Leder

Virker mere tvang af indvandrere?

Debat
10. april 2017

Integrationen halter. Gabet mellem etnisk danske børn og børn med ikkevestlig baggrund grundlægges allerede i den tidlige barndom, hvor indvandrerbørn ifølge undersøgelser halter flere år bagud både sprogligt, indlæringsmæssigt og motorisk, når de starter i institution og skole.

Det vil et bredt spektrum af politiske partier selvfølgelig gerne lave om på. Og det er glædeligt. Staten er ansvarlig for, at alle danske børn får de bedst mulige forudsætninger, og ingen er tjent med en etnisk underklasse, hvor negativ social arv får lov at blive reproduceret.

På den baggrund har der udviklet sig en forkærlighed blandt politikere for at tvinge børn af indvandrere i vuggestue og børnehave. Det forslag er i forskellige varianter blevet fremsat af både borgerlige og socialdemokratiske regeringer gentagne gange de senere år.

S-formand Mette Frederiksen er nu på banen igen med et ønske om, at alle børn automatisk skal meldes i vuggestue, inden de fylder seks måneder. Vælger forældrene det fra, skal de have besøg af en sundhedsplejerske. Hvis det vurderes, at barnet ikke trives hjemme, kan et forældrepålæg tvinge dem til at sende barnet i institution.

Politikernes fokus på tvang har medført, at Danmark allerede har en lovgivning, der sikrer, at børn, som ikke taler dansk hjemme, får ekstra sprogstimulering i børnehaven. Og siden 2004 har kommunerne faktisk været forpligtede til at give børn, der ikke går i børnehave, sprogstimulering 15 timer om ugen. Det er blevet udvidet til, at hvis én af barnets forældre ikke er i arbejde, skal barnet gå i børnehave i 30 timer om ugen. Ellers kan forældrene trækkes i sociale ydelser.

Ønsket om brug af tvang må hvile på antagelsen om, at de relativt få indvandrerforældre, det drejer sig om, ikke ønsker, at deres børn lærer dansk. Hvilket helt ærligt forekommer ret usandsynligt.

Vanskeligheder med indlæring af sprog, sociale og motoriske færdigheder er til gengæld et meget komplekst fænomen, som ikke kan løses med tvang og hurtige løsninger. Undersøgelser fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at tosprogethed er noget, der skal arbejdes med hele vejen op gennem institutions- og skoletiden.

Men Socialdemokratiet vil hellere udvide tvangsforanstaltninger, som hidtil ikke har givet de ønskede resultater. Det er derfor tvivlsomt, om forslaget kommer til at gøre den store forskel for de børn, man hævder at ville hjælpe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fritz Schurs brug af Starve-the-beast metoden overfor den offentlige sektor, har udpint den - og dermed også daginstitutionerne - i ekstrem grad. Man skal ikke have læst mange pjecer om børns behov, for at konkludere hvor usundt det er at blive opbevaret på institution de fleste vågne timer i en barndom.

Derfor har de ressourcestærke og de veluddannede og de velhavende for længst flyttet deres børn til private pasningsordninger.
Den neoliberale Starve-the-Beast metode virker: Når den offentlige sektor er tilstrækkelig udpint, kan enhver se at der skal stemmes på LA, så vi udelukkende kan vælte os i private tilbud.Da det er ugodt med for mange arbejdsløse pædagoger på een gang, hvordan sørger man så for kunder i butikken? Vupti, elendigheden i institutionerne kan selvfølgelig gå ud over diverse flygtninge/indvandre-grupper, og så dem der ikke kan finde ud af at komme væk fra socialklasse 5.

Forhåbentlig oplever de forældre, der vælger at være sammen med deres børn i de første år, dette nærvær ( og STORE arbejde) som en gave. Men det offentlige Danmark går ikke ind for gaver til alle og enhver ...

Flemming S. Andersen, Lise Lotte Rahbek, Peter Andersen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Esben Lykke anbefalede denne kommentar

Sludder at jeg skriver Fritz Schurs brug af Starve-the-baeast metoden i den offentlige sektor har udpint den!

Han  har brugt den i alle de - dengang - store offentlige virksomheder hvor han har siddet i bestyrelsen. Og han kan også tage en stor del af æren for Venstres og Corydons ideologiske vision om at eliminere den offentlige sektor - men han skal ikke have æren alene

Charlotte Svensgaard

Jeg har ingen anelse om hvorvidt mere tvang virker - men 30 års politik med en lass´efair tilgang eller direkte opfordring til gratis forsørgelse har i hvert fald ikke indtil dato

Lise Lotte Rahbek

Det kommer nok an på, hvad og hvem magten ønsker at påvirke med tvang.
For ja, selvfølgelig virker tvang.
Hvordan og på hvem magten ønsker at betvinge en befolkningsgruppe egen-bestemmelse er et stort spørgsmål.
Er det børnene, man vil tvinge til en bestemt position? Er det forældrene til børnene, man ønsker at tvinge ud i en bestemt position eller er det et 'signal' til de mennesker i befolkningen, som går ind for tvang og betvingelsee af andre mennesker, som ikke kan bevise deres øjeblikkelige nytteværdi?