Klicheernes kamp i DR Congo

LEDER
20. maj 2017

Man kunne næsten høre de kollektive suk af lettelse og begejstring, der i onsdags rullede ned fra Norge, da en af landets sønner, Joshua French, var blevet løsladt efter to dødsdomme og otte års indespærring i Den Demokratiske Republik Congo.

Sagen har optaget Norge, siden French og hans makker, Tjolstov Moland, i 2009 blev arresteret efter en vild jagt gennem tæt regnskov og dernæst sigtet for mordet på deres chauffør, Abedi Kasongo. Året efter blev de begge dømt til døden ved en tvivlsom militær retssag. Da Moland flere år senere blev fundet hængt i deres fælles celle, fik French endnu en dødsdom (se side 13).

Sagen handlede imidlertid om meget mere end et, måske to, mord. Essensen er indfanget i et ikonisk billede bragt i tabloidavisen VG. Her ses de to mænd ført ned ad en snusket hovedgade i byen Kisangani, hvorfra deres rejse med chaufføren Kasongo var udgået.

Billedet er en legemliggøres af den hvide mands Afrika-rædsel: Dér går to kridhvide mænd, lænket til hinanden, dehumaniseret i krøllet, beskidt tøj og vildt skæg, omringet af barbariet – snesevis af sorte mænd med blodrøde baretter og skydevåben omgivet af en tilskuerpøbel.

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu