Leder

Trump er en elefant i den mellemøstlige glasbutik. Og ja, det er morsomt, men det er især tragisk og farligt

I sidste uge nåede Donald Trumps rundrejse til det arabiske og jødiske Mellemøsten. Det har været lidt som at se en elefant i en glasbutik.

I sidste uge nåede Donald Trumps rundrejse til det arabiske og jødiske Mellemøsten. Det har været lidt som at se en elefant i en glasbutik.

Massimo Percossi

26. maj 2017

Det permanente freakshow, der havde premiere 20. januar 2017 med indsættelsen af Donald Trump som præsident for Amerikas Forenede Stater, nåede i sidste uge frem til det arabiske og jødiske Mellemøsten.

I Saudi-Arabien, som Trump i sin valgkampagne beskyldte for at stå bag terrorangrebet 11. september 2001, sikrede han den amerikanske militærindustri en ordre til i omegnen af 110 milliarder dollar – med opfølgning 325 milliarder over de næste 10 år.

I en tale til et halvt hundrede sunnitiske stats- og regeringschefer, hvis fællesmøde i Riyadh var koordineret med gæsten fra Washington, talte han dunder mod ’islamistisk ekstremisme’ uden at nævne den rigide wahabi-trosretning, der er obligatorisk for såvel saudierne som Islamisk Stat. Derimod identificerede han det shi’itiske Iran som ’despotisk stat’, der pønser på verdensherredømmet over Den arabiske Halvø med tilhørende hellige byer.

Ved ankomsten til næste rejsemål, den ligeledes hellige by, Jerusalem, meddelte han den ovalt smilende Benyamin Netanyahu, at han »kom fra Mellemøsten« (hidtil er det kun Eurovisions melodi-konkurrence og turneringsplanen for UEFA, der placerer Israel i Europa).

I 2015 erklærede Donald Trump sig ’neutral’ i den israelsk-palæstinensiske konflikt, men udtrykte senere helhjertet støtte til Netanyahu-regeringens jødiske bosættelser i Østjerusalem og på den besatte Vestbred. På fotoet følger amerikanere og israelere afgørelsen på valget på en bar i det centrale Jerusalem.
Læs også

Vel – det vigtige var, at han også skulle hilse. Netanyahu fik sikkerhed for, at både Saudi-Arabien og USA er på hans side mod de onde præster i Teheran. Desuden fik han en forsikring om, at USA ikke agter at ’påføre’ parterne i den israelsk-palæstinensiske konflikt en fredsløsning. Banen er helt hans egen.

Måske er det også bedst sådan. Ifølge analytikeren Nathan Thrall fra International Crisis Group har begge Trumps Israel-rådgivere, svigersønnen Jared Kushner og den jødisk-ortodokse New York-advokat, Jason Greenblatt, meget få huller i deres samlede uvidenhed om Mellemøsten. Og hvad angår Trumps Israel-ambassadør, David Friedman, er han kendt som sponsor for illegale jødiske bosættelser på Vestbredden.

Og ja, det er morsomt, men det er især tragisk og farligt. Kommentarerne til Trumps elefantitis i den mellemøstlige glasbutik har da også fulgt to spor – det ene tager ikke manden, men hans embede alvorligt i forsøg på at se det positive i en genoptagelse af et amerikansk engagement i Mellemøsten.

Et eksempel er Yossi Beilin, den tidligere Oslo-forhandler og rådgiver for den nu afdøde præsident Shimon Peres, der i en tv-debat på Al Jazeera-kanalen havde problemer med at skjule sin afsmag for Trumps spektakulære fremtoning, men var afventende i sin dom: Måske kan der komme noget ud af de firkantede erklæringer om, at ’en enestående mulighed for fred nu er på bordet’. En lignende tendens kunne spores i torsdagens leder i dagbladet Politiken.

Det andet spor støder man på hos blandt andre en klarhjernet Mellemøst-veteran som det britiske The Independent’s Patrick Cockburn. Han gør opmærksom på, at Trumps brandtale mod islamisk ekstremisme, der undlod at nævne diverse sunni-despoters beskæftigelse af torturbødler på fuld tid, men alene angreb Iran, har to effekter: Den ene er, at sunnidiktatorer nu har et amerikansk frikort til at forfølge politisk opposition som ’terrorister’ – det gør de i forvejen, bare spørg i Ankara, men Trump gør det lettere for dem.

Den anden effekt er rigtig farlig: Ved uhæmmet at stille sig på sunnitternes side i kritikken af det shi’itiske Iran, opmuntrer den ustyrlige amerikanske præsident til åben sekterisk krig, der længe har været en latent ambition i Riyadh – således har kong Salmans søn og vicekronprins, den 31-årige forsvarsminister, Mohammed bin Salman, erklæret, at han vil foretrække at føre krig mod shi’itterne ’på iransk territorium’. Hvilket både forklarer storindkøbet af militært udstyr og stormødet af sunni-statsledere sidste weekend.

