Leder

Uanset sit pral har Trump stadig sin triumf ved Højesteret til gode

28. juni 2017

Altid ivrig efter at triumfere erklærede USA’s præsident, Donald Trump, mandag, at han har vundet en sejr ved landets Højesteret. Det skulle angiveligt være sket, da retten afsagde kendelse om Trumps forsøg på at blokere for indrejse af borgere fra seks navngivne muslimske lande samt for modtagelse af flygtninge.

Som hurtigt påpeget af juridiske eksperter var Trumps udnævnelse af sig selv til vinder noget forhastet. Det, retten afgjorde ved sin kendelse, er, at den tidligst til oktober vil foretage en egentlig lovprøvelse af Trumps andet forsøg på at spærre for indrejse. Hans første var langt mere vidtgående og er kørt fast i juridiske problemer.

Af politisk og praktisk betydning afgjorde Højesteret, at indvendingerne mod Trumps andet forsøg på at spærre ikke betyder, at dets regler udskydes, indtil retten har talt. Men – og det er vigtigt – retten fastslog samtidig, at ingen af de seks landes borgere, der har bona fide-forbindelse til USA, dvs. er i god tro, i mellemtiden kan nægtes indrejse. Som eksempel på god tro nævner retten familieforhold, ansættelsesaftale og godkendt studieophold.

At omsætte dette til afgørelser for den enkelte indrejsende vil givetvis føre til usikkerhed og lange køer i amerikanske lufthavne sommeren over. Der er udsigt til et haglvejr af søgsmål om den præcise forståelse af den gode tro – også fordi den for flygtninge er endnu mere uklar.

Stoppet for almindelige rejsende – som ikke er omfattet af den gode tro – gælder efter Trumps eget forslag kun i 60 dage. For flygtninge gælder det i 120 dage. Herefter er det meningen, at Trump-regeringen skal være nået til klarhed over situationen og evt. nye regler, den vil sætte i værk.

Hvor megen klarhed, der her kan forventes, er temmelig usikkert. Til forvirringen bidrager, at ingen af de seks lande, der udtrykkeligt rammes – Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen – inden for de seneste 20 år har frembragt terrorister, der er slået dødeligt til i USA. Det har derimod f.eks. Saudi-Arabien, der ikke er omfattet.

Højesteret kan ende med at nå frem til – som lavere retsinstanser – at Trumps forbud er politisk-religiøs chikane, der strider mod forfatningens forbud mod diskrimination som følge af tro. Triumfen har Trump endnu til gode. Uanset hvad han praler med.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Mihail Larsen
Eva Schwanenflügel og Mihail Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Jeg vil anbefale Comedy Centrals "The President Show" hver Mandag. Det handler om den seneste, og eneste præsident i USA, som møder kritiske gæster, går i barndom, og tilsviner sin stab, (undtagen Ivanka), på bedste sarkastisk vis.

Vibeke Rasmussen

"Triumfen har Trump endnu til gode. Uanset hvad han praler med."

Men de kommer, triumferne. Ikke mindst takket være Mitch McConnells vellykkede tyveri af en dommerudnævnelsen til højesteret, som ellers tilhørte Demokraterne/Obama. Og skønt Donald Trump på ingen måde bidrog aktivt, afholder det ham naturligvis ikke fra at prale med sin udnævnelse af Neil Gorsuch. Den, dybt beklageligt, nu og sandsynligvis mange årtier fremover (han er kun 50 år) mest konservative/højredrejede dommer i den amerikanske højesteret.

Og Donald Trump skal nok sørge for – på Twitter såvel som i udtalelser – ad nauseam, ad infinitum at tage æren for de triumfer, der uvægerligt vil komme. Også selv om han næppe på noget tidspunkt reelt/aktivt vil have haft noget med udvirkningen af dem at gøre.

Det lille barn, hvis mangel på selvtillid er lige så højt som hans skyskraber-hoteller, benytter enhver lejlighed til at pynte sig med lånte fjer. Han er slet ikke klar over, at hver gang han åbner munden, så gør han sig uhjælpeligt til grin. Overhaler Jon Stewart og enhver der forsøger sig med politisk satire.
Som Niels Hausgård sukker: Politikerne gør mig og mine kolleger arbejdsløse.