Leder

Sæt pris på naturen

Syd- og Norddjurs kommuner mener, at regeringens strategi for udvikling af akvakulturen giver et ’skævvredet billede af fordele og indtjeningsmuligheder i havbrugserhvervet’.

Syd- og Norddjurs kommuner mener, at regeringens strategi for udvikling af akvakulturen giver et ’skævvredet billede af fordele og indtjeningsmuligheder i havbrugserhvervet’.

Jakob Dall

Debat
2. juni 2017

»På alle måder hænger det dårligt sammen. Hvis du lejer et sommerhus, vil du jo også gerne have en ordentlig strand at gå ned til.«

–Claus Wistoft (V), borgmester i Syddjurs Kommune om regeringens forslag om havbrug i Kattegat.

Torsdag vedtog regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet at tillade havbrug i Kattegat. Ifølge miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er der nemlig ingen problemer med at introducere de ellers storsvinende havbrug langs de danske kyster, fordi der i dag allerede eksisterer et »miljømæssigt råderum« i Kattegat.

Derfor vil regeringen sammen med DF og S gøre det muligt at etablere havbrug, der i alt må udlede 800 ton kvælstof og 96 ton fosfor om året. Til gengæld skal der for hvert havbrug også investeres i eksempelvis muslingeopdræt, der kan balancere de store kvælstofudledninger.

Dermed kunne man tro, at alt er i den skønneste orden – men nej. Som tidligere beskrevet i Information viser en aktindsigt i en endnu ikke udgivet rapport fra HELCOM, at der ikke er noget »miljømæssigt råderum« i Østersøen, ej heller i den danske del af Kattegat.

HELCOM er sammenslutningen af Østersø-lande, der arbejder for at forbedre miljøtilstanden i Østersøen, og deres kommende rapport slår fast, at der fortsat er store problemer med næringsstoffer som kvælstof og fosfor i mere end 95 procent af Østersøen, hvilket medfører iltsvind og forringer miljøtilstanden.

Miljøorganisationer som Greenpeace og grønne partier som Enhedslisten og Alternativet har ikke overraskende kæmpet imod lovforslaget om havbrug i Danmark.

De køber ikke argumentet om, at der miljømæssigt skulle være et råderum, og det gør flere borgmestre i de berørte kommuner heller ikke.

Tværtimod peger de på, at regeringens strategi for udvikling af akvakulturen giver et »skævvredet billede af fordele og indtjeningsmuligheder i havbrugserhvervet,« som borgmestrene for Syd- og Norddjurs kommuner, henholdsvis Claus Wistoft (V) og Jan Petersen (S), formulerer det i et åbent brev til folketinget.

De to kommuner på Djursland tjener nemlig 1,25 milliarder kroner på turisme om året, der blandt andet indebærer 1,7 millioner overnatninger i områdets 15.000 sommerhuse – og deres pointe er, at dét kan man også bruge naturen til. Men den konklusion når minister Lunde Larsen aldrig frem til, hvis ikke han sætter (den rigtige) pris på naturen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Der er også kommet oplysninger om brug af antibiotika ved fiskefabrikkerne som kan forurene mv. Kilde P1.

Mikael Nielsen

Bare så længe også deres vælgere i Nordsjælland kan nyde synet fra deres sommerhuse.. No probs

Søren Kristensen

Det kan ikke være rigtigt at vi forbeholder sommerhusene langs de danske kyster for danskere alene og derpå sviner badevandet til. Derfor bør planerne om havbrug, hvis de iværksættes, kobles sammen med muligheden for at sælge skidtet til udlændinge.

Nike Forsander Lorentsen

Hvordan var det nu med den Paris Aftale?