Leder

Kan VLAK lokke DF på smuttur ud af familiesammenføringen med S?

Hensigter snarere end handling. Sådan kan man beskrive den 2025-plan, som VLAK-regeringen fremlagde tirsdag. »Fugle på taget« bliver planen kaldt af Socialdemokratiet. Manglen på konkrete tiltag afspejler regeringens usikkerhed om, hvad den kan få Dansk Folkeparti med på.

Jens Dresling

Debat
1. juni 2017

Hensigter snarere end handling. Sådan kan man beskrive den 2025-plan, som VLAK-regeringen fremlagde tirsdag. »Fugle på taget« bliver planen kaldt af Socialdemokratiet. Manglen på konkrete tiltag afspejler regeringens usikkerhed om, hvad den kan få Dansk Folkeparti med på.

Planen lokker med godbidder til DF: nedskæringer på penge til flygtninge og indvandrere. To procent mindre integrationsydelse; dansktillægget, der i dag udløser 1.500 kr. om måneden til flygtninge, der har opnået danskkundskaber, skal nedbringes.

Og folkepensionsreglerne skal skærpes, så fuld ydelse forudsætter ophold her i landet 90 procent af tiden siden det fyldte 15 år. Morgenavisen Jyllands-Posten konstaterer, at lokkemaden til DF kun kan spare omkring 70 millioner kr. af de 1,3 milliarder, der skal finansiere VLAK-udspillet.

Er sådanne symbolindrømmelser nok til at formå DF til at tage en smuttur ud af sin familiesammenføring med Socialdemokratiet, når det angår tunge velfærdsområder? Løfter om skattelettelser er det, der holder VLAK samlet.

Vismændene har nyligt advaret om, at de i ufinansieret form kan overophede den økonomi, der nu er i fremdrift.

Den tungeste politiske opgave er at sikre, at de op til 60.000 personer, som regeringen vil udvide beskæftigelsen med – og som skal bidrage væsentligt til det økonomiske ’råderum’ – rent faktisk kommer i job.

Det kræver politisk brutalitet, grænsende til selvdestruktion at få 60.000 ekstra i job.

Som onsdagens Information fortalte, skrev fagøkonomerne Nina Smith og Peder J. Pedersen i december 2016 i fagmediet Samfundsøkonomen dette budskab: Der er ikke »det store vækstpotentiale tilbage i arbejdsudbuddet, medmindre der er politisk vilje til at foretage nogle klare politiske valg, der markant reducerer velfærdsordninger, som primært tilfalder den potentielle arbejdsstyrkes kernetropper, såsom barselsorlov, efterløns- og pensionsalder, SU eller reducerer dagpengereglerne for syge og ledige yderligere«.

Sådanne »klare politiske valg« har Dansk Folkeparti næppe appetit på. Og forståeligt nok. For de er ikke sympatiske.

Og slet ikke i en situation, hvor det ’at stå til rådighed for arbejdsmarkedet’ absolut ikke giver nogen sikkerhed for at få arbejde. Det er i opkvalificeringen af arbejdsmarkedets marginalgruppe, at den løfterigeste opgave ligger. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

DF skal nok gå med !!

Eva Schwanenflügel

Hvis DF går med til at forringe de arbejdsløses og pensionisternes vilkår yderligere, ved at få nogle små, ubetydelige indrømmelser der går ud over flygtninge, kan S jo lukrere politisk på det. Så det er spørgsmålet om DF tør, når det kommer til stykket. Det kan man ihvertfald håbe på.

Det er nu noget af en 'kalkunhage', den 'lille svindler' har anlagt sig - måske et fadbamsedepot efter pelikanprincippet? ... ;-)