Myndighederne har forsøgt at mørklægge dansk assistance til totalitære regimer. Det er uantageligt

Erhvervsstyrelsen har givet firmaet BAE Systems Applied Intelligence fra Nørresundby tilladelse til at eksportere overvågningsteknologi til blandt andet Saudi-Arabien, Oman og Qatar. Tre regimer, der holder borgerne i et jerngreb.

Erhvervsstyrelsen har givet firmaet BAE Systems Applied Intelligence fra Nørresundby tilladelse til at eksportere overvågningsteknologi til blandt andet Saudi-Arabien, Oman og Qatar. Tre regimer, der holder borgerne i et jerngreb.

Associated Press

Debat
15. juni 2017

Et britisk ejet firma i Nordjylland bistår magthaverne i diktaturstaten Saudi-Arabien og andre regimer i Golfen med at undertrykke deres befolkninger. Og de danske myndigheder har med åbne øjne tilladt, at det foregår.

Det er det billede, der tegner sig, efter at Information i samarbejde med BBC har brugt måneder på at researche til den artikelserie, som begynder i dagens avis. Mildest talt er det foruroligende. Men den gode nyhed er, at vi nu kan afdække, hvad der er sket.

Selv om vi ikke kender alle detaljer, ved vi meget.

Vi ved, at Erhvervsstyrelsen har givet firmaet BAE Systems Applied Intelligence fra Nørresundby tilladelse til at eksportere overvågningsteknologi til blandt andet Saudi-Arabien, Oman og Qatar. Tre regimer, der holder borgerne i et jerngreb, og som efter alt at dømme skal bruge udstyret fra Danmark til at overvåge systemkritikere og politiske modstandere.

Vi ved også, at den danske teknologi er uhyggelig effektiv. Den muliggør overvågning af et helt lands telefon- og internetkommunikation, uden at systemet efterlader spor på telefoner og computere.

Og vi ved, at Udenrigsministeriet har vurderet, at menneskerettighedshensyn ikke står i vejen for eksporten. Det er sket, selv om der åbenlyst er en overhængende risiko for, at teknologien i et land som Saudi-Arabien kan blive brugt på en måde, der krænker menneskerettighederne.

Ministeriet har tilsyneladende udnyttet et hul i EU-reglerne på området. Selv om hensigten med reglerne er at sikre, at europæisk teknologi ikke bidrager til undertrykkelse, foreskriver de alene, at hensynet til menneskerettighederne skal inddrages, når et firma søger om eksporttilladelse. Ikke at hensynet skal være afgørende.

Journalistisk betragtet er det opmuntrende, at det i kraft af et internationalt samarbejde er lykkedes at afdække denne veritable skandale. Men det er samtidig stærkt bekymrende, at den danske eksport indtil nu har været totalt hemmeligholdt, og at myndigheder og magthavere har gjort, hvad de kunne, for at modarbejde afsløringen af, hvad der foregår.

Folketinget har ikke kendt til den danske assistance til regimerne i Mellemøsten, og Erhvervsstyrelsen har undtaget stort set alle relevante oplysninger fra aktindsigt i de dokumenter, som det har været muligt at få udleveret. Kun fordi styrelsen har begået en række fejl i forsøget på at overstrege tekstpassager, har det været muligt at læse, hvad der stod nedenunder.

Det er kontroversielt, at Information nu offentliggør, hvad myndighederne mener bør hemmeligholdes. Men vi gør det, fordi vi vurderer, at offentlighedens interesse i sagen er mere tungtvejende end myndighedernes ønske om hemmeligholdelse, der blandt andet begrundes med hensynet til det nordjyske firmas mulighed for at drive forretning.

Skiftende ministre med ansvar i sagen har afvist at lade sig interviewe af Information og BBC. Det gælder erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og hans forgænger Troels Lund Poulsen (V) samt udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og hans forgænger Kristian Jensen (V).

Forhenværende udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har heller ikke villet stille op til interview, men har alene givet et skriftligt svar, og her fremgår det, at han ikke mener at »have været involveret i nogle konkrete sager om overvågningsudstyr til de pågældende lande«.

Kun forhenværende erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S)  har ladet sig interviewe om sagen. Han finder det »rædsomt«, hvad der er foregået, og oplyser på linje med Martin Lidegaard, at han ikke har kendt til den danske eksport.

Det er i sig selv dybt bekymrende, hvis ministrene ikke har vidst besked om den stærkt kontroversielle danske assistance til de mellemøstlige regimer, som deres embedsmænd har givet tilladelse til.

Og det er under alle omstændigheder uantageligt, at landets lovgivende forsamling er blevet holdt i uvidenhed. At myndighederne har forsøgt at undgå, at offentligheden får kendskab til skandalen. Og at en række ministre har afvist at oplyse, hvad de ved og mener om sagen.

Man må glæde sig over, at erhvervsminister Brian Mikkelsen, foreholdt Information og BBC’s afdækning, nu skriftligt har oplyst, at han vil vurdere muligheden for at styrke den danske eksportkontrol. Men det skete vel at mærke først, da det stod klart, at det ikke længere var muligt at hemmeligholde for offentligheden, hvad der foregår.

