsdag bombede en lagerbygning med kemiske komponenter i den tro, at målet var et våbendepot tilhørende den al-Qaeda-relaterede milits Jabhat Fateh al-Sham. Den version synes umiddelbart manet i jorden af de første uafhængige rapporter fra Khan Sheikhoun, som Information bringer i dag, hvor der ingen tegn er på nyligt beskadigede lagerbygninger nær det sted, hvor så mange blev dræbt.  

Men de videooptagelser, som civilforsvaret De Hvide Hjelme producerede i HD-kvalitet, hvor man ser lidende børn blive behandlet uden brug af handsker, skaber også tvivl om, hvorvidt der var tale om sarin. Snesevis af eksperter har erklæret, at sarin er dødelig, hvis gassen kommer i kontakt med hud.

Andre har undret sig over at, at al-Assad ville risikere at udfordre USA i en situation, hvor han ligner en snarlig vinder. De har påpeget, at ’sarin’-angrebet tværtimod var i oppositionens interesse efter at Trumps administration få dage i forvejen lod meddele, at USA var ligeglad med, om al-Assad-regimet overlevede. Hvilket med rette blev udlagt som en endelig dødsdom over det i forvejen pressede oprør.

Endelig har FN’s særlige undersøgelsesenhed om kemiske våben (JIM) påvist, at både Assad-regimet og Islamisk Stat har brugt kemiske våben i perioden 2014-2016.

Vi ved ikke, hvem der stod bag det kemiske angreb – vi ved kun, hvad vi tror. Det strejfer os ikke, at alle – alle – lyver i denne ulykkelige konflikt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lasse Ellegaard overser en tredje mulighed. Som gode gamle M K Bhadrakumar bl.a. skriver i Indian Punchline (Reflections on foreign affairs):
I lørdagsblev der afholdt en telefonsamtale mellem cheferne for det iranske og russiske nationale sikkerhedsråd, admiral Ali Shamkhai og Nikolai Patrushev for at diskutere Syrien.” Shamkhani hinted at intelligence available with Tehran that the chemical attack in Idlib on April 4 was executed “by a third party in order to create a pretext for carrying out a (US) military attack on Syria.”
Moskva og Teheran har givet udtryk for identiske krav om, at en uafhængig undersøgelse skal udføres på det kemiske angreb i Idlib for at afgøre skyldsspørgsmålet. Begge har kraftigt fordømt det amerikanske missilangreb som en handling af ”aggression” og en krænkelse af FN-pagten og folkeretten.

Selv tror jeg ikke at vi får en undersøgelse og mon Teheran har de afgørende beviser?

Jesper Nielsen, Niels Erik Philipsen, Niels Duus Nielsen, Hans Aagaard og Peter Jensen anbefalede denne kommentar

- Tja, når det konkret grundlag og den faktuelle viden ikke er til stede, skal vi passe meget på med vor fordomme fra fortiden - disse lette narrativer, der er blevet et paradigme for vor tankesæt, og hurtigt og nærmest eller helt ubevidst slår autopiloten til, når Amerika så hurtigt udsender sine sædvanlige mistanker mod nogen, og vi så opfatter det som sandheden over alle.

Vi manglede sandheden da Irakkrigen blev iværksat om "masseødelæggelsesvåben" - son ingen til dato har fundet, og et gammelt ordsprog siger; "Løgnen kan nå hele jorden rundt inden sandheden når at få bukser på"!

Udbredelsen af hvem der er dæmoner i denne verden, står Amerika mange gange ofte for, ligesom de også ofte står for udstedelsen af mistanker, - og ofte er det helt uden konkrete beviser, men vi falder for let for det som sandhed omkring de udnævnte dæmoner fra amerikansk side, for lad os være ærlige, - det sgu for besværligt at tænke noget nyt selvstændigt, når autopiloten slår så hurtigt til ubevidst, og vi "ved" disse mennesker er djævle i vor indoktrinering herom igennem tiden.

Det minder om en kommunistisk maskintankegang, noget eller afskyede i fortiden, men gerne i nutiden omfavner alene fordi den kommer fra Amerika - verdens fredeligste nation, der kun går i krig for fred og demokrati.

Resultaterne er bare så svære at forlige sig med de steder hvor de har været - Afghanistan, Irak og Libyen for blot at nævne et par enkelte i nutiden, selv om fortiden heller ikke peger på mange lyspunkter i den anledning.

Vist er D. Trump præsident af navn, men han opfører sig som administrator, der udskriver dekreter, og ingen diplomatisk forståelse har for omverdenen, der for ham er totalt ligegyldig, for er gælder alene; "Amerika first"!

Niels Erik Philipsen, Flemming Berger, Anders Graae, Niels Duus Nielsen og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar

Mig bekendt er IS ikke tilstede i Idlib! Tager jeg fejl?

Al-Qaeda er i Idlib (kilde: Todenhöfer ).

Ok ifølge pålidelig kilde var IS tilstede i Idlib indtil for nylig!

