Leder

Russisk gas rammer EU’s akilleshæl

Debat
3. april 2017

Det kan være svært at lure, hvad byggeriet af en ny gasledning mellem Tyskland og Rusland egentlig handler om. ’Ren forretning,’ siger tyskerne, mens østeuropæiske lande frygter, at russerne vil bruge gasledningen politisk til at spille EU-landene ud mod hinanden.

Diskussionen er i sig selv meningsløs. Nord Stream 2-projektet handler i sin storpolitiske enkelthed om det hele: økonomi, sikkerhed og geopolitik. Og den europæiske splittelse kan i sidste ende koges ned til først Europas og siden EU’s årelange hæmsko: staters snæversynede fokus på egne interesser frem for fællesskabets.

Nybruddet i denne sammenhæng hedder Tyskland. Landet har fra begyndelsen – og i særdeleshed de seneste år med gælds- og flygtningekrisen og Brexit – været EU’s fremmeste fortaler for solidaritet.

Ligesom landet er gået forrest i de fortsatte sanktioner mod Rusland, som modsvar på landets aggressioner i Ukraine. Kansler Angela Merkel og Tyskland har med andre ord udgjort forsvaret for den fælleseuropæiske vej i en tid, hvor nationale interesser vinder stadig mere indpas. Derfor er det tragisk, at netop Tyskland nu selv bidrager til indre europæisk splittelse.

Omvendt kan man ikke fortænke Rusland og det statsejede energiselskab Gazprom i ønsket om endnu en gasledning til Tyskland. Husk på, at den sårbarhed, Europa oplever, hvis Rusland slukker for gasforsyningen, også gælder den anden vej for Gazprom, hvis Ukraine eller andre transitlande nægter gennemstrømningen. Som alle andre virksomheder ønsker Gazprom at sikre sin vareleverance ad flere veje.

Nej, problemet hedder Tyskland, der handler stik imod EU’s klare målsætning om at gøre unionen »mindre afhængig af én enkelt leverandør«, som det står i EU’s energistrategi, der er vedtaget af Kommissionen, Europa-Parlamentet og ikke mindst statslederne i Ministerrådet.

Tysklands russiske gaseventyr er utvivlsomt en økonomisk gevinst for dem selv, men gasledningen undergraver samtidig de fælleseuropæiske løsninger, Merkel i årevis har forkyndt som vejen frem på andre områder.

Tyskland blotter med Nord Stream 2 EU’s evige akilleshæl og styrker samtidig egeninteressernes og nationalismens forrang for det fælles bedste – for hvis Tyskland må ignorere reglerne, må vi andre vel også? Det er her, glidebanen kommer ind i billedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her