Leder

Irak er ikke en fiasko – endnu

Der er nemlig al mulig grund til at spørge, om koalitionen og herunder den danske regering, har gjort nok for at bringe overgreb og sekterisk undertrykkelse i Irak til ophør. Men at give op allerede nu, vil være at svigte det irakiske folk endnu en gang, skriver dagens lederskribent.

Der er nemlig al mulig grund til at spørge, om koalitionen og herunder den danske regering, har gjort nok for at bringe overgreb og sekterisk undertrykkelse i Irak til ophør. Men at give op allerede nu, vil være at svigte det irakiske folk endnu en gang, skriver dagens lederskribent.

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Debat
1. juni 2017

Vilkårlige henrettelser, tortur og voldtægt. De seneste dage har det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel og andre offentliggjort en lang række frygtelige billeder af overgreb begået af enheder fra Iraks Emergency Response Brigade i forbindelse med erobringen af Mosul.

Billederne, som er taget af Spiegel-fotograf Ali Arkady og smuglet ud af Irak, minder i høj grad om de chokerende fotos af amerikanske soldaters ydmygelse og tortur af fanger i Abu Ghraib-fængslet under Irak-krigen. Denne gang er det bare irakere, der torterer og henretter irakere.

Som Information kunne berette i går, er billederne desværre ikke noget enestående eksempel på den foragt for menneskeliv, som dele af de irakiske sikkerhedsstyrker udviser i forbindelse med krigen mod Islamisk Stat.

Tværtimod bekræfter lokale journalister og ledere i Mosul, at der er store problemer med overgreb på flygtninge fra Mosul, der mistænkes for at være tilhængere af Islamisk Stat.

Og det er desværre ikke nogen overraskelse. Både i forbindelse med befrielsen af Tikrit, Ramadi og Fallujah fortalte flygtninge fra de befriede byer om tæsk, tortur og hundredvis af forsvindinger. Men det er første gang, at grove overgreb er blevet dokumenteret så rystende og uigenkaldeligt. 

Siden krigen mod IS begyndte i 2014, har den internationale koalition lagt pres på premierminister Haidar al-Abadi for at få ham til at inkludere landets sunni-muslimer på alle planer og få de mange selvbestaltede shiitiske militsgrupper under kontrol. 

Alt sammen i forsøget på at undgå et nyt sekterisk opgør den dag, krigen mod Islamisk Stat er forbi.

Sidste år blev de shiitiske folkemilitser lagt ind under Iraks væbnede styrker, hvilket er et skridt i den rigtige retning. Men når alvorlige overgreb fortsat finder sted, er det et klart bevis på, at der stadig er lang vej til et fredeligt Irak.

Der er da heller ikke megen tvivl om, at de hårrejsende fotos fra Mosul kan få stor betydning langt ud over en eventuel retssag mod de ansvarlige.

Ligesom de ikoniske fotos fra Abu Ghaib i sin tid pustede til modstanden mod den amerikansk-ledede invasion, vil de nye billeder af tortur og henrettelser puste til de sekteriske spændinger i Irak.

Frygten for de lange knives nat, hvor hadet og magtkampen mellem shiiter og sunnier endnu en gang bryder ud i lys lue, er stor. 

Den irakiske regering har iværksat en undersøgelse af de overgreb, som Ali Arkady har afsløret, men de færreste har tillid til, at undersøgelsen vil føre til noget, herunder at de ansvarlige vil blive bragt for retten. Det store spørgsmål er derfor, hvordan Danmark og resten af de lande, der støttter de irakiske sikkerhedsstyrker, bør reagere.

I gårsdagens Information argumenterer flere partier for, at Danmark bør trække de cirka 200 soldater hjem, som i øjeblikket træner irakiske sikkerhedsstyrker på Ain al-Asad-basen 450 km syd for Mosul.

Overgrebene viser, at projekt Irak nok en gang er slået fejl, mener de danske venstrefløjspartier, som ikke ønsker at blive associeret med udåderne.

Det er ingen tvivl om, at det letteste ville være at trække de danske styrker hjem, f.eks. når IS er besejret i Mosul, men at erklære det irakiske projekt for en fiasko, er for letkøbt.

På den militære front har koalitionen mod IS gjort store fremskridt de seneste uger, og Mosul er nu tæt på at være befriet. For millioner af irakere, der har oplevet de middelalderlige ekstremisters religiøse diktatur på egen krop, er det i sig selv et fantastisk fremskridt, som ikke må glemmes i skuffelsen over, at der stadig er meget, som ikke fungerer i Irak.

Det er naivt at tro, at et land som Irak, der har gennemlevet årtiers diktatur under Saddam Hussein, en af vor tids blodigste borgerkrige og er blevet løbet over ende af fanatiske jihadister, kan rejse sig af asken på ganske få år, uden at der begås alvorlige fejl.

Det betyder ikke, at de mange overgreb skal glemmes eller negligeres. Men det betyder, at politikere og meningsdannere i stedet bør bruge afsløringerne til at øge presset på den irakiske regering.

Der er nemlig al mulig grund til at spørge, om koalitionen og herunder den danske regering, har gjort nok for at bringe overgreb og sekterisk undertrykkelse til ophør. Men at give op allerede nu, vil være at svigte det irakiske folk endnu en gang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Garp

Jeg syntes det er hundesvært, det her og har mest af alt lyst til at række ud efter Storm P.'s: »Hvad mener De om verdenssituationen?« »Ingenting – jeg har fået en flue i øjet«
Er der enighed på redaktionen om dette?
Hvad mener e, Lasse Ellegaard?