Overvågning: Made in Denmark

Siden Det Arabiske Forår, hvor aktivister brugte internettet til at kæmpe deres frihedskamp, har Mellemøstens autoritære regimer brugt store summer på at sikre sig, at noget lignende ikke kan ske igen. Flere steder i regionen er det førhen relativt uregulerede cyberspace nu under nærmest total kontrol. Og en del af den teknologi, der gør det muligt, kommer fra Danmark.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Føj for en kæmpe l..t blandt andet Information har fundet under skoen på Erhvervsministeriet.
Intet under at ingen vil udtale sig, der skal jo først konsulteres med diverse spindoktorer.
Hvad er det der er sket med den gode embedsstand?
Ser frem til de opfølgende artikler med gru.

uffe hellum, Anne Mette Jørgensen, Torben K L Jensen, Per Jongberg, Vibeke Hansen, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Torben Skov, Arne Lund og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Det her er nok hvad Kr. Jensen forstår ved kritisk dialog med de arabiske lande.
Men så er der jo lige Arla og hvem ellers, der handler livligt med de middelalderlige regimer. Arla sælger - vistnok? - for ca. 4 mia kr. til saudierne. Det snakkes der ikke så meget om. Og hvorfor ikke?

uffe hellum, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

Måske Arla's kontrakt om export af kyllinger og mælk var betinget af, at DK også leverer software til overvågning...

Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Bare det at vi ikke måtte få aktindsigt, begrundet med at det ville skade firmaets konkurrenceevne, burde være nok som bevis for at erhvervsministeriet har IKKE handlet i god tro.

Egon Stich, Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Anne Eriksen, Anne Mette Jørgensen, Torben K L Jensen, Vibeke Hansen, Torben Skov og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Voksende marked.
Kan nogen garantere, at systemet ikke allerede benyttes herhjemme? …
I Tyskland har de enkelte indenrigsministre netop hold et møde i Dresden, for at planlægge de næste skridt mod terror – og, så vidt man kan høre, planlægger etablering af et system, som skal kunne noget nær det samme, som beskrevet andet steds …

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Hans Aagaard og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Der er intet nyt under solen.
Råddenskaben hersker!!!!!!!!!!!!

Mikael Nielsen

Intet nytnyt . akkurat som med våben transporterne til Apartheid styret . kørt under radaren af regeringen med deres accept. Spørgsmålet er ligeså meget hvor meget der bruges mod danske statsborgere

Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Men reelle konsekvenser bliver der jo aldrig. Hvornår får en dansk nuværende eller tidligere minister en kæmpe straf for magtmisbrug? Aldrig nogen sinde. Det er omkostningsfrit.

Og desværre er vælgerne ikke dygtige nok og systemet heller ikke specielt godt til at straffe politikerne ved valg. Der er ikke én af direkte involverede der behøver at frygte noget som helst.

Det skaber så meget politikerlede. Den her sag er også glemt i overmorgen

Touhami Bennour

Uden at blande mig i indkøb af de udstyr til overvågning, jeg mener det er rettet mod aktiviteter der ville komme fra Iran til Saudi og andre lande. Befolkning dernede har de godt, og det med lovgivningen i Saudi er ikke et stort problem for dem; folk rejser sig ikke fordi en tyv blev straffet hård, De skal bare ikke stjæle siges det. Jeg ved bare alle arabiske og islamiske lande er taknemmelige for hjælp fra Saudier, om det er til Arbejdeskraft eller anden hjælp, Der finde ikke store problemer der kan skabe oprør og dermed overvågning, Den Tunesiske President(en demokrat) mener i hans bog om demokrati I Islam, at Saudier er de eneste , der kan lede den arabisk verden. Så al tænkning om Oprør fra befolkning i SAudi er som at ønske en revolution i Alaska. .

Frederik Wang

Hvis der findes lignende samfundsøkonomisk bevidsthed og moralsk korrekthed i USA, ville vores verden have set anderledes ud i dag. Omvendt vil jeg påpeger, at forretningernes opgaver/missioner jo er til at tjene penge og forbedre lønsomhed. Det er dog de folkevalgte opgaver til at håndhæve de demokratiske værdier, selvom det er over landsgrænsen.

Viggo Okholm

Touhami:
Gider du lige uddybe det med at befolkningen som sådan i Saudi Arabien har det godt?
Vi har her et eksempel på at penge lugter ikke, nu hvor lugten er dukket op kender vores forargelse ingen grænser. Vores gode naboland Sverige har vist en stor eksport af direkte drabsmidler.
Desværre kan alt misbruges både til det gode og det onde. Magthavere klæber sig til magten uanset hvor det er stort set. Og ja Arla vil gerne sælge vores mælk og det hjælper os så. Kina producerer for milliarder og det har vi masser af glæde af økonomisk, at kinesernes rettigheder politisk så endnu ikke ligner vores er en anden sag. Dilemmaet: Hvor går grænsen mellem det at vi kan leve ordentligt med de "lig" vi eksporterer for at kunne det og det at vi vil undvære vores velstand for t andre ikke bliver undertrykt? Jeg har ikke svaret har andre?

Touhami Bennour

Den forargelse kan gerne fortsætter du med, og der er mange grunde til. expoert af drabsmidler. kinæsiske billige varer, og jeg kan tilføje "produikion i forbudte arbejdsforhold omkring i verden, nedfældning af træer i skovene etc.. der er mange situationer des forarger en. Men for den gennemsnitlige borger disse ting er ikke regnet med,. Den gennemsnitlige dansker er "lykkelig" siger FN og har det godt. Gennemstnitt er statistik, du kan ikke se den. Verden har altid kendt til disse fenomenere. Man Ved "godt" mener jeg, hvor livet går ikke baglens, der er små forbedringer hvergang i levestandard generelt. Og de er i Saudi Arabien mange forbedringer. Mange der har en søn som læge eller ingeniør må være meget tilfreds,for det er han ikke selv. Det er et problem med de kapitalistisk økonomi, der producere alt muligt, hvor det er billigt og rentabelt, det er en anden sag: måske "doughøkonomi" er en løsning for det. Staten skulle reformeres også så den tiføjes let moral, etc..