Leder

Ligesom vold avler vold, har briterne også bevist, at omsorg avler omsorg

20. juni 2017

Mandag nat kørte en 48-årig mand sin bil direkte ind i en række muslimske medborgere, da de kom ud fra Finsbury Park Moske i Nordlondon efter en midnatsprædiken. Dette seneste terrorangreb kommer et år efter mordet på Labour-politikeren Jo Cox begået af højreekstremisten Thomas Mair, hvilket blev starten på et annus horribilis for Storbritannien.

Siden det meningsløse angreb på den unge mor til to har landet oplevet to terrorangreb i det centrale London med køretøjer og knive som våben og det grufulde selvmordsbombeangreb mod børn og teenagere i Manchester Arena foruden gårsdagens angreb.

Det er hårdt. Stemningen i landet er trykket, og storbranden i Vestlondon i sidste uge har banket moralen helt i bund. Folk er vrede, og der er et behov for at rette vreden mod nogen. At få svar på, hvordan det alt sammen kunne ske.

En stor del af vreden er blevet rettet mod politikerne og regeringen. Nedskæringer i politiets, brandvæsenets og kommunernes budgetter, der har ført til lukninger af sociale projekter i lokalsamfundene, er alt sammen et resultat af de seneste års nedskæringspolitik.

Folk spørger nu sig selv, om disse nedskæringer er en del af forklaringen på, at politiet – eller lokalsamfundene – ikke opsnappede terroristerne, inden det gik galt.

De mange igangsatte undersøgelser og efterforskninger vil med tiden give dem svar, men mange har allerede draget deres egne konklusioner. Der er ingen tvivl om, at Theresa Mays konservative blev straffet for nedskæringerne af politiets ressourcer ved forrige uges valg.

Desværre er en del af vreden også blevet rettet imod medborgere. Som det er set før, så følger der ofte hadangreb i kølvandet på terrorangreb. Nye tal fra politiet viser, at antallet af islamofobiske angreb er femdoblet, mens racistiske hadangreb er steget med 40 procent sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.

Vold avler desværre vold. En anden tendens, der ulykkeligvis også er blevet bekræftet i det seneste år, er, at terrorangreb ofte inspirerer til såkaldte copycat-angreb. Det brutale angreb i Nice i Frankrig i juli sidste år blev kopieret i Berlin i december og nu hele tre gange i London.

Ifølge det, vi indtil videre ved om mandagens terrorangreb, ligner dette en kombination af disse to tendenser – hadangreb og copycat-angreb.

Desværre kan et åbent, demokratisk samfund ikke fuldstændig forhindre denne type angreb. Politiet i London havde faktisk udsendt ekstra betjente omkring moskeerne under ramadanen pga. frygten for hadangreb, men selv det kunne ikke en forhindre manden i at dreje på styret i sin bil og køre direkte ind i folk.

Terrorangrebet i London lørdag aften har ført til kritik af Theresa May for som indenrigsminister at have skåret i bevillingerne til politiet.
Læs også

Det betyder dog ikke, at der ikke kan gøres noget for at mindske risikoen for meningsløs vold. Og i weekenden før det seneste angreb gjorde briterne faktisk noget.

Jo Cox Foundation – oprettet af den myrdede politikers familie – opfordrede briterne til at samles til gadefester og picnics for at for at fremme Jo Coxs tro på, at ’der er mere, der forener os end adskiller os’. Flere end 115.000 arrangementer fandt sted.

Som efter de forskellige terrorangreb – såvel som efter Grenfell Tower-branden – har der været en imponerende modreaktion fra det britiske samfund. Folk har bogstavelig talt ofret deres liv for at hjælpe andre, donationer er strømmet ind til ofrene og tilbud om husly, transport, forplejning og advokathjælp har fyldt de sociale medier. Betegnelser, der kunne adskille – som race, religion og politisk overbevisning – er gledet i baggrunden.

Jo Coxs morale er til fulde blevet bekræftet, og ligesom vold avler vold, så har det seneste års prøvelser også bevist, at omsorg avler omsorg.

Ofrene for Finsbury Park-angrebet mærker nu den samme opbakning fra det øvrige London, som dets medlemmer få dage forinden selv ydede, da moskeens kulturhus afholdt sit eget arrangement til minde om Jo Cox.

Forhåbentlig vil de britiske politikere lade sig inspirere og indse, at sikkerhed også må gro nedefra. At det godt kan betale sig at investere i lokale mødesteder og lokalt forankrede betjente og socialarbejdere, der kender borgerne og forhåbentlig kan gribe de unge, der føler sig fortabte i en indviklet verden, inden andre med mere dunkle motiver når frem til dem.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu