Leder

Er der en voksen til stede?

Debat
5. maj 2017

Den britiske premierminister, Theresa May, lever »i en anden galakse«, har EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker udtalt oven på en middag i Downing Street i sidste uge, hvis man skal tro en lækage i den tyske Frankfurter Allgemeines søndagsavis.

Vurderingen blev fulgt op af en ukarakteristisk direkte advarsel fra den tyske kansler, Angela Merkel, der i en tale i den tyske Bundesdag sagde, at det er dem i Storbritannien, der har »illusioner« i forhold til, hvad landet kan opnå i forhandlingerne.

En lignende tone kunne spores i EU-præsident Donald Tusks udtalelser, efter at EU27 enstemmigt vedtog deres forhandlingsposition i weekenden. Han efterlyste bl.a. et »seriøst svar« på, hvad der vil ske med EU-borgerne efter Brexit; underforstået at EU27 ikke finder det, de hidtil har hørt fra London, troværdigt.

Ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung skulle Theresa May have sagt til Juncker, at hun regner med, at den sag kan blive løst inden udgangen af juni, hvilket EU-delegationen mener er et udtryk for manglende forståelse for problemets kompleksitet. Juncker forlod således Downing Street »ti gange mere skeptisk end før« mødet, ifølge lækagen.

At der er grund til bekymring er også den konklusion, mange kritikere i Storbritannien er nået frem til efter i månedsvis at have lyttet til ærke-Brexit-tilhængernes vilde løfter om, hvordan landet kan få både i pose og sæk.

Som da Brexit-minister David Davis på den konservative partikonference blankt afviste, at Brexit vil påvirke nogen sektor i Storbritannien negativt.

»Vi planlægger ikke at betale nogen pris,« lød det simple ikkesvar på, hvordan dette kunne forhindres.

Hans kollega i ministeriet for international handel, Liam Fox, lovede i en tale i september sidste år briterne, at landets samhandel med EU vil blive »mindst lige så fri« efter Brexit som i dag, på trods af at EU-landene igen og igen har sagt, at briterne ikke vil få de samme fordele uden for EU som inden for.

Udenrigsminister Boris Johnson har han bl.a. udtalt, at Storbritannien – frem for at skulle betale en milliardregning ved skilsmissen – vil få penge tilbage som i 1984, hvor »fru Thatcher sagde, at hun ville have sine penge tilbage«.

»Det er præcis, hvad vi vil få,« lovede han.

Det har længe stået klart, at premierminister Theresa May langt hen ad vejen har købt de tre Brexit-ministres analyse. Alligevel er der dem, der mener, at det alt sammen er et udtryk for sabelraslen forud for forhandlingerne. Hvad, der med Juncker-mødet synes at stå klart, er, at dette rent faktisk er den britiske regerings position.

På mødet i Downing Street skulle May have sagt, at briterne ikke har pligt til at betale noget som helst til EU-budgettet efter Brexit samt gentaget, at hun ønsker at begynde forhandlingerne om en fremtidig handelsaftale, før eller samtidig med at der diskuteres penge. Parallelforhandlinger er den eneste måde, det kan lade sig gøre at gennemføre Brexit på to år på, hvilket hun og hendes ministre har lovet briterne.

Begge dele er blevet pure afvist af et samlet EU, der altid har anset toårsløftet som urealistisk, og som har indskrevet i dets forhandlingmandat, at exitforhandlingerne skal være fremskredne, før der kan tages hul på frihandelsforhandlingerne.

Det er værd at huske på, at udlægningen af mødet mellem May og Juncker kommer fra en lækage i kommissionen, og at vi derfor kun har den ene side af historien. May selv har afvist udlægningen som »Bruxelles-sladder«, men tilføjede onsdag, at der tydeligvis er »nogen i Bruxelles, der ikke ønsker, at disse forhandlinger lykkes«.

Hvad end udlægningen er det næppe nogen overdrivelse at konkludere, at forhandlingerne er startet på en yderst uheldig måde.

EU-Kommissionen har med lækagen sendt en advarsel til den britiske regering om, at EU også kan bruge grove metoder, hvis dens interesser trues, men desværre risikerer det blot at provokere ærke-Brexit-tilhængerne, der helst ville kappe alle bånd til EU i morgen ligegyldig prisen.

Sker dét, vil tabet for begge parter – økonomisk, sikkerhedsmæssigt og diplomatisk – blive enormt. Der er derfor i høj grad brug for, at nogle voksne på begge sider af forhandlingsbordet nu tager over og går til forhandlingerne med langt mere seriøsitet og realisme, end hvad vi hidtil har set.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Voksne europæere søges.
Ubekræftede og vedholdende uparfumerede lokumsrygter fra den sædvanligvis politiserende rygtebørs i Bruxelles, nu henved et år gamle og massivt tilstede som et oplagt vitsemne blandt europæiske humorister, vil vide, at det engelske verdenssprog også skulle være på vej ud af EU -
http://hsfo.dk/Debat/Brexit-Pak-boernehave-attituden-vaek/artikel/83656