Leder

Lyt til Shakespeares hekse! De advarer mod falske nyheder

Debat
21. juni 2017

Rædselsvækkende er scenen, der åbner Shakespeares tragedie Macbeth: Tre hekse kagler i et øde hedelandskab. Sammen synger de: »Smukt er stygt, og stygt er smukt, flakser gennem dis og snavset luft.«

Dermed forudskikker heksene den ikkeverden, der opstår ved dramaets efterfølgende ugerninger, som Macbeth og hans hustru begår af magtbegær. For at sløre forbrydelserne må alt gøres til det modsatte af det, der er: Sandhed bliver til løgne; løgne bliver til sandhed. En verden på vrangen.

Heksenes sang er også et varsel om et nutidigt fænomen: 'Fake news', falske nyheder. Bragt ind i verdens sprog med Donald Trumps løbebane. Trump blev skubbet frem mod sin præsidentsejr af mediet Breitbart News, der har gjort løgn til sit fremmeste produkt. Som præsident har Trump udpeget Breitbarts tidligere bestyrelsesformand, Steve Bannon, som sin chefstrateg, og sammen har de to drejet anklagen om falske nyheder tilbage mod de medier, der afslører, hvad Trumps pressetalskvinde Kellyanne Conway har besmykket som »alternative kendsgerninger«.

Når vi i Danmark ikke bare kan gyse over denne infame løgnagtighed som et særligt amerikansk onde, skyldes det, at falske nyheder dunster overalt, og at propagandister for den russiske regering udbreder dem for at undergrave den tillid, som befolkninger i demokratiske lande nærer til deres styreform.

Hvad er modgiften mod falske nyheder? Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har i et svar til Folketingets Kulturudvalg oplyst, at VLAK-regeringen vil bede den Ytringsfrihedskommission, regeringen agter at nedsætte inden sommerferien, om også at »se på falske nyheder og deres betydning for ytringsfriheden og debatten generelt: Hvad er falske nyheder? Hvordan identificerer vi det? Og hvordan kommer vi problemet til livs?«

Nemt at spørge; svært at svare. Et eksempel på hvor svært, gav Søren Pape: »Sidste år kunne Det Konservative Folkeparti fejre 100 års fødselsdag. I den forbindelse blev der bragt en kronik i Berlingske. Kronikken havde overskriften: ’Konservatismens mærkelige død.’«

Pape mente, at det ville være trist, hvis det var sandt, men at det heldigvis ikke var tilfældet. Pape medgav dog, at andre kunne være af en anden opfattelse.

Med sit muntre eksempel fik Pape angivet, hvor uheldigt det er at lade offentlige myndigheder bestemme, hvad der er sandt og falsk i politik. Alle gjorte erfaringer, både i fortidens og i nutidens diktaturstater, skræmmer. ’Sandhedsministeriet’ gør kun nytte blandt forfatteren George Orwells skræmmebilleder.

Den demokratiske løsning er at overlade afsløring og udskamning af misvisende fremstillinger til den offentlige debat. Ansvarlige medier må forholde sig kritisk til deres kilder og til fristelsen til at stramme eller spidsvinkle en nyhed mere, end indholdet kan bære. Mediebrugerne bør på deres side være langt mere kritiske over for det, de præsenteres for: Hvem er afsenderen? Hvad er kildegrundlaget? Er der påfaldende propagandistisk hensigt? Også regeringer i demokratiske lande udspreder regelmæssigt selvforherligende usandheder.

Selvdisciplin kan forlanges af medier, der har en juridisk ansvarlig redaktion. Mere problematisk er det med sociale medier, der formidler uden redaktionelt nåleøje. Her må der stilles krav om bortlugning af strafbare vildskud og om mulighed for, at andre brugere kan markere historier som dubiøse, sådan at senere modtagere er varskoet, og fakta-tjekkere er tilskyndet til en vurdering. Indrømmet: Sådanne krav vil også kunne misbruges gustent.

Et særligt ondartet problem er massive løgnemaskiner som dem, Rusland efter alt at dømme driver, rettet mod demokratier. EU har i 2015 oprettet en ’task force’, der søger at indfange misinformationer og afsløre dem i et ugebrev. Kun et dusin personer har hidtil stået for EU’s bestræbelser – en beskeden troppestørrelse i betragtning af, at der er tale om en af fremtidens farligste krige.

Frem for alt handler udfordringen om den demokratiske offentligheds bevidsthed om, hvor nemt det er at blive ført bag lyset. Shakespeare’ske hekse bør lade deres advarende røster lyde overalt i det digitale landskab. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her