Kulturpolitik er et våben

LEDER
20. juni 2017
Delt 28 gange

Kulturpolitikken i Danmark har skiftet farve fra rød til blå. Mens partierne på højrefløjen har travlt med at stække DR, omlægge museumsstøtten og kanonisere danske værdier, er de røde på venstrefløjen tilsyneladende mere optaget af at forsvare status quo.

I fredagens Information erkendte Enhedslistens Søren Søndergaard, at venstrefløjen de senere år har svigtet at blive en del af den kulturpolitiske diskussion: »Enhver kritik af, at venstrefløjen er for dårlig til at føre kulturpolitik, og at den gør for lidt, er pr. definition rigtig. Vi bør komme med mange flere udspil, og vi bør være bedre til at få de udspil, vi kommer med, længere ud over rampen,« sagde han.

Man savner hos venstrefløjen en grundlæggende forståelse af, at kulturpolitik med Poul Henningsens ord også er »et våben«, man kan påvirke, præge og forandre samfundet med.

Da PH i 1933 skrev sit samfundskritiske skrift Hva’ mæ kulturen?, var det, fordi han mente, at betydningen af kunst og kultur blev katastrofalt undervurderet af de etablerede partier.

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Søren Kristensen
Søren Kristensen

Folket og kun folket er drivkraften i skabelsen af verdenshistorien og for så vidt også verdenskunsten, hvis vi ser bort fra alle de navngivne autonome kunstnere, der har været mere eller mindre drevet af en indre og til tider dybt personlig længsel efter at skabe skønhed, opnå erkendelse og måske også anerkendelse eller et helt tredje resultat, som vi i mangel af bedre er nødt til at kategorisere som kunst, alene i kraft af værkernes gennemslagskraft. I det spil har venstrefløjskunstnere i udgangspunktet lige så gode odds som alle andre, men måske ikke altid den samme fokus på individet og derfor er det ikke overraskende om de sakker bagud. Kunst er jo, traditionelt set, ikke ligefrem nogen holdsport. Men det kan det selvfølgelig blive.