Leder

Dansk Folkeparti og Socialdemokraternes Europa-politik er forkert for Danmark

Debat
19. juni 2017

Donald Trump er ved at gøre Europa stærkt igen. Meget kan europæerne være uenige om, men de fleste kan blive enige om modstanden mod Trumps Amerika.

Men Trump præger ikke dansk politik. Det gør derimod de romaer, som tigger i landets byer, har overfaldet andre hjemløse og udfordret den offentlige orden. Borgmesteren i landets venstreorienterede hovedstad er enig med den borgerlige regering. De kalder det ikke ’roma-problemet’, men konsensus er, at romaerne er et problem, og det skal løses.

De er principielt tilhængere af arbejdskraftens fri bevægelighed, men de kan ikke lide, at rettighederne i det indre marked også gælder tiggere. Som om den frie bevægelighed i Europa kun gjaldt for gode, produktive borgere, men ikke for resten.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har nu i Jyllands-Posten grebet situationen og opfordret statsministeren til at kæmpe for en begrænsning af den frie bevægelighed. De henviser til ’velfærdsturisme’, til Løkkes egne beklagelser over ’jordbærplukkerne’, til presset på lønvilkårene og naturligvis til tiggerne.

»Når vi kommer i karambolage med EU-reglerne, jamen, så er det EU-reglerne, der skal laves om,« udtalte Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Statsministeren svarede, at det ikke var svært at finde »meningsfæller« for forslaget i Danmark, men »udfordringen er at sikre opbakning ude i Europa«.

Vi ser konturerne af en ny koalition i dansk Europa-politik: Dansk Folkeparti stod længe alene som skeptikere, men de er ved at finde sammen med Socialdemokratiet, og Venstre står alene.

Reaktionerne på romaerne udløser således en slags modsat Trump-effekt herhjemme, som gør Europa svagere i Danmark. Statsministerens diskrete svar er intelligent og præcist: Der er meget langt mellem den danske konsensus og resten af Europa. 

Vilkåret for Socialdemokratiet er, at udlændingepolitik fylder meget hos de danske vælgere, og Socialdemokratiet står stærkt i meningsmålingerne. De har meget at tabe.

Men omkostningerne ved strategien er store: En undersøgelse fra Bertelsmann har vist, at Danmark er det land af alle, som har tjent mest på det indre marked. Den fri bevægelighed, de vil gøre op med, er en god forretning for Danmark.

Men det vigtigste argument mod den nye retning er, at den placerer Danmark forkert i verden. Vi er længere fra USA efter Trump og længere fra Storbritannien efter Brexit. Og nu kommer vi endnu længere fra det kontinentale Europa. Det er imod Danmarks interesser, og det modarbejder de principper, som har bevæget og stadig kan bevæge verden fremad.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Det var da ellers helt fornuftigt - de synspunkter du fremfører om Danmark & EU.

Det lyder måske lidt hovski-snovski - det er ikke meningen, og der er slet slet ikke basis for det - men der har godt nok været langt mellem EU-snapsene her på siderne.

Eller det er måske bare mig, der skal se at komme videre fra Sadam Hussein og hans Nordiske Parlament i Göteborg.

Niels Jakobs

Roma provokationerne aftegner slet ikke dansk EU politik. Det ved RL selvgølgelig, men den uhellige alliance, SD og DF, bekymrer RL, for den kan holde venstrefløjen ude af dansk realpolitik. Men det er en selvsøgt isolation, som selvfede socialister har valgt i et anfald af gudsforladthed og foragt for virkelighedens mangel på pænhed...