Niels Erik Philipsen

Kære Lasse Ellegaard
Hvis vi har en kompliceret krimminel handling,som den vi her diskuterer,er det sært, at et stort flertal af kommentatorer, du selv inklusive, erkender, at det er en ubevist påstand, at det var Assaad,som foretog endnu et giftgas angreb. Er en analyse af MOTIVET så ikke næsten altafgørende -i hvert ald til udelukkelse af hvem, der IKKE kan have begået denne forbrydelse. Her må det være klart, at Assad som med Ruslands og Irans hjælp var sikret en plads ved forhandlingsbordet om den fredsløsning, som vi alle indtil nu håbede var i sigte, ikke kan være forbryderen. . Man kan sige meget om Assad, men DUM er han ikke. Er det trods alle de andre forhold du gør opmærksom på, ikke det AFGØRENDE? Det kan umuligt være Assad

Jacob Jensen, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

@ Niels Erik Philipsen

Jeg vil stille mig noget tvivlende overfor motivanalyse uden konkret fakta på bordet, som forhåbentlig vil komme med tiden.

Nazisternes angreb på Polen begyndte med et angreb på tyske grænseposter fra polsk side, viser svagheden herved.

Pinochets statskup i Chile mod den folkevalgte præsident Allende, var et CIA inspireret "proxy" kup med de rædsler som sidenhed fik lov til at udspille sig for hele venstrefløjen og enhver fra tanke, der ikke fulgte diktatorens, og CIA ønsker for beskyttelsen af amerikansk kapitals indtægter.

Sven Christensen

Tak for en mere afbalanceret leder. Det var på tide at Information afveg en anelse fra nutidens copy-paste sladder fra de bedst betalte Twitter-leverandører, herunder Al-Jazeera og deres mange aflæggere.

Information burde vide, at alt der sendes ud fra Idlib provinsen i Syrien er i overensstemmelse med Al-Qaeda´s ønsker. Ingen uafhængig journalist, uanset herkomst, har kunnet besøge dette område uden at blive kidnappet, tortureret, solgt til IS, eller noget endnu værre, siden 2014.

Vi burde kunne forvente af Informations journalister, at de undersøgte deres kilder, men det er nok for meget at forlange i disse tider, også selvom årsabonnementet er blevet ganske pebret.

Touhami Bennour

Den amerikanske angreb mod Assad basen har haft stor effekt- 20% af Assad flyve våben blev ødelagt. 20 % i enkelt base gør ondt og viser det at den var en stor base. Men uanset hvem har udført gas angrebet så var missil angrebet rettet væsentlig mod Assad og ikke som det var rutine, rettet mod at smadre landet, som var tilfældet med Irak og før Irak. Dette betyder at krigs tanke gang er ændret. Hvad det var ændret er doppelmoralen som metode i de tidligere krige og invasioner,. De tidligere leder i Amerika og andre steder, på af trods deres påstand at er demokrater, viste at de er i virkligheden ikke og handler ud fra fascistisk politik, krig var rettet mod alle og enhver, ex. Irak. hvor alt inclusive folket livsgrundlag var smadret og ikke mindst staten. Det var så man siger dobbelt moralsk, idet det er forbudt i USA som i andre vestlige lande at mistænker eller anklage mennesker kollektivt. Ansvaret i Vestliges lande er individuelt, det vil siger demokratisk men alt hvad de gjorde i invasionerne i udlandet er modsat. Trump har ændret på den mentalitet og dermed brugte ikke mere doppelt moralsk regel. Det er en ny æra. Det vil tage tid for folk at ændre på doppeltmoralsk og hykleri´s tankegang men de er nød til. Doppeltmoralen er roden til alle problemer.

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Du har ret - der er grund til varsomhed - alle lyver om Syrien.

Det er heller aldrig blevet endeligt afklaret, om det var Nazi-Tyskland, der angreb Polen d. 1. sept. 1939 - eller den anden vej rundt. Der foreligger bekræftede rapporter - bekræftet bl. a. af Joseph Göbbels - gående ud på, at Polen d. 31. aug. 1939 angreb en tysk radiosender ved Gleiwitz; hvorfor Tyskland reagerede på et provokatorisk overfald.

Og at alle vestlige ledere udtaler fordømmelse af det syriske gasangreb, kan man kun trække på skuldrene af - sløringspropaganda.

Så derfor tak, Lasse for at holde vores kritiske sans i live, så vi ikke forfalder til at vægte parternes modstridende informationer - der er nok lige meget løgn hele vejen rundt.

Jens Thaarup Nyberg

"An international investigation will help uncover Turkey’s role in the chemical attacks in Idlib. ..."
http://blogs.rediff.com/mkbhadrakumar/2017/04/10/turkeys-role-in-idlib-c...

Kjeld Schmidt

Men som the russisk-britiske journalist Peter Pomerantsev har udtrykt pointen med russisk sort propaganda: “The aim is to confuse rather than convince, to trash the information space so the audience gives up looking for any truth amid the chaos.” Trist at se Lasse Ellegaard lade sin forstand overvælde...
http://www.washingtonpost.stfi.re/news/democracy-post/wp/2017/04/05/if-y...