Leder

DF lukkede – tys, tys – en hjemmeside om åbenhed om EU-penge

Debat
17. juni 2017

Åbenhed, ordentlighed og gennemskuelighed om brug af EU-midler. Det forlangte Dansk Folkeparti under sin valgkamp til Europa-Parlamentet i 2014. Kravet havde genklang blandt vælgerne, der gav 465.000 personlige stemmer til spidskandidaten, Morten Messerschmidt. Det trak tre andre DF’ere med i parlamentet: Anders Vistitisen, Jørn Dohrmann og Rikke Karlsson.

Som en boomerang har ærlighedskravet siden ramt Messerschmidt og Vistisen, der har måttet vedgå misbrug af millionbeløb af EU-støttekroner til deres tværnationale parlamentsgruppe MELD og den dertil knyttede fond FELD. EU’s kontor for bekæmpelse af svindel, OLAF, har endnu ikke afsluttet sin undersøgelse. MELD-FELD-bedraget fik Rikke Karlsson til at forlade DF i forargelse.

Afsløringer i en DR2-dokumentar torsdag viser nu, at DF-misbruget har haft endnu større omfang og omfattet Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann. Det drejer sig om de såkaldte »blyantspenge« – de skattefri årlige 386.000 kr., som hvert parlamentsmedlem får til kontorhold – men som ikke må dække lønudgifter.

Efter EU-valget lovede DF, at hvert af partiets parlamentsmedlemmer ville få deres forbrug af blyantspenge gennemgået af en statsautoriseret revisor, og at godkendte regnskab ville blive lagt offentligt frem på hjemmesiden www.transparens.eu. Hjemmesiden blev oprettet.

Men – tys – den blev lige så stille nedlagt igen. Der viste sig nemlig svære problemer med at få revisionsgodkendt Jørn Dohrmanns blyantspenge. Dem fører Dohrmann nemlig ind i sit private firma. Og dér har det ikke været muligt at få revisionsgodkendt deres videre skæbne.

Også Rikke Karlsson er i bekneb. En lønudbetaling på 30.000 kr. til hendes assistent, der kommer fra hjemegnen, er tilsyneladende foregået via en konsulentbetaling til et taxifirma, som assistenten er privat ejer af. Karlsson har også ført mindst 33.300 kr. af blyantpengene over til dækning af udgifter til sin private bolig.

Som gruppeformand har Messerschmidt skullet påse, at gruppen overholdt reglerne. Han og DF har på skift påberåbt sig god tro, politisk forfølgelse, anger og – med Pia Kjærsgaards ord – at »det er en rigtig god gerning« at fremkalde diskussion om, »hvad der foregår nede i den rotterede«.

Rotterede, jovist. Men hvem er de sande danske gnavere? 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik L Nielsen

Det er jo god politik. Lov en masse når der er interesse for det og lad det så stille og roligt sive ud i ingenting når interessen er væk.

Det er som den politiker, der til en topchef inden for fødevareindustrien, sagde, da topchefen bad om at få nogle retningslinier han kunne følge med hensyn til sukker og salt: Det rager mig en papand hvad du gør, blot jeg ses som om jeg gør noget ved problemet.

Alvin Jensen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar