Leder

Storbritannien – et land, der ikke forstår, hvor lille det er

Debat
16. juni 2017

Hurra for Kristian Jensen. V-finansministeren har modet til at sige ubehagelige sandheder til gode venner. På en Brexit-konference i København i onsdags sagde Kristian Jensen: »Der er to slags europæiske nationer. Der er små nationer, og så er der dem, der endnu ikke har indset, at de er en lille nation.«

Det fik den herværende britiske ambassadør, Dominic Schroder, til at rejse sig og erklære: »Det Forenede Kongerige er stadig permanent medlem af FN’s Sikkerhedsråd, er medlem af G7, er medlem af G20 og bruger to procent af sit BNP på forsvar og sikkerhed. Det er ikke – efter min opfattelse, i det mindste, og det er jeg absolut forvisset om, heller ikke efter premierministerens tankegang – den status og den holdning og den bestræbelse, som kendetegner en formindsket eller svindende magt.«

Respekt for imperiets brølende løve, om vi må bede!

Tankevækkende, hvor lang tid det kan tage herskende klasser at erkende ændrede realiteter om grundlaget for deres magtudøvelse. Med tabet af Norge i 1814 var Danmark end ikke en middelstor europæisk magt. Alligevel skulle landet igennem en 1864-krig med Prøjsen og Østrig for at få et virkelighedstjek.

Allerede i 1957 fik den britiske dramatiker John Osborne opført sit skuespil Tribunehelten, hvor en music hall-entertainers pinagtige nedtur er det dramatiske udtryk for landets skæbne efter Anden Verdenskrig. I 1962 fastslog den tidligere amerikanske udenrigsminister Dean Acheson: »Storbritannien har mistet et imperium og endnu ikke fundet en rolle.«

Alligevel lever illusionen om britisk storhed. I Brexit-kampagnen lød højrenational agitation, som om EU er skyld i den mistede glans. Det forholder sig modsat: Briterne søgte optagelse i det europæiske fællesskab for at finde sig et tilholdssted, efter at imperiet var tabt.

Kristian Jensen søgte at tale ind i den britiske forestillingsverden, da han på konferencen sagde: »Det er et paradoks, at det land, der engang havde et imperium, som solen aldrig gik ned over, som herskede over bølgerne, som i sit hjerte er ægte globalt, nu trækker sig ud af verdens mest succesrige frihandelsområde. Det er et paradoks, jeg ikke forstår.«

Når ambassadøren reagerede så vredt, kan det skyldes, at han – og hans premierminister – heller ikke forstår det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her