Der tegner sig ikke noget klart billede af USA’s mellemøstpolitik under Donald Trump. Udover at Iran er tilbage som fjendebillede nummer to, kun overgået af Islamisk Stat
Læs også

Svaret fra Teheran kom omgående: Ikke en landsby i Saudi-Arabien vil – bortset fra Mekka og Medina – forbliver uskadt i tilfælde af et angreb. Ellers har iranerne holdt klogeligt tilbage med at kommentere de slet skjulte krigserklæringer. Men de lægger snubletråde ud i regionen via organisatorisk og militært disciplinerede stedfortrædere i Syrien, Irak, Yemen, Libanon og Gaza.

Belært af den nære fortids Saddam Hussein-invasion i 1980 og det trusselteater, der tegner sig med Donald Trumps opmuntring til en de facto israelsk-sunniarabisk miitæralliance, er iranerne årvågne og forberedte.

Det værste er, at det gør de nok også klogt i.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Flemming Berger
  • Kristen Carsten Munk
  • Torben K L Jensen
  • Steen Sohn
  • Kristian Laursen
  • Jakob Trägårdh
  • Hans Jørn Storgaard Andersen
  • Torben Skov
Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Kristen Carsten Munk, Torben K L Jensen, Steen Sohn, Kristian Laursen, Jakob Trägårdh, Hans Jørn Storgaard Andersen og Torben Skov anbefalede denne artikel

Kommentarer

Svend Jespersen

Gad vidst, om Lasse Ellegaard har noget kendskab til artiklen om "virtual reality" i Mellemøsten af Steffen Jensen, TV2's journalist i det område?

http://www.steffen-jensen.dk/dan/page/147/

Kender han mon noget til konferencen om "Ekstremismens fare for menneskehedens fred og sameksistens", som bliver organiseret af den shiamuslimske Imam Ali Moskeen her i København? Kender han noget til, hvad moskeen mener med ordene "Videnskabelig analyse og kritik af Takfiri, radikalisme og frembringen af hadefulde tanker", som er en af målsætningerne for konferencen ifølge deres egen hjemmeside?

Hvid han gjorde, ville hans leder nok være blevet noget mere nuanceret og garanteret en hel del længere.

Svend Jespersen

@ Esben Lykke.

Nej, jeg aner ikke en gang, om den overhovedet er blevet til noget. Der er ikke noget om den på moskeens hjemmeside og heller ikke på deres facebookprofil. Måske er der mere information at finde om begivenheden, hvis man forstår farsi :-)

Touhami Bennour

Jeg har læst noget af "Virtual reality". Men Mellemøsten er meget stort omåde. Israel og vestbreden er ikke hele Mellemøsten. I hvertfald den dag , der skabes to stater i palestina, vil Ørken spejling forsvinde især for Israel, der vil forhåbentlig få en Forfatning, der vil fortælle os hvor præcis ligger Israel.

Svend Jespersen

@ Touhami Bennour.

Steffen Jensen taler ikke blot om Israel-Palæstina. Han har arbejdet mange steder i Mellemøsten, har et stort kendskab til dens historie og har dækket mange konflikteri hele området. Og hans ord om "virtual reality" er en ganske god beskrivelse af mine egne erfainger fra 11 år derude. Jeg kan varmt anbefale en grundig læsning af siderne på hans blog.

Touhami Bennour

Svend Jespersen
Meningen var for mig det man taler om Mellemøsten, som påstås noget specielt er politisk og jeg har hørt det mange gange, skyldes Israel tilstedeværelse i området, og det vil sige man skal ikke prøve at forstå noget for de er ikke noget at kunne forstå.Det er Mellemøsten! Hvad arabisk sprog er noget, som har sin form og meget gammelt, Jesus selv talte noget der linier arabisk,(arameisk) jeg kan selv forså ham: "eli eli(Gud) limada sabaktani" (hvorfor du har forladt mig) Det er billedligt men ( det skal være altid "en spade alligevel". Hvis der skal findes et land, som der er svær at forstå rer "Israel". man kender ikke landet størrelse og har ikke en forfatning. og man ved ikke om der kommer to eller tre stater. Jeg mener ikke noget med Steffens kunnen eller evner.

Den nyvalgte iranske præsident satte fingeren på det allermest ømme punkt ved Trumps tilstede-værelse i Mellemøsten, nemlig at Trump besøgte Saudi-Arabien, hvor der aldrig har været afholdt valg, mens der få dage forinden havde været præsidentvalg i Iran, og som ser ud til at være forløbet relativt problemfrit - bortset fra at præstestyret håndplukker de kandidater, der får lov til at stille op. Altså et styret valg, men dog et valg.
Hertil kommer, at man også kan diskutere legitimiteten ved de valg, der finder sted i Israel.

