Leder

Au pair-ordningen er forældet

Debat
6. juni 2017

Hundredvis af tidligere au pairer opholder sig illegalt i Danmark og lever af sort arbejde. Det skriver Jyllands-Posten søndag.

Allerede mens au pairen er hos en dansk værtsfamilie, arbejder ni ud af ti sort, lyder vurderingen fra Hans Henrik Lund, der er leder af Kirkernes Integrations Tjeneste og bidrager til rådgivningslinjen Au Pair Network.

Selvom au pair-ordningen blev forbedret i 2015, så værtsfamilierne skulle betale 4.000 kr. om måneden i lommepenge, så er der stadig noget helt galt.

Au pair-aftalen fra 2015 betød, at værtsfamilien skulle betale for au pairens ud- og hjemrejse, men ifølge Jyllands-Posten er der ingen myndigheder, der beder om dokumentation for, at det rent faktisk sker.

Når de tidligere au pairer går under jorden og bliver i Danmark, så handler det om penge. Op mod 80 procent af au pairerne i Danmark er fattige fillippinske kvinder, hvis familier er afhængige af de penge, de sender hjem.

Som Jacob Bang fra fagforbundet FOA siger til Jyllands-Posten: »Mange au pairer prøver at omgå systemet, og de danske myndigheder prøver at omgå virkeligheden, når de taler om kulturudveksling.«

Au pair-ordningen fra 1969 var oprindeligt tænkt som kulturudveksling for unge europæere.

Virkeligheden i 2017 er, at au pair-ordningen er blevet fattigdomsudveksling, som en kilde i Jyllands-Posten kalder den.

Oplysninger om omfanget af illegalt ophold og sort arbejde fik mandag SF og DF til at tale for at afskaffe au pair-ordningen. Men integrationsminister Inger Støjberg stoler fuldt ud på ambassadernes kontrol med au pairerne og har derfor ingen planer om at ændre ordningen.

Og virkeligheden kan selvfølgelig også være svær at se i øjnene, når det er nogle af de rigeste danskere i Nordsjælland, der især benytter sig af au pair-ordningen.

Au pair betyder på lige vilkår. Det paradoksale er, at ordningen i dag er blevet en måde, hvor velstående familier kan få ekstrem billig arbejdskraft fra fattige dele af verden på helt andre og mere ulige vilkår end på resten af det danske arbejdsmarked.

Au pair-ordningen er ikke bare lidt på afveje, når mange tidligere au pairer går under jorden og arbejder sort, den er en anakronisme, der burde underlægges de samme regler som på resten af arbejdsmarkedet eller afskaffes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Netop. Ordningen burde aldrig have været udvidet udenfor Europas grænser. Der er andre udvekslingsordninger, man kan bruge dér.

Michael Kongstad Nielsen

Au pair-ordningen er forbundet med ligeså mange fordomme, som der er lovlige au-pairer + eventuelle illegale og sort arbejdende. Af en eller anden grund interesserer aviser som JP og Information sig lidt overdimensioneret for dette trods alt overskuelige problem, hvor antallet benævnes som 'hundredevis'.
Man antyder, at rigmænd nord for København holder disse au-pairer, der vist typisk er unge damer, som billige tjenestefolk til forskellig hjælp i huset. Når de så er færdige med med damerne, diffunderer disse lige så stille ud i samfundet og er au-pairer på en ny måde.

Nu tales der om 'fattigdomsudveksling', som JP lader en anonym kilde kalde fænomenet, Det giver dog ingen forståelig mening.
Men Information griber straks emnet og holder det varmt.

Charlotte Svensgaard

Der var og er som sådan intet galt med aupaire ordningen eller tanken bag - det skulle da lige være at pigerne får en ret høj real løn, som gør det attraktivt for piger fra 3. verdens lande at komme herop for derefter at "forsvinde" når familien står og skal sende dem afsted i luft havnen.
Hvis ideen bag det at være aupaire blev behandlet derefter, nemlig at det kan være en slags sabbat år for unge mennesker hvor de kan komme ud i verden og bo hos en værtsfamilie og at det var et lommepenge beløb de fik ville det være langt mindre attraktivt for pigerne at bruge det som en portal til det forjættede land. Den afsluttende værtsfamilie har altid skulle betale hjemrejse og sprogskole (det er jo det som er hele ideen) samt kost og logi hos værtsfamilien, men aupaire begrebet er gået fra at være aupaire til at være tjenestepige. Og i den forbindelse har det kun øget problemet at lommepengene er blevet sat op.

Flemming Berger, Allan Stampe Kristiansen, Steffen Gliese og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Au pair, betyder på lige fod. Ironisk nok.

Allan Stampe Kristiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Mens overklassen ter sig præsis som den har allermest lyst til....
C.V. Jørgensen

Allan Stampe Kristiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Hvis omkring 575 illegale asiatiske kvinder, hvoraf mange anses for at være tidligere Au-Pair, søger lægehjælp hos røde kors, så er der vel ca. 5.750 af dem i Danmark som arbejder sort under slavelignende forhold i skjul for offentligheden rundt i kældre nord for København, hvor moral og etik er et ukendte ord. Dertil kommer så de legale Au-Pair kvinder som ligeledes udnyttes.