Leder

Forsinket dansk forargelse over Tyrkiet

Den italienske journalistGabriele Del Grande blev fængslet i to uger, efter han var blevet anholdt i et område nær grænsen til Syrien uden 'den nødvendige tilladelse'.

Den italienske journalistGabriele Del Grande blev fængslet i to uger, efter han var blevet anholdt i et område nær grænsen til Syrien uden 'den nødvendige tilladelse'.

Alessandra Tarantino

2. maj 2017

Den seneste opgørelse af pressefrihedens globale vilkår fra ’Reporters Without Borders’ placerer præsident Recep Tayyip Erdogans politistat som nr. 155 af 180 lande, et drop fra sidste år på fire pladser (og 56 pladser siden 2005).

I den første arrestationsbølge efter forfatningsfolkeafstemningen sigtes 4.672 personer ifølge det tyrkiske statstidende for tilnytning til den islamiske prædikant Fetullah Gülens ’terrornetværk’, hvilket i går fik FN’s højkommissær for menneskerettigheder, den jordanske prins Zeid Ra’ad al-Hussein, til at reagere med ’dyb bekymring’.

Også danske politikere er bekymrede, dog på en mere lokal skala, nemlig efter Kristeligt Dagblads scoop om, at den tyrkiske ambassade har udarbejdet en liste på »fire personer og 14 skoler, der menes at været tilnyttet Gülen-bevægelsen«.

På søndag stemmer tyrkerne om en forfatningsændring, der skal give præsident Erdogan beføjelser som en enehersker, men trods regimets forfølgelse af oppositionen og massive kampagner for et ja, kan Erdogan og hans støtter ikke tage det for givet
Læs også

Listen er bekræftet af ambassadens tilsynsførende for de 29 imamer, udsendt af Tyrkiets direktorat for religiøse anliggender, hvilket fik den nye treenighed i dansk islampolitik, Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti op i det røde felt. Således noterer Venstres generelt overvurderede ældre vismand Bertel Haarder, at »vi kan ikke være sikre på, at imamerne ikke er udkigsposter for den tyrkiske stat og de folk, staten ser som deres modstandere«.

Jo, det kan vi være sikre på. Tyrkisk islam er statskontrolleret, og imamer udsendes efter samme retningslinjer som f.eks. presseattachéer.

Der er intet nyt i, at tyrkiske diplomater holder øje med danske tyrkere. Det er mere end 20 år siden, at en københavnsk kurder med dansk statsborgerskab på vej til sin brors begravelse blev anholdt i Ankara lufthavn som PKK-terrorist. Hans navn stod opført i paskontrollens computer, skønt han ikke havde været i Tyrkiet, siden han var barn.

Der er en lang antiintellektuel tradition i Tyrkiet, som historisk knytter an til både magtens frygt for ubelejlig kritik og de veluddannedes foragt for folket
Læs også

Det tyrkisk-kurdiske ROJ-tv, der sendte fra København, blev fra 2005 overvåget af den tyrkiske ambassades udkigsposter. Men først efter gentagne afviste politianmeldelser for ’opfordring til terrorisme’ blev kanalen forbudt af danske myndigheder som en del af den lokumsaftale, der sikrede Anders Fogh Rasmussen generalsekretær-jobbet i NATO i 2010.

Hvis noget er nyt omkring Tyrkiets spionage mod herboende landsmænd, er det højst Haarders forargelse. Den var ikke til at få øje på i 1996 og 2010, men dengang handlede det jo heller ikke om islam. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Thaarup Nyberg
Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne artikel

Kommentarer

- "Det tyrkisk-kurdiske ROJ-tv, der sendte fra København, blev fra 2005 overvåget af den tyrkiske ambassades udkigsposter.

Men først efter gentagne afviste politianmeldelser for ’opfordring til terrorisme’ blev kanalen forbudt af danske myndigheder som en del af den lokumsaftale, der sikrede Anders Fogh Rasmussen generalsekretær-jobbet i NATO i 2010."

Godt at få det gentaget, da de fleste sikkert har glemt/ville glemme det,