Deadline viste i går aftes hvilke vanskeligheder Trump har. Ved ankomsten til Saudi-Arabien, skridtede Trump og konen ned ad den røde løber. To gange forsøgte han at tage hendes hånd, begge gange verfede hun hans hånd væk. Ved ankomsten til Israel gentog det samme sig.
Fru Trump er naturligvis klar over, at hendes offentlige afvisning af hans forsøg på at vise ægteskabelig samhørighed optages, og vil blive vist kloden rundt.
Fru Trumps offentlige afvisning viser, hvilke vanskeligheder Trump står i. For når hans kone ydmyger ham i fuld offentlighed under et statsbesøg, ja, så har han det sq ikke let.
Både morsomt, men også farligt, for hvor og hvordan skal den infantile præsident nu søge æresoprejsning, Hvem skal mon nu undgælde for, at end ikke hans kone støtter ham?

Hans Jørn Storgaard Andersen

Jeg ved snart ikke, om man skal smile eller græde.

Men jeg ved, at da jeg torsdag formiddag ved et tilfælde kom ind på en 'live'-transmission af et møde i Berlin mellem Præsident Obama og Bundeskansler Merkel, da blev jeg helt glad?!

Stemningen var god, de var på fornavn med hinanden og den ganske verden - og jeg tænkte: Skulle Merkel ikke til Bruxelles for at møde den "anden" præsident?

Billeder viste tilskuere, der jublede over hvert ord, der blev sagt - der var 80.000 af dem på den historiske 17. juni gade/vej ved Brandenburger Tor - og det er sjældent set, at en afgået amerikanske præsident får en så stor gruppe tilhængere.

Det var godt nok i forbindelse med fejringen af Luthers 500-år for hans 95 tester, som han bankede ind i hovedet på de regerende magter af alskens slags, men der var ingen tvivl om, at tilhørerne havde brug for at se en normal amerikaner og høre hans meninger.

Mødet blev arrangeret for over et år siden, men først for en måned siden, gav Obama tilsagn om at være med - måske uvidende om, at den "anden" præsident afholdt flere møder i Europa?

I løbet af torsdagen kunne jeg mærke, at jeg åbenbart var den eneste, der havde overværet seancen. Der blev ikke skrevet om det i de store aviser i USA - ej heller i Tyskland - mærkeligt, for hvordan får man skrabet 80.000 tilskuere sammen??

Fordi - naturligvis - behovet er der for at høre ordentlige politikere og deres mening om verden af i dag - og for 500 år siden.

Gad nok vide, om der er en sammenhæng - om vi mangle 95 nye teser om tidernes forfald?

Nike Forsander Lorentsen

Man kan jo håbe at denne Trump snarest bliver dumped nu når ikke en gang Paven vill holde ham i hånden.

- The man currently occupying the White House is positively allergic to apologies. Now on his first overseas trip as president, there’s no likelihood that an actual apology will pass Trump’s lips while he’s on foreign soil.
And he doesn’t know enough history to make any informed comments on what America has or hasn’t done around the world.

https://www.commondreams.org/views/2017/05/25/trumps-middle-east-apology...

Touhami Bennour

Israel har ingen grundlov. Det har været diskussioner i Israel om landet er et demokrati, Alle er enig om at Israel er ikke et demokrati som de andre. ídet Israel er også rascistisk, men mente man demokratiet er forenlig med rascism,( overfor palestineser) lige som Frankrig i koloni tiden har diskrimineret befolkninger i kolonier men forblev demokratisk i den nationale stat, i den metropol, Den konklusion virkede svag,så derfor siger vi alligevel at "Israel er et demokrati", Og hele vesten gentager "Israel er det eneste demokrati i Mellemøsten"

Charlotte Svensgaard

Storbritanien har heller ingen grundlov - vil du så også postulere at der heller ikke er tale om et demokrati der?
Iran har en grundlov, men man kan kun blive opstillet hvis det godkendes af et råd som forvalter ud fra Sharia - er det så demokrati?

Anne Eriksen

Arne Lund - Du skal ikke være bekymret for Trump, når hans kone "verfer" hans hånd - hvis du har fulgt lidt med de seneste mdr., så er der utallige gange, hvor Trump har puffet hende temmelig kontant ind af dørene til dit og dat. I det hele taget kan ingen være i tvivl om, at det ægteskab burde opløses, men det vil nok være for "dyrt".
En iagttagelse af mandens manerer og adfærd kan heller ikke lade nogen i tvivl om hans evner som ægtefælle.

Touhami Bennour

Igen Israel er et etnokrati, det ligger også i det forslag om to stater:en for jøder og en for palestineser, men palestinenser er ikke et etnicitet men navn for et land "palestina". Personlige tror jeg det bliver "tre og ikke to" stater, den tredie er til bosættere. disse ville ikke acepterer delen af landet ligesom SOS i Algeriet.
England har forskellige "texter""petition of rights" af 1628, "habeas corpus fra 1679" og "Acte og settlement fra 1701"; forskellige texter, som handler forskellig emner, England så ikke nødvendighed at lave et resumé. Iran er et teokrati. Ingen har sagt andet.