Leder

Lad os reformere Løkkes udemokratiske ’strukturreform’

10. maj 2017

Angrende synder. Det er en rolle, som Venstres uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind, sjældent anbringer sig i. Men der findes lykkelige undtagelser. I mandagens Kristeligt Dagblad udtrykker Pind noget, der lyder som fortrydelse af den såkaldte ’strukturreform’, som Venstre – med Pinds medvirken –i årene forud for 2007 drev igennem Folketinget.

Pind siger: » Den moderne virkelighed har tilstræbt eller skabt en centralisering. Noget af det har været politisk villet. Og det betaler man en pris for.« Den pris er ifølge Pind, at der blev meget færre folkevalgte, da kommunerne blev gjort kæmpestore, og amterne forsvandt.

Pinds bekendelse lyder videre således: »Man kan synes, at det er en dyr pris at betale at have mange politikere gående rundt. Jeg bliver nødt til – det har jeg ikke sagt før, det her – at bekende, at jeg faktisk tror, det fungerer som en sikkerhedsventil: At folk føler, at de, der træffer beslutningerne omkring dem – på hvilket niveau det nu måtte være – kan de faktisk gå hen til. Og sige noget til. Og brokke sig til. Eller kende.«

Læs også

Ak, forud for ’strukturreformen’ blev der advaret om tabet af demokrati. I nærværende avis kaldte tidligere V-indenrigsminister og byrådsmedlem Britta Schall Holberg i 2004 reformen for »galimatias« og »hul i kasketten«.

Hun og andre Venstre-folk med erfaring fra lokaldemokrati pegede på, at de større kommunale enheder ville forskyde magten til embedsmænd. Schall Holberg forudså, at de kommunale ændringer ville trække rets- og politikredse og landets foreningsliv med over i fjerne stordriftsmodeller. Hun fik ret.

Udkantsdanmark blev gjort meget større ved reformen. Det er et tema i journalisten Kaare R. Skous nye bog om Fogh-Løkke-årenes splittelse af Danmark. Skou påpeger, at Venstre har afviklet langt mere liv i provinsen, end udflytning af 4.000 statslige arbejdspladser kan rette op på.

’Lars Løkke Rasmussen efterlader sig også et Danmark, hvis anseelse i udlandet er blevet svækket, og et Danmark, der konstant bevægede sig på kanten af internationale aftaler med omverdenen,’ skriver Christiansborg-veteranen Kaare R. Skou i sin nye bog om V-regeringens eftermæle.
Læs også

Oprøret fra en mismodig udkant, der føler sig forsømt i et fjernstyre, er – senest med det franske valg – en storm i den vestlige verden. En styrkelse af demokrati er et af svarene. Herhjemme er det nødvendigt at overveje en ægte reform af den ’strukturreform’ – der var drevet af teknokratisk benovelse over stordriftens fordele og snyltede på den positive klang af ordet reform.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • jørgen djørup
  • Dorte Sørensen
  • Per Klüver
  • Kurt Loftkjær
  • Steffen Gliese
jørgen djørup, Dorte Sørensen, Per Klüver, Kurt Loftkjær og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Erling Horst Petersen

Et enkelt spørgsmål (og det gælder ret mange i Folketinget): Kan man, hvis man helt ind i marven er demokrat, gennemføre eller medvirke til gennemføring af en udemokratisk reform?

Per Torbensen, Egon Stich og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Skurkagtig adfærd over for vort demokrati

Strukturreformen blev gennemført uden reel høring med efterfølgende enorme tab af demokrati, politimyndighed, domstolmyndighed, matrikelmyndighed, en Mørkelægningslov samt ødelæggelse af planloven, naturtab og -udsalg.

Skurkene er primært Venstrepolitikere som Anders Fogh Rasmussen og hans lærling og nu udlærte Lars Løkke Rasmussen.

Tabet af klagemuligheder er enormt og politikerne har helt mistet overblikket samtidig med at pengene fosser ud af Skat og dermed statskassen. Vi står også over for en reel mulighed for at vores landbrugsjord forsvinder ud i den globale økonomi.

Det bliver svært at rette op på. Få års skurkestreger vil formentlig kræve flere årtier medseriøs og ansvarlig politik for at rette op. Først og fremmest må og skal de 8 (?) ansvarlige ministre for SKATs dødssejlads blive stillet til skue i en kommisionsdomstol. Vi er tvunget til at blive klogere og sikre at retfærdighed sker fyldest. Alle andre økonomiske forseelse i samfundet synes ubetydelige i forhold til skatteministrernes.

Vi venter på retfærdighed!

Egon Stich, Dorte Sørensen, Flemming Berger og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Anders Sigsgaard Skov

Ja, der sker noget mellem land og by i disse år. En gammel konflikt som revitaliseres af mange forhold, men er det strukturreformen alene? I Frankrig har man så vidt jeg ved stadig et udbredt lokalstyre, men ligesom i DK bliver alle de politiske niveauer disse år tømt for politik fordi markedstænkningen dominerer. Når markedet er uimodsigeligt, kan (og skal) politikerne parkere sig selv. Eller rettere, fokusere på hvordan vi straffer dem som overtræder reglerne for ejendomsret. Selv områder som undervisning, børnepasning, syge og gamle markedsliggøres med taksametre og penge der følger borgeren. The dark side of the moon er den manglende diskussion af hvordan markedet kan hjælpes til fungere til alles bedste, lokalt, regionalt, nationalt, internationalt og globalt.
Problemet er afpolitiseringen af politikken og den fundamentalistiske markedstænkning.

Dorte Sørensen

Glem ikke Strukturreformens katastrofe for handicapområdet, der tidligere fungerede ret godt under de gamle amter - men med kommunernes glæde som de eneste fik overdraget området. Det samme kan siges om miljøområdet.
Ja sygehusvæsnet var det eneste der ikke fungerede helt godt , men blev næsten det eneste som regioner fik lov at overtage fra de gamle amter - dog uden egen økonomi via skatteudskrivning. Nu skal regionerne til årlig tiggergang hos regeringen - samtidig med at de skal tage skrallet for alt dårligt i sygehussektoren undtagen alt der går godt det tager regeringen med glæde æren for.

jørgen djørup, Egon Stich og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar