Leder

Sundhedsreform kan blive Trumps pyrrhussejr

Debat
6. maj 2017

Efter et forgæves og pinligt forsøg i marts på at få vedtaget en ny sygesikringslov i Repræsentanternes Hus bedyrede den republikanske partileder, Paul Ryan, at præsident Barack Obamas sundhedsreform fra 2010 »vil forblive landets lov i en rum tid fremover«.

Millioner af amerikanere, der risikerede at miste deres sygesikring sikret under Obamacare, kunne ånde lettet op. Det samme gjorde læger, hospitaler, forsikringsselskaber og mange delstater. Men det var en stakket frist.

Onsdag aften lykkedes det for præsident Trump og Ryan at overtale en gruppe moderate republikanere til at støtte et lovforslag med titlen American Health Care Act, der på flere punkter ligger til højre for det oprindelige forslag, og som vil ramme mindrebemidlede og ældre amerikanere ekstraordinært hårdt.

Hvordan kunne det ske? Der er flere forklaringer.

I marts havde Ryan lovet Trump, at han nok skulle få en lille gruppe af højreorienterede kongresmedlemmer til at stemme for et forslag, der ville bevare nogle populære elementer i Obamas sundhedsreform. Gruppen, der kalder sig Freedom Caucus, stejlede.

En sædvanlig uinteresseret og distraheret præsident blev først for sent involveret i at overtale modstanderne. En rapport fra Kongressens politisk neutrale budgetkontor, der forudsagde at 24 mio. amerikanere ville miste deres sygesikring, skræmte tilmed en gruppe moderate republikanere. Republikanerne, der ellers har flertal i Repræsentanternes Hus, havde pludselig ikke nok stemmer.

Dette var Ryans første store prøve som formand for Repræsentanternes Hus. Han dumpede og var helt til grin. Trump, der i valgkampen havde hånet Obamacare uden at have sat sig ind i substansen, var rasende på Ryan. Trump taber af princip aldrig. Han vinder altid, og her havde han lidt nederlag i en mærkesag for republikanerne.

Værre var, at de navnkundige overtalelsesevner fra hans tid som ejendomsmagnat tilsyneladende ikke virkede i Washington, D.C. Præsidenten kunne ikke engang få sine egne partimedlemmer med sig. Deres egen politiske fremtid er vigtigere for dem end Trumps, hvis magt de øjensynligt ikke frygter.

Værst var tabet af prestige og politisk indflydelse. Hvis regeringspartiet ikke engang kan få et lovforslag, der skal erstatte den blandt republikanske vælgere upopulære Obamacare, vedtaget i Repræsentanternes Hus, hvad skal der så ske med Trumps skattereform og infrastrukturplanen?

Set i dette politiske perspektiv var Trump og Ryan død og pine tvunget til at få en eller anden reform godkendt af de republikanske kongresmedlemmer, og det så hurtigt som muligt. Der er ikke så længe til midtvejsvalget til Kongressen i 2018, hvor partiet risikerer at miste sit flertal, medmindre det kan fremvise resultater.

Det var den primære årsag til sejren onsdag, som blev fejret af en storskrydende Trump og en storsmilende Ryan i Rosenhaven ved Det Hvide Hus. Men det er rent spil for galleriet.

De to politikere ved udmærket, at lovforslaget – som er et makværk uden hoved og hale – ikke har en levende chance for at komme gennem Senatet, hvor republikanerne råder over et spinkelt flertal på 52 mod 48. Det er end ikke sikkert, at Senatet vil tage udgangspunkt i det.

Senatorerne er allerede i gang med at udarbejde deres egen sundhedsreform, men den ideologiske splittelse om den rette vej frem er lige så markant i Senatet som i Huset. Det ville være et mirakel, hvis det lykkes de to kamre at brygge et levedygtigt kompromis sammen.

Læren af denne forestilling er, at det altid har været en utaknemmelig opgave at genneføre en reform af USA’s afsindigt komplicerede sundhedssystem. Det parti, der prøver, brænder sig på det. I 2010 tabte demokraterne 63 pladser og flertallet i Repræsentanternes Hus på Obamacare. I 2018 vil republikanerne lide samme skæbne, hvis de trumfer Trumpcare gennem Kongressen.

Det bedste udkomme ville være en lappeløsning af Obamacare indgået med demokraterne. Men det er der lige nu ringe udsigt til. Efter alt at dømme opgiver republikanerne projektet engang til efteråret og vælger i stedet at fokusere på det politisk mere lønsomme og realistiske – skattereformen og infrastrukturplanen.

Tiden er knap. Trump kan næppe fortsætte som præsident efter midtvejsvalget i 2018, hvis han har mistet flertal i Kongressen. Demokraterne vil indlede rigsretssag. Hans fremtid afhænger af et republikansk parti, hvis interesser ikke nødvendigt stemmer overens med hans. Det er ikke en ideel situation. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her