Leder

Har Grønland grund til at klage?

Debat
19. maj 2017

Forløbet har mest karakter af en farce.

Onsdag kunne Information afsløre, at Grønland for første gang nogensinde har indklaget Danmark for FN for krænkelser af oprindelige folks rettigheder.

Sagen var tilsyneladende også en nyhed for Grønlands Landsstyre, Naalakkersuisut, der i første omgang ikke vidste, hvad de skulle sige og onsdag aften så endte med at trække klagerne tilbage.

Klagerne var indgivet på egen hånd af den siden fyrede udenrigsminister, Vittus Qujaukitsoq, uden at han havde resten af landsstyret bag sig, lød forklaringen.

Som udenforstående sidder man tilbage med følelsen af at have været tilfældigt vidne til en klodset mands selvforskyldte cykelstyrt, som begge parter godt kunne have undværet tilskuere til. Det er da også ualmindeligt rodet regeringsførelse, som Landsstyret burde have håndteret internt, men sagen dækker over to mere grundliggende forhold, som er alt andet end grinagtige.

For det første er der i Grønland fortsat voldsom utilfredshed med den danske regerings varetagelse af landets interesser. Helt konkret drejer det sig om oprydning af rustne olietønder, spildevand og muligt radioaktivt affald efter 32 amerikanske militærinstallationer i Øst- og Vestgrønland, som Landsstyret savner, at den danske regering mere entydigt tager ansvar for.

Og mere aktuelt drejer det sig om den tabte servicekontrakt på Thulebasen, hvor der efter års tovtrækkeri endnu ikke er udsigt til, at Grønland får nogen erstatning for de millioner, landet mister, efter et amerikanskejet datterselskab har overtaget driften.

Belært af historien har Grønland ingen tillid til, at Danmark ikke er mere optaget af at pleje forholdet til USA end af at varetage grønlandske interesser. Da Vittus Qujaukitsoq i oktober truede den danske regering med at bringe sagerne for FN, var der fuld opbakning – og således ikke tale om en enkelt mands fejltrin.

Det bringer os til det næste forhold, nemlig spørgsmålet om, hvor aggressivt Grønland skal hævde sig over for Danmark, og hvor hurtigt landet skal søge mod selvstændighed.

Selv om Vittus Qujaukitsoq nu er fyret fra Landsstyret, er der stadig betydelige politiske kræfter i Grønland, der kæmper for et snarligt farvel. En manglende løsning på de stadig aktuelle sager gavner kun deres argumenter.

Så med eller uden FN’s mellemkomst er der i den grad grund til, at Danmark og Grønland får opbygget et mere tillidsfuldt samarbejde. Det her er bare grimt og dumt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Hansen

Udenrigsminister? Har vi ikke kun en af dem